logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Moeder met vasculaire dementie

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Moeder met vasculaire dementie

Berichtdoor Danielle, 27 December 2017

Hallo ik ben Danielle en dochter van een 76 jarige moeder met de diagnose: vasculaire dementie.
Waar zal ineens beginnen? Achteraf .. jaren geleden waren er al duidelijk signalen dat het niet goed met haar ging. Overmatig alcoholgebruik wat nogal eens uit de hand liep. Duizenden excuses achteraf en een bos bloemen moest ons maar weer laten vergeten wat er was gebeurd.
Er werd stevig gerookt met het gevolg copd. Advies was stoppen met het gevolg dat drinken een alternatief bleek.
Het ging niet goed! Een poging haar keel door te snijden had als gevolg een vrijwillige opname op een gesloten afdeling van de GGZ. Ze schaamde zich zo erg dat niemand mocht weten waarvoor ze daar was opgenomen. Ineens van de ene op de andere dag ging ze slecht lopen. Een reeks van onderzoeken werd in gang gezet en kwamen bij een Geriater terecht. Daar was opvallend dat ze beweegt alsof ze parkinson heeft. Dit was aanleiding voor testen en scans. De uiteindelijke diagnose was vasculaire dementie wat gelijk haar andere symptomen ook verklaarden. Ongepast gedrag...apatisch...geen gesprekken...desinteresse...boos om alles van vooral haar echtgenoot.
Nu wil ik heel graag weten of er meer mensen zijn die de voorgeschiedenis van alcohol (en depressie) herkennen bij een diagnose dementie.
Er is zoveel dat ik ook zou willen delen en vragen of mensen het herkennen. Soms zijn er dagen dat we denken...Is ze niet "gewoon" depressief? Maar ook dagen dat alles klopt aan het rijtje symptomen.
Maar eerst eens deze vraag.
Hoop op een reactie.

Groet Danielle
Danielle
 
Berichten:
18
Geboortejaar:
1970
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor frans 50, 27 December 2017

Dat is er zeker wel,
alleen de voorbeelden of ervaringen worden achterwege gelaten.
Degene die het overkomt, voelt, wil daar juist niet over praten, want het is niet zoveel, of zo erg.....

Maar het heeft zeker invloed op de persoon zelf, familie en naaste.
Ook de vasculaire dementie hakt er in, zeker voor deze leeftijd generatie is of maakt het accepteren van de diagnose nog eens moeilijker.

Goede vraag en hoop dat je meer informatie krijgt,
frans 50
 
Berichten:
478
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Ik heb dementie

Berichtdoor Danielle, 28 December 2017

Het lijkt idd dat er weinig informatie komt van vóór de diagnose. Ik hoop ook dat er meer reacties komen van mensen die hetzelfde of vergelijkbare situatie hebben meegemaakt. Ik wacht het af.

Danielle
Danielle
 
Berichten:
18
Geboortejaar:
1970
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Danielle, 28 December 2017

En Frans50.. ik heb jouw verhaal opgezocht. Veel sterkte met de keuzes die gemaakt moeten worden. Wens je daarbij veel wijsheid en kracht!

Danielle
Danielle
 
Berichten:
18
Geboortejaar:
1970
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor YvetteV, 06 Januari 2018

Hallo Danielle,

Bedankt voor je bericht en verhaal. Lijkt me ontzettend moeilijk. Ik kan je geen professioneel advies hierop geven. Ik spreek hier uit persoonlijke ervaring: roken en overmatig alcohol gebruik zijn zeker risico factoren zijn voor dementie. Zoals Frans50 zei veel wijsheid en kracht toegewenst.
YvetteV
 
Berichten:
27
Geboortejaar:
1988
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor Danielle, 07 Januari 2018

Bedankt Yvette

Waar ik het meest moeite mee heb is haar boosheid. Ze wordt bij alles boos en bij echt alles wat mijn vader doet of zegt komt een dodelijke blik en boze reactie.
Merk de laatste weken dat ze enorm achterdochtig begint te worden.
Mijn vader begint wel een manier te vinden om hier mee om te gaan maar het vreet aan hem.
Wie of wat bepaald wanneer de tijd er is om naar een verzorgingshuis te gaan? Dit komt wel eens ter sprake maar is een emotioneel onderwerp voor hem.
Danielle
 
Berichten:
18
Geboortejaar:
1970
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 07 Januari 2018

Dag Daniëlle,

Het lijkt er op dat je moeder nog wel wat kort geheugen bezit. Ook is een bekend verschijnsel dat de dementerende haar meest naaste verwijt wat haar overkomen is. Dat kan hardnekkig zijn.
Opname in een verpleeghuis? Tsja er zijn zoveel redenen om dat aan te vragen.
In ons geval was het omdat ik instortte na mijn vrouw bijna 10 jaar te hebben verzorgd. Zij kreeg dag/nachtritmestoornissen. Inmiddels zit mijn vrouw al weer ruim 4 jaar in een verpleeghuis.
Mijn vrouw heeft van het begin af aan beseft dat zij dementeerde. Er was een voor geschiedenis waarin zij haar eigen vader zelf naar het verpleeghuis bracht, haar diagnose was Alzheimer en zij verdween heel langzaam.Dus was onze situatie is zo heel anders dan wat jij bij je ouders ervaart.
Afleiden en niet confronteren en als ik zo haar reacties lees lijkt het mij nog wel even te duren voordat er sprake kan zijn van opname.
Heel veel sterkte.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor josha, 07 Januari 2018

Dag Danièlle

Ik denk dat ieder mens weer anders reageert als ze de grond/ basis onder zich zelf verliezen... Dit is dus al heel duidelijk aan de gang bij je moeder. Overmatig alcoholgebruik en stug doorgaan met roken als je COPD hebt zijn voor mij tekenen dat je probeert te vluchten in een andere wereld...... Ook haar mislukte zelfmoord poging is toch een uiting dat ze niet gelukkig is en het leven zo niet aan kan......
En tja boos worden op zichzelf , [destructief gedrag blijkt uit het bovenstaande ] brengt haar ook geen rust dus dan haar onmacht / boosheid maar spuwen, richting je vader...
En weet je, als de diagnose al vasculaire dementie is, mag je haar dat door deze ziekte niet eens kwalijk nemen!

Wat ik mis in je verhaal is een casemanager die jullie begeleidt in dit zeer zware en moeilijke proces, Dit kun je niet alleen en hier heb je iemand bij nodig die daadwerkelijk jullie adviseert en zo nodig zorgt voor meer hulp.
De huisarts kan dit voor je regelen Met een casemanager als ondersteuning voor jullie zal vanzelf aan de orde komen wanneer de tijd rijp is voor stappen, richting een verpleeghuis of andere opvang.

Heel veel sterkte!
Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Danielle, 07 Januari 2018

Bedankt voor jullie reacties. ..
Josha er is wel een casemanager die 1x per maand langskomt. Zij bezoekt ook de zorgboerderij waar mijn moeder 1x per week naartoe gaat. Mijn vader heeft dan gesprekken 1:1 met haar waarbij hij zijn vragen en onzekerheid kwijt kan.
We verwijten haar het gedrag zeker niet. En het klinkt mss zo dat we haar het liefst laten opnemen maar dat is zeker niet het geval.
Het is wel prettig tegen mensen te praten met wat meer "ervaring"...Er gebeurt zo veel
Danielle
 
Berichten:
18
Geboortejaar:
1970
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Danielle, 31 Januari 2018

Sinds vorige week is mijn moeder tijdelijk naar een verzorgingstehuis. Mijn vader heeft een ingrijpende operatie moeten ondergaan waardoor de zorg voor mijn moeder tijdelijk niet gaat. Met hem gaat het gelukkig goed. Met mijn moeder daarentegen niet. Ze is boos,verdrietig en opstanding. Ze wil daar niet zijn. Zij is ook nog echt lang niet zo ver als de meeste vaste bewoners. Het gaat me zo aan het hart haar zo te zien. We doen er alles aan om haar af te leiden. Het voelt een beetje alsof we haar even weggedrukt hebben. Van de verpleging horen we ook wel dat wanneer wij er niet zijn ze best gezellig doet. Zodra ik of mijn zusje haar komt bezoeken of ophalen gaat er een knop om en kan ze zo maar ineens boos zijn. Als we mijn vader bezoeken zegt ze weinig tot niks. Het enige wat ze dan zegt is in de vorm van commentaar op alles wat mijn vader vertelt. Het maakt me zo verdrietig deze emotie rollercoaster. Ik leer mijn kinderen dat problemen er zijn om opgelost te worden. Ben bang dat dit er een is die helaas onopgelost zal blijven. Er het beste van maken.
Danielle
 
Berichten:
18
Geboortejaar:
1970
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie