logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

radeloosheid

Alles wat dementie op jonge leeftijd betreft

radeloosheid

Berichtdoor sonja pielstroom, 10 November 2017

halo ik ben sonja ben 50 jaar en bij mijn moeder werd toen ze 65 was alzheimer geconstateert toen ze 69 was moest ze naar een verrpleeghuis omdat het thuis niet meer ging daar zit ze nu 4 jaar en inmiddels 73 en is nu heel snel aan het achteruit gaan ze heeft een ernstige vorm van alzheimer ze kan niet praten dat waren haar eerste symtonen inmiddels kan ze niet meer lopen en kan eigenlijk niets meer zelf ik ben dagelijks bij en met haar in het verpleeghuis ik ben radeloos om het volgende mijn moeder heeft om de 2 maanden een blaasontsteking al 4 jaar lang daarmee gaat gepaart dat ze totaal in de war is en agresief word en schreeuwd inmiddels is het nu net een week geleden dat ze weer een antibiotica kuur heeft gehad en blaasontsteking weer terug is ja de antibiotica helpt natuurlijk niet meer ze is er recistent voor geworden dat is eigenlijk niet zo moeilijk te bedenken mijn vraag is is er iemand die deze ervaring ook heeft en hier een oplossing voor gevonden heeft of zijn of haar arts ...... nu het volgende ze schreeuwd al zo een 8 maanden lang de hele boel bijelkaar snachts dat gaat vanaf ze naar bed word gebracht door tot 7 uur in de ochtend ze hebben al verschillende medicijnen geprobeert waaronder hadol closepine melotine nu heeft ze nog steeds mirtazapine inmiddels 30 mg samen met depakamine wat voor epelepsi is wat ze sinds een week heeft omdat ze een epelepsi aanval heeft gehad en ze al heel lang trekkingen heeft waarvan ze nu denken dat dat epelepsi is en die trekkingen mischien signalen stuurt naar haar brein waardoor ze schreeuwd maar het houd maar niet op ik word er zo radeloos van tis vooral voor haar zelf verschrikkelijk want ze raakt er uitgeput van maar je kan je voorstellen dat er personeel leden zijn die er niet tegen kunnen het begint ook naar de dag te draaien en natuurlijk zijn er nog meer bewoneres dit is een beetje een lang verhaal maar aub is er iemand die dit ook ervaart of ervaren heeft en is daar een oplossing voor gevonden zij zal toch niet de enigste zijn die dit heeft aub laat me weten als er hier ervaringen mee zijn vriendelijke groet van sonja
sonja pielstroom
 
Berichten:
2
Geboortejaar:
1967
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor frans 50, 13 November 2017

Sonja,
moeilijk en heel begrijpbaar je vraag.
Maar een duidelijk antwoord daarop heb ik niet, en aan de reactie's te zien voor vele ook niet..

Advies op dit moment is het enige een dagboek bij te houden, wat jij ziet het in de war zijn, de blaasontsteking, het schreeuwen, de medicijnen het effect of juist de middelen door elkaar die een reactie aan gaan ( dat kan per persoon heel anders uitvallen betreft bijwerkingen )

echt !... een dagboekje of een persoonlijk week boekje is bij overleg altijd een sterk middel om jouw belevenissen en zorgen over te brengen.
Als het goed is heeft het verpleeghuis hun eigen verplichte administratie en vergelijk die dan samen eens, samen werken en zoeken naar de juiste middelen om het voor je moeder en voor jezelf de ziekte zo draag zaam mogelijk te houden.
frans 50
 
Berichten:
478
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Ik heb dementie

Berichtdoor loek, 13 November 2017

Dag Sonja,
Ik raad je aan om in gesprek te gaan met de verpleeghuisarts / teamleider / psycholoog. Alles wat het verpleegtehuis te bieden heeft. Leg je ongerustheid uit, en "eis" een oplossing voor je moeder. Ze zit niet voor niks in een verpleegtehuis....daar zijn ze (als het goed is) in staat dit soort problemen op te lossen. Je mag gerust "op je strepen staan", en uitleggen dat het geen doen is ,voor je moeder, om op deze manier de dag en nacht door te komen. Wees assertief ,
kom op voor je moeder, en ga voor een oplossing !
Mijn moeder (91 jaar , 3 1/2 jaar in kleinschalig verpleegtehuis) had ook vaak blaas ontstekingen. Soms nog wel, maar toch een stuk minder dan voorheen. Zij slikt Cranberry supplementen (dagelijks 2 capsules) , en dat helpt haar aanzienlijk. Elke maand een AB kuur is natuurlijk niet goed, dus vandaar dat we (in overleg met de verpleeghuis arts) zijn gaan kijken wat de alternatieven zijn.
Ook drinken bewoners vaak veel te weinig. Vaak wordt het neer gezet, en vergeten de bewoners het op te drinken. Vraag of ze daar extra op willen letten . En als je er bent Sonja....geef haar dan extra drinken (als het mogelijk is). Je kunt de verzorgenden ook vragen een "vochtlijst" bij te houden. Dan zie je precies of ze wel genoeg drinkt. Kaart dit ook aan tijdens je gesprek met de verpleeghuisarts. Niet uitdrogen is voor iedereen belangrijk, maar komt wel vaak voor bij ouderen . Dus extra op letten! Als je moeder nog goed kan eten....xtra kiwi / peer / appel / mandarijntje / banaan....Fruit, altijd goed !
Enfin, Sonja.........ga het gesprek aan en bel vandaag nog voor een afspraak. Kom voor je moeder op !
Groet,
Loek.
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor loek, 13 November 2017

Sonja, laat je nog eens horen hoe het gegaan is ?
Loek.
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 13 November 2017

Dag Sonja,

Mijn vrouw is 14jaar geleden gediagnostiseerd als Alzheimerpatiënt.
Mijn vrouw is haar hele leven gevoelig voor een blaasontsteking.
Mijn vrouw woont inmiddels al 4 jaar in een verpleeghuis. Vanmiddag heb ik toevallig haar halfjaarlijkse zorg/leefplan
met het team rond haar en de verpleeghuisarts gehad.
Zij krijgt 2 granberriepilletjes en heeft het laatste half jaar geen blaasontsteking meer gehad.
De symptomen die jij beschrijft herken ik ook niet bij mijn vrouw.
Volg de raad van Loek op.
Succes.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor sonja pielstroom, 13 November 2017

loek schreef:
> Sonja, laat je nog eens horen hoe het gegaan is ?
> Loek.
hallo loek hoop dat ik de reactie goed plaats zoals ik nu doe dit is hellemaal nieuw voor mij ja ik ga zeker laten weten hoe dit verhaal met mijn ma af gaat lopen eerst even over de Gran berry pillen die heeft zij ook al ruim 2 jaar die helpen niet echt blijkt en ik heb wel goed contact met mijn pber daar en ook wel met de plaatselijke huisarts zij zijn eigenlijk ook radenloos niet betreffende de blaasontsteking maar haar gedrag en het niet slapen en het schreeuwen de hele nacht en overdag zo onrustig zijn maar aan het zoeken welk medicijn gaat helpen maar ja hoeveel moet ze er nog krijgen vraag ik me af nu heeft ze van die depakine waarschijnlijk de bijwerkingen misselijkheid overgeven verstoppingen ik weet het niet meer ik voel me ook zo opgelaten voor andere bewoners en verpleging en ja zeker voor haar zelf want zie dat ze zich er hellemaal niet lekker door voelt en ja als ik er ben geef ik haar veel te drinken want weet wel zeker dat ze daar echt te kort in schieten ik schenk regelmatig drinken in voor alle 6 de bewoners ik vind het wel mooi dat ik zo snel al reacties op mijn bericht krijg ik hoop dat er iemand bij zit die dit gedrag wel herkent dank je wel voor je reactie en ik zal zeker laten weten hoe het verloopt mocht er iets gevonden worden zeker ook voor iemand nu of in toekomst wie met dit te maken krijgt je ziet meerdere met agresief gedrag maar de combi die zij heeft is wel heel apart best extreem
sonja pielstroom
 
Berichten:
2
Geboortejaar:
1967
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor loek, 14 November 2017

Dag Sonja,
Je schrijft over de plaatselijke huisarts, dat die het ook niet meer weet. Daaruit concludeer ik dat er geen verpleeghuis arts is.
Klopt dat ? Het moet echt iemand zijn die veel weet over de Geriatrie (ouderenkunde) en gespecialiseerd is in dementie.
Een huisarts is daarvoor niet de aangewezen persoon.
Als zoiets in het VP tehuis bij mijn moeder gebeurt, gaan ze dat met het hele team (dokter, psych, fysio,) onderzoeken. "Waarom is ze agressief?", "waarom huilt ze veel ", waarom wil iemand de hele dag lopen ? enz. enz. En dan gaan ze kijken hoe ze het zo prettig mogelijk kunnen maken voor de bewoner. Misschien heeft jouw moeder wel pijn ? Is er lichamelijk onderzoek gedaan ?
Als ze schreeuwt als ze verplaatst wordt, vindt ze het misschien wel eng om op die andere plek te gaan zitten. Als ze schreeuwt als ze gaat eten, heeft ze misschien wel pijn in de mond. Op de groep van mijn moeder zit een dame van 72 jaar (was arts) die de hele dag moet worden bezig gehouden (echt de hele dag) .....anders "komt er oorlog". Sinds ze tekent (deed ze vroeger ook), en spelletjes doet...puzzelen, of opdrachtjes krijgt van de verzorgende (servetten / theedoeken vouwen, tafel dekken en opruimen, koekjes uitdelen enz. enz. ) gaat het stukken beter. Ook wordt er veel bewogen (waardoor ze moe wordt), en op die manier heeft ze haar rust toch kunnen vinden / krijgen.
Iemand zou zich in het gedrag van je moeder moeten verdiepen. Waarom doet ze zoals ze doet ? En kunnen we dat misschien oplossen ? Vraag eens in dat verpleegtehuis (is het een verpleegtehuis voor mensen met dementie ?) of ze er iets verder naar kunnen kijken. Neem geen genoegen met hoe het nu is. In de moderne dementie zorg zijn er meerdere oplossingen mogelijk dan
een pilletje voorschrijven om "ze rustig te kunnen krijgen".
Loek.
Laatst gewijzigd door loek op 14 November 2017, 1 keer totaal gewijzigd.
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor loek, 14 November 2017

Er was ook een dame die zich gewoon heel ongelukkig voelde. In overleg met het team heeft de familie daar een bewegend knuffeldiertje (poes) voor gekocht. (speciaal voor mensen met dementie)
Hij geeft kopjes, en slaat zn ogen op. Hij voelt heel zacht en knuffelig. Nu zit ze daar de hele dag mee op schoot, en is ze tevreden. De andere bewoners vinden de poes ook heel lief en dat geeft weer stof voor een praatje. (altijd goed).
Loek.
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 14 November 2017

Dag Sonja,

Loek heeft gelijk het tehuis heeft nog mogelijkheden, onderzoek dit eens: viewtopic.php?f=16166&t=3062
De CCE, kan helpen bij ernstig probleemgedrag. Bel gewoon eens.

Heel veel sterkte, hartelijke groet.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw