logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

moeder wil weg uit verzorgingshuis

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Re: moeder wil weg uit verzorgingshuis

Berichtdoor Ellis, 26 Juni 2020

Hoi MD,
Wat ontzettend naar om te lezen dat jouw moeder weg wil uit het verpleeghuis.
Een verhuizing heeft vaak veel impact. Er is dan een periode van gewenning nodig.
Zeker in deze tijd kan die gewenning moeizamer gaan, omdat er vanwege het coronavirus nog allerlei maatregelen gelden.

Kun je jouw moeder afleiden met bijvoorbeeld dingen die op de planning staan? Kun je bijvoorbeeld een mooi fotoboek maken van herinneringen die jullie samen beleefd hebben? Wat biedt het verpleeghuis zelf aan in activiteiten, kun je jouw moeder daar misschien voor motiveren?

Op www.dementie.nl vind je nog meer tips. Zoals bijvoorbeeld deze pagina: https://dementie.nl/impact-opname-verpl ... t-dementie

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
211
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor MD, 27 Juni 2020

Hallo Ellis, dank voor je reactie en de tips.
Het is nog zoeken hoe hiermee om te gaan en de mogelijkheden om haar te bezoeken en/of activiteiten samen met haar te ondernemen zijn nog beperkt vanwege de coronamaatregelen. Het bezoek kan nog alleen op haar kamer, wandelen buiten kan ook, maar durf ik niet zo goed omdat ik bang ben dat ik haar niet meer mee naar binnen krijg.
Ik ga zeker het verpleeghuis eens vragen welke activiteiten zij de mensen door de dag heen aanbieden. Daar heb ik ook nog helemaal geen zicht op.

Het is vooral erg naar om te zien en te horen dat ze zich zo ontheemd lijkt te voelen, wat natuurlijk ook zo is. En haar neiging daar het liefst heel hard van 'weg te willen rennen' en aan ons vast te klampen. Ze voelt zich er nog niet veilig denk ik dan. Ik weet dat dat ook nog niet kan daarvoor is ze er nog tekort, maar het doet pijn m'n moeder zo te zien.
MD
 
Berichten:
8
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Ellis, 27 Juni 2020

Hoi MD,
Dat begrijp ik! Door het coronavirus is het inderdaad lastig. Gelukkig zien we nu ook dat de activiteiten overdag weer opgepakt worden en er steeds meer mogelijk is. Is het niet mogelijk om met iemand van de verpleging samen te gaan wandelen. Zo kun je samen een beetje de omgeving verkennen en kan de zorgprofessional helpen om terug te gaan, zodat jij daarna afscheid kunt nemen voor die dag.

Jouw moeder heeft tijd nodig om te settelen, zich de omgeving eigen te maken. Dat gaat vaak gepaard met emoties die hartverscheurend kunnen zijn. Je hebt de juiste keuze gemaakt. Opname is uiteindelijk vaak onvermijdelijk, maar ik begrijp jouw onmacht ook enorm.

Houd je ons op de hoogte?

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
211
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor MD, 28 Juni 2020

Dankjewel Ellis voor je reactie!
Een verzorgende mee vragen naar buiten bij een wandeling is een goed idee. Ik zal eens informeren naar de mogelijkheden.

Ben er gisteren achter gekomen dat mijn moeder totaal geen idee heeft waar ze is en denkt dat er niemand die ze kent bij haar in de buurt woont, dat maakt ook dat ze zich zo ellendig voelt. Dat klopt gedeeltelijk ook, alleen woon ik in dezelfde plaats dichtbij haar. Dat heb ik haar natuurlijk wel vertelt, maar ze kan zich daar geen voorstelling meer van maken merk ik nu. Door alle coronamaatregelen mag ik haar op moment nog maar 2x per week bezoeken. Dat doe ik ook en ik bel haar ook dagelijks, maar ze vergeet ook dat ik geweest ben/gebelt heb.
Nu heb ik het volgende bedacht; elke dag ga ik haar op dezelfde tijd bellen en dan ook voor haar raam staan zodat ze me kan zien. Misschien dat door vaste tijden en herhaling ze gaat beseffen/onthouden dat ik bij haar in de buurt woon en ze niet helemaal van 'alles en iedereen verlaten is'? Hopelijk komt dat het wennen ook ten goede. Het proberen waard vind ik en hopelijk wordt de bezoekregeling snel verder versoepelt.

Graag reactie hierop van anderen die hier ervaring mee hebben.
MD
 
Berichten:
8
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Haydee, 13 Juli 2020

Beste MBindels en MD, ik snap volkomen jullie radeloosheid. Je hoopt toch dat je bejaarde hulpbehoevende moedertje meer krijgt in een verzorgingstehuis dan thuiswonend.

Mijn moeder van 89 jaar woont nog op zichzelf, maar ze is inmiddels zo dement dat we uit nood maar camera-bewaking hebben ingesteld, nadat ze een aantal keren gevallen is en nog net wel bij de telefoon kon komen hebben we haar wekenlang geprobeerd te wennen aan een seniorentelefoon met alarmknop, dat lukte niet meer. Soms hilarische taferelen, met de telefoon de tv aan proberen te zetten etc. Oude telefoon weer teruggeplaatst en toen ging het weer goed, vandaar de camera neergezet. Ook met haar goedvinden, ze vindt het ergens wel een veilig gevoel.

Mijn moeder heeft nog een goed dag- en nachtritme en loopt nog niet te spoken, maar als ze zieker wordt kunnen wij als kinderen er ook niet meer omheen, zelfs haar in ons huis nemen niet, want dan is ze ook uit haar eigen omgeving.
Haydee
 
Berichten:
12
Geboortejaar:
1957
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor MD, 13 Juli 2020

Beste allemaal,
Even een positief bericht. We zijn nu bijna 4 weken verder en met mijn moeder gaat het al stukken beter in het verpleeghuis! Ze is al wat gewend, voelt zich er prettig en ook veilig denk ik. Dat is zo fijn om te merken, geeft mij ook rust. Dit ook dankzij alle goede zorgen van het verzorgend personeel! En wat fijn dat het verpleeghuis de coronamaatregelen verder versoepelt heeft, kan ik elke dag ff langs met ons hondje.
Houdt moed dus iedereen die in een vergelijkbare situatie zit!
MD
 
Berichten:
8
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Margaret, 14 Juli 2020

Wat fijn MD! Bedankt voor je update.
Margaret
 
Berichten:
125
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken