logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Eet-, slaap- en temperatuurgedrag moeder - woonzorgboerderij

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Eet-, slaap- en temperatuurgedrag moeder - woonzorgboerderij

Berichtdoor RSL, 25 Januari 2021

Hallo allemaal,

Onze moeder is 64 jaar oud en in 2018 is bij haar vasculaire dementie vastgesteld. Na een revalidatieproces en lange wachttijd is onze moeder afgelopen zomer verhuisd naar een woonzorgboerderij voor o.a. jong dementerenden. Aan de foto’s en verhalen die worden toegevoegd in de online omgeving van de woonzorgboerderij kunnen we zien dat onze moeder het absoluut naar haar zin heeft op deze plek. Dat vinden we uiteraard heel fijn en het is fantastisch dat er veel ruimte is om naar buiten te gaan en bijvoorbeeld dieren te voeren of in de moestuin te werken.

De laatste maanden zien we dat onze moeder veel qua gewicht aankomt, waardoor ze nu overgewicht heeft. De vasculaire dementie uit zich bij haar onder andere in ongeremd (eet)gedrag. Dit was al vanaf het begin zo, maar is in de afgelopen maanden steeds meer geworden.
Wij vinden in principe dat onze moeder moet kunnen eten wat ze wil, maar we maken ons inmiddels wel flink zorgen over haar gewicht. Ze komt namelijk rap aan. We hebben deze zorgen geuit bij het zorgpersoneel en de arts van de woonzorgboerderij en samen hebben we gekeken hoe we kunnen zorgen dat het eetgedrag van onze moeder gezonder kan worden. Onder andere wordt er regelmatig voor gezorgd dat het eten eerder van tafel wordt gehaald, er alleen per portie eten op tafel staat, er sla of andere gezonde snacks voor het grijpen liggen, of ze aan een aparte tafel eet met een medebewoner of verzorgende, zodat ze niet door blijft eten.

Ook de woonzorgboerderij ziet namelijk in dat onze moeder ongeremd eet en dat ze flink aankomt. Er wordt bijvoorbeeld ook fruit aangeboden in plaats van een extra boterham. Ook wordt er, wanneer er ruimte voor is (we snappen dat dit niet altijd kan in coronatijd), met onze moeder gewandeld of bewogen. Dat doen wij ook als wij er zijn.
Als we onze moeder op de weegschaal zetten zegt ze zelf vooraf al: “nee hoor, dat kan niet, ik ben niet dik!”, wat vaak gevolgd wordt door: “100+ kilo?! Dat kan niet, 85 is al te veel!”. En dan zijn we het volledig met haar eens en maken we bij wijze van spreken samen met haar een dieetplan, maar helaas is zij dat enkele minuten later alweer vergeten en dan zit ze vrolijk eten naar binnen te proppen en vraagt ze al om meer terwijl de huidige portie nog niet half op is. Ze heeft dus totaal geen besef van haar ziekte en/of overgewicht.

We vinden het heel erg fijn dat de woonzorgboerderij met ons meedenkt, maar we zien ook dat de plannen/afspraken niet altijd worden gehandhaafd of dat het niet altijd lukt, wellicht door het botsen met hun filosofie. Bij de woonzorgboerderij is de filosofie om mensen met dementie zoveel mogelijk in hun waarde te laten en zo min mogelijk nee te zeggen. Wij vinden dit (en onze moeder zou dit ook vinden) hele mooie uitgangspunten en staan daar volledig achter, maar op dit moment denken we dat het negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van onze moeder, met alle mogelijke gezondheidsrisico’s van overgewicht, zeker in combinatie met de dementie.
Natuurlijk is het lastig en gek dat als je als verzorgende iedereen een koekje aanbiedt je dan 1 persoon bewust overslaat, maar als ze er zelf niet om vraagt omdat ze aan het videobellen is met een van ons maar er toch een aangeboden krijgt, dan zegt ze nooit nee. En wij kijken dan via het scherm met lede ogen toe hoe ze een dik koekje met chocolade én een laag suiker eroverheen naar binnen propt alsof het niks is. Dat is weer een onnodige caloriebom erbij…

Naast het ongeremde eetgedrag van onze moeder, slaapt ze heel onregelmatig. Vaak wordt ze tegen het middaguur wel wakker gemaakt en gestimuleerd om uit bed te komen, waarna ze nog moeite heeft om uit bed te komen en liever blijft liggen. Ze laten haar dan maar uitslapen. Ook als wij tegen het einde van de ochtend op bezoek komen en dat aan haar wordt aangekondigd gebeurt het regelmatig dat ze nog in bed ligt. Wij denken dat het beter zou zijn als ze op vastere tijdstippen opstaat en naar bed gaat. We hopen dat dit bijdraagt aan een gezonder dagritme en ook een gezonder eet- en beweegritme.

Ook is haar waarneming van temperatuur niet goed meer. Net opgeschept eten gaat regelmatig meermaals in de magnetron omdat het niet warm is. Zelfs als vervolgens de stoom er vanaf komt en ze moet blazen of naar lucht moet happen omdat het toch echt heet is blijft ze volhouden dat het koud is. Ook zat ze afgelopen zomer met 35 graden doodleuk met een lange broek, trui en een deken op de bank alsof er niks aan de hand was. Ook dat is niet gezond en wellicht gevaarlijk, maar voor ons heel lastig om haar in te sturen.

Op dit moment zitten we dus in onze maag met wat we kunnen doen zodat onze moeder gezonder en veiliger voor haar eigen gezondheid gaat leven en hoe ze hierin ondersteund kan worden door de woonzorgboerderij en ons. Omdat ze ondanks haar ziekte toch slim is, veel onverwachts goed kan verbloemen en zelf niet graag om hulp vraagt is het lastig om een goed beeld te krijgen van wat er nou daadwerkelijk nodig is, maar dat lijkt wellicht meer te zijn dan wij en de verpleging denken.
We willen haar net als de woonzorgboerderij het liefst niets onthouden, maar we vrezen ook voor haar gezondheid als we niet met een strenger plan komen. We zitten bijvoorbeeld te denken aan een streng dieet en aan sturen in bed- en wektijden zodat onze moeder een gezonder dag-en-nachtritme heeft. Dit is alleen voor ons gevoel moeilijk te bespreken en te bewerkstelligen bij de woonzorgboerderij vanwege de eerdergenoemde filosofie.

Hebben jullie adviezen voor ons wat we kunnen doen? Zodat we hopelijk samen met de woonzorgboerderij tot een concreet plan kunnen komen dat goed kan worden gehandhaaft en dat werkt voor iedereen?

Heel erg bedankt voor jullie hulp alvast!
3 bezorgde zoons van een lieve maar beetje gekke moeder :)
RSL
 
Berichten:
1
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Herfst, 26 Januari 2021

Goedemorgen lieve zoon ;)

Welkom hier op het forum waar je met al je vragen terecht kunt!
Lastige situatie die je schetst, aan de ene kant alles geweldig maar aan de andere kant zorgen vanuit jullie over haar gedrag.
Veranderend gedrag, geen maat kunnen houden (in alles) enz. is natuurlijk een gevolg van de ziekte dementie.
Als eerste: een diëtiste inschakelen en speciale voor haar (op maat) porties eten kan toch niet tegen de filosofie van de zorgboerderij indruisen lijkt me. Een 'verantwoord' koekje/snack hoort daar ook bij.
Een diëtiste wordt ook in het 'normale' leven gevraagd om dieetadviezen te geven.
Slaapritme en temperatuur zijn lastiger, ik ben geen arts, alleen maar 'ervaringsdeskundige'...een vaste structuur met het naar bed gaan is mss een oplossing, 's avonds vaste tijd naar bed en 's ochtends vóór een vaste tijd (hoeft niet zo vroeg te zijn) uit bed en aankleden ivm ontbijten. Structuur is meestal wel nodig bij dementie. Het hoeft niet precies op de klok, enige flexibiliteit is natuurlijk wel wenselijk.
Warmte; het kan zijn dat jullie moeder het 'koud' heeft in haar beleving. In het verpleeghuis waar ik vrijwilligerswerk deed en het beslist niet koud was maar in onze ogen warm, zaten de bewoners ook met vesten aan als de mussen van het dak vielen en wij haast plat gingen van de hitte.
Als zij geen last heeft van de warmte met al die kleding aan is het toch niet erg? Onze beleving is nu eenmaal anders dan die van je moeder.
Nogmaals, dit zijn ervaringen die ik hier deel, ieder mens is natuurlijk anders.
Wat ik hiermee bedoel is dat wij niet meer naar 'normaal' moeten kijken (voor ons normaal), maar proberen mee te gaan in hun beleving en als het geen gevaar oplevert dat maar accepteren.
Blijf erover in gesprek, ook met de zorginstelling, zij kunnen toch geen bezwaar maken tegen jullie zorgzaamheid voor jullie moeder en willen toch ook het beste voor haar ondanks hun filosofie van ieder in zijn/haar waarde te laten (prachtig!) en geen 'nee' zeggen, wat je overigens bij (kleine) kinderen wel doet als het gedrag niet goed zou zijn voor hun gezondheid!!
Heel veel sterkte en wijsheid,
warme groet,
Foke
Herfst
 
Berichten:
145
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 29 Januari 2021

Hoi lieve zoons,
Allereerst; welkom op het forum. Goed dat jullie je aangemeld hebben (of nouja, een van jullie dan. :sweat_smile:)
En dank je wel voor het delen van jullie verhaal. Als ik het verhaal zo lees, dan hebben jullie de plek zorgvuldig uitgekozen.
Het klinkt ook echt als een fijne plek. Ik wil daarom gelijk even aanstippen dat het niet erg is om dit te bespreken met de mensen van de zorgboerderij. Je kunt het nu voelen alsof het tegen hun filosofie indruist, alsof ze er op tegen zijn. Misschien zijn ze er juist blij mee. Zij weten natuurlijk niet dat jullie er zo over denken en je zorgen maken, als jullie niet met ze delen. Voel je daarin niet bezwaard en vraag dat gesprek aan. Samen kunnen jullie tot meer oplossingen komen.

Verder ga ik mee met wat Foke deelt. Het kan geen kwaad om een diëtist hiervoor in te schakelen.

Warme groet,
Ellis
Ellis
 
Berichten:
346
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger