logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Databank trucjes mantelzorgers

In dit onderwerp kunnen studenten en anderen die deelnemers zoeken voor een onderzoek hun oproepen plaatsen.

Databank trucjes mantelzorgers

Berichtdoor annedaamsx, 16 Februari 2017

Hallo iedereen!

Ik ben Anne Daams, student toegepaste psychologie op Fontys Hogescholen. Ik loop momenteel een halfjaar stage bij het Sociaal Innovatiecentrum in Oisterwijk. Hier ben ik vooral bezig met ouderen met dementie die bij het Dagelijks Leven wonen, dit zit naast mijn stageplek. Ik hoorde dat er behoefte was aan een databank met handige trucjes en hulpmiddelen voor mantelverzorgers van iemand met dementie. Samen met twee andere studenten zijn wij nu dus druk bezig met het verzamelen van handige tips van en voor mantelverzorgers. Denk hierbij aan het verzinnen van een smoes zodat je de was van je naaste mee kan nemen, of waardoor diegene de kast van binnen ook opruimt in plaats van alleen de buitenkant.
Jullie weten natuurlijk als geen ander welke lastige situaties voor kunnen komen en ook handigheidjes waardoor je de situatie kan beheersen.
Om deze databank tot een echt succes te kunnen maken willen wij zoveel mogelijk van dit soort dingen verzamelen! Hierbij schakelen wij dus ook graag jullie hulp in. Ik ben al druk bezig met het bekijken van dit forum en filter er zo al verschillende oplossingen uit, maar het zou ook heel fijn zijn als jullie nog meer ervaringen met ons willen delen.
Weet u nog handige tips en trucjes om het dagelijks leven van een mantelzorger te vergemakkelijken? Reageer dan op dit bericht, u kunt ons ook mailen op info@sic-oisterwijk.nl en bellen tussen 9.00 en 17.00 op 013 590 8579.
Wanneer u daar behoefte aan hebt kunnen wij ook een afspraak maken om een keertje langs te komen voor een gesprek!

Alvast enorm bedankt voor de moeite!
Hopelijk kunnen wij dit tot een groot succes maken

Groetjes,
Anne, Laura en Liesbeth
annedaamsx
 
Berichten:
2
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Niet (direct) betrokken

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 17 Februari 2017

Dag Anne,

Dat je een databank van 'hulpmiddelen' voor mensen met dementie aan wil leggen en indirect ook voor de mantelzorger lijkt me een goed uitgangspunt. Daar is inderdaad behoefte aan.
In alle stadia van dementie zijn er wel handige hulpmiddelen te vinden die het leven van iemand met dementie aangenamer kunnen maken en dus indirect ook die van de mantelzorger.
Er bestaat overigens niet een trukendoos die je opendoet om een dementerende te bewegen dingen te doen. Een juiste benadering is meedeinen met de buien plus een hoop geduld en vriendelijkheid. Daarmee schep je vertrouwen en zal de persoon met dementie zich minder opgejaagd en angstig voelen. Of in andere gevallen minder opstandig.
Iemand kan zelfs in de beginfase van Alzheimer moeite hebben met orde scheppen, waarom zou je dan willen dat hij of zij de kast van binnen opruimt? Een ergernis is het, natuurlijk!
Opruimen is heel moeilijk voor iemand met dementie, ordenen is heel moeilijk, een kwelling haast. Daarin kunnen we wel behulpzaam zijn, met minder spullen in de kamer, vaste plekken voor voorwerpen, maar desondanks kun je de boter tussen de borden vinden en de shampoo in de koelkast. Logica ontbreekt vaak. De situatie kun je niet 'beheersen' en zal iedere keer anders gaan.
Wel kun je mensen meenemen in een dagritme hun nuttig laten zijn en huishoudelijke klusjes laten doen, zonder je dan te storen aan het resultaat.
Je kunt veel bereiken met vaste patronen, die worden lang herkend en geven rust.

Wat sowieso niet werkt is het verheffen van je stem, dat heeft een averechts effect, evenals dwang.
Iemand afleiden en dan ongemerkt de was meenemen zou ik dus zeggen.

Heel veel succes met jullie studie en de databank.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 17 Februari 2017

Beste Anne,

In ons verpleeghuis zijn er een hoop deuren: erg verwarrend voor de bewoners.
Familieleden hebben daarom al vaak een herkenbare foto van de bewoner of een geliefd huisdier op de deur geplakt.
Alléén, worden veel deuren vergeten. Waar is de wc, waar is de douche?
's nachts gaat de bewoner naar het toilet en weet vervolgens niet meer waar hij of zij is. Eigenlijk zou er altijd een klein lampje moeten branden in het halletje of op de kamer. Of een slimme architect zou met sensoren kunnen werken waardoor het licht aangaat.
Ook de huiskamers zijn voor de bewoners zelf moeilijk te vinden, een kleurtje of een leuke poster zou welkom zijn.

Groeten,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor annedaamsx, 17 Februari 2017

Hallo!

Heel erg bedankt voor alle reacties, maar ik denk dat ik de bedoeling misschien iets verkeerd heb uitgelegd.
Ik heb zelf ook ervaring met ouderen met dementie en snap dat het altijd anders is en het soms lastig is het makkelijker voor ze te maken. Zelf heb ik al verschillende tips opgepikt van andere mantelzorgers, bijvoorbeeld dat je zegt dat je thuis nog een was moet doen en meteen de vieze handdoeken van je naaste mee kan nemen wanneer diegene altijd vergeet om de was aan te zetten en zo dus vieze kleding aantrekt.
Andere handigheidjes die ik al gevonden had waren:
- Proberen naast of achter diegene te lopen en kleine tips te geven over de richting wanneer hij of zij het niet meer weet. zo bleef diegene de ander stimuleren en een onafhankelijk gevoel geven, anders bleef hij verward achter de mantelzorger lopen.
- Zakgeld te geven i.p.v. de eigen pinpas
- Wanneer ze te weinig drinken, een kan met hun naam en de inhoud op tafel zetten zodat ze weten wat ze drinken en dat het allemaal voor hun is.
- Een dagboekje hielp iemand heel goed, ze vond het fijn haar ervaringen op te schrijven en terug te lezen wat ze niet meer kon herinneren. Dit verschilt natuurlijk per persoon.
- Met de kast was dat je de smoes gebruikt dat de schoonmaakhulp niet de binnenkant van de kasten mag doen om ze zo nog te stimuleren. Diegene gebruikte vaak het excuus dat ze dat niet hoefde te doen want de poets moest dat doen.

Zulke kleine dingetjes zoek ik om het voor een mantelzorger prettiger te maken, kleine handigheidjes om conflicten te vermijden en toch de juiste richting op te begeleiden. De mantelzorger zou dan door deze databank kunnen kijken en verschillende tips van anderen lezen die voor hem of haar ook zouden kunnen helpen.
Hopelijk is de bedoeling ervan nu iets duidelijker geworden!
annedaamsx
 
Berichten:
2
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Niet (direct) betrokken

Berichtdoor Jaco, 17 Februari 2017

Wij hebben vooral behoefte aan een afstandsbediening voor de TV die op een mediabox werkt en eenvoudig te bedienen is.
Jaco
 
Berichten:
52
Geboortejaar:
1958
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie