logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Keuze moeder opnemen of weer naar huis naar vader

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Keuze moeder opnemen of weer naar huis naar vader

Berichtdoor Natz, 25 Juni 2020

Sinds 1,5 jaar ben ik erachter gekomen dat Het cognitief niet goed ging met mijn moeder. Vader lag toen in ziekenhuis voor zware operaties en toen is er een mmse test afgenomen. Toen mijn vader thuis kwam had hij het erg zwaar om voor haar te zorgen, hij was zelf erg verzwakt. Thuiszorg voor moeder geregeld, na een paar maanden een Casamanager en 3 pw dagbesteding. Dit alles ging redelijk. Tijdens de Corona periode las ik regelmatig dat mijn moeder vaak alleen weg ging, ook met openbaar vervoer. Zelfs toen de mondkapjes verplicht waren ging ze zonder ov en zonder mondkapje de metro en de bus in. Mijn vader wist niet eens dat ze zover ging, want hij kon haar niet tegenhouden. Moeder is altijd zeer dominant en overheersend tegen hem. Wel vroeg hij om briefjes te maken want ze weet misschien een keer niet hoe ze naar huis moet. 1e pinksterdag was mijn vader gevonden door thuiszorg moeder. Hij moest met spoed opgenomen worden, darmontsteking. Mijn moeder liep lachend door het huis en had Totaal geen besef wat er zich afspeelde. Omdat we al die tijd nog geen diagnose wisten had de casemanager een specialist ouderengeneeskunde geregeld die toevallig die dinsdag langs zou komen. Hij kon een opvang regelen voor mijn moeder want alleen zijn was niet mogelijk. Ze had al een appel gesneden met haar vinger erbij. Woensdag kon ik haar brengen, dit lukte wel. Maar toen ik na 1,5 uur thuis kwam werd ik al gebeld. Er was verzet.......met een aantal bekenden van mijn moeder is het gelukt haar daar te laten blijven. Dit gebeurde 3 dagen. Na 7 dagen wilde ze eindelijk de COVID test doen en mocht ze naar de huiskamer. Vader na een week weer thuis, begreep de situatie, ook voor hem moest thuiszorg en de rest geregeld worden. Maar het lastige nu is dat mijn vader haar heel erg mist, erg somber is, slecht slaapt. Maar als ik vraag wil je dat ze thuis komt of kun je voor haar zorgen zegt hij dit niet te kunnen. Er is alzheimer gediagnosticeerd en de wlz wordt aangevraagd door de instelling. Ik ben enig kind en vind het een hele last op mijn schouders. Vader somber maar kan thuis niet voor moeder zorgen. Wat te doen?? De instelling waar mijn moeder nu is gaat indicatie Regelen en het liefst zou ik mijn moeder om de hoek bij vader willen waar een huis is van dezelfde instelling. Maar wat is wijsheid, moeder naar huis waardoor mijn vader weer alles moet doen wat hij niet kan, en zijn vrijheid beperken want hij kan uiteindelijk niet meer weg van huis, of moeder gewoon haar gang thuis laten gaan en risico lopen dat ze onder een metro komt of niet meer thuis komt na het dwalen wat ze nu al doet.
Ik weet het niet meer.
Natz
 
Berichten:
3
Geboortejaar:
1963
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Ellis, 27 Juni 2020

Goedemiddag Natz,
Wat een ongelofelijk lastige situatie. Goed dat je een bericht plaatst en om advies vraagt.
Zowel jouw vader als jijzelf geven eigenlijk al aan dat thuiswonen niet meer gaat. Dementie heeft enorme impact op jouw moeder, waardoor haar veiligheid en die van jullie in het gedrang komt.

Ik begrijp dat jouw verstand en gevoel nu met elkaar in gevecht zijn. Je (maar ook jouw vader) wil zo graag voor jouw moeder blijven zorgen, maar de vraag of dit haalbaar is, is groot. Vergeet niet hoeveel impact het heeft als je veilige thuis gaat veranderen.

Deze artikelen kunnen je wellicht helpen:
https://dementie.nl/voorbereiding-op-op ... rpleeghuis
https://dementie.nl/impact-partner/impa ... t-dementie
https://dementie.nl/opname-in-een-verpleeghuis-regelen

Is er een mogelijkheid om met de instelling te praten, zodat jouw moeder inderdaad in de vestiging om de hoek bij jouw vader terecht kan? Op deze manier zijn jouw ouders dicht bij elkaar en kunnen ze elkaar bezoeken wanneer daar behoefte aan is.

Ik hoop dat deze informatie je vooruit helpt. Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust. Voor nu wil ik jullie veel sterkte wensen. Houd je ons op de hoogte?

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
205
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor Lex M, 27 Juni 2020

Dag Natz,
Ik houd het kort: laat je moeder niet meer thuis komen.
Je vader ziet het nu al niet zitten en ik kan je verzekeren dat hij het alleen maar zwaarder zal krijgen.
Je moeder wordt niet meer beter.
Probeer er vrede mee te krijgen. Denk ook aan jezelf, maar zeker aan je vader.
Ik weet er alles van, helaas.
Sterkte.
Lex
Lex M
 
Berichten:
59
Geboortejaar:
1943
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Margaret, 27 Juni 2020

Hoi Natz,

Dat gaat dan opeens wel heel erg snel he? Ik kan me voorstellen dat je vader ook tijd nodig heeft om te wennen aan het idee. Het klinkt als een heel goed idee om te vragen of je moeder overgeplaatst kan worden naar de locatie bij je vader om de hoek. Misschien kan je er eerst met je vader gaan kijken om een beetje een gevoel te krijgen hoe het er daar aan toe gaat? Misschien krijgen jullie dan meer rust om het idee dat je moeder niet meer thuis woont, als je ziet dat er wel goed voor haar gezorgd wordt.
Margaret
 
Berichten:
125
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor MD, 28 Juni 2020

Hallo Natz,

Onze situatie was anders, maar denk er goed over na of het wijsheid is je moeder weer terug naar je vader te laten gaan als hij zelf al de nodige ondersteuning/zorg nodig heeft.
De zorg voor iemand met alzheimer is al erg intensief als je zelf 'gewoon' gezond bent.
Ik weet natuurlijk niet in welke fase van dementie je moeder verkeerd, maar ik heb mijn moeder zelf 3 weken in huis gehad nadat het thuis bij haar echtgenoot in huis niet langer meer ging. Daar heb ik bewust voor gekozen en het met alle liefde gedaan, maar het was een intensieve tijd. Dat zal het ook voor je vader weer zijn!
Goed idee ook van Margaret om een kijkje te gaan nemen met je vader bij het verzorgingstehuis in de buurt. Het is alleen wel de vraag of/wat er al mogelijk is in deze coronatijd.

Sterkte met het nemen van een besluit!

MD
MD
 
Berichten:
8
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor wia, 28 Juni 2020

Dag Natz
Onze ervaring:
Mijn man ging logeren om mij te ontlasten. Maar 2 wk levert geen rust op.
Om toen snel plek te vinden is hij nog 2 x verhuisd.
Iedere verandering is te veel prikkels en geeft voor iedereen stress.
Had het graag voor hem blijven zorgen, maar het ging niet meer.
Hart en hoofd zijn het dan niet met elkaar eens.
Sterkte Wia
wia
 
Berichten:
71
Geboortejaar:
1944
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken