logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Uit huis maar dichtbij om de hoek. Is dat wel goed?

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Re: Uit huis maar dichtbij om de hoek. Is dat wel goed?

Berichtdoor Erica, 19 Mei 2019

Toen mijn man (met LewyBodydementie) vanuit het ziekenhuis direct door moest naar een verpleegtehuis hadden we geen keus: 6 kilometer bij ons vandaan en direct plaatsing op een gesloten afdeling en op de wachtlijst voor een tehuis tegenover onze woning, omdat dat laatste ons altijd een mooie oplossing had geleken. We zouden naar elkaar kunnen zwaaien. Toen, na verloop van tijd, een plaats vrij kwam heb ik voor mijzelf besloten om mijn man niet meer te verhuizen. Ik heb ook altijd vermeden het woord 'Thuis' te bezigen. Het zei hem niets meer en die vrijwel dagelijkse 6 kilometer op de fiets of met de auto was voor mij net voldoende om even afstand te nemen.
Erica
 
Berichten:
1

Berichtdoor Ton, 05 Augustus 2019

Dankjewel Veronica, Martijn, Jan en Coba,

Het zijn turbulente weken geweest en vandaar dat ik niet eerder gereageerd heb. Wel fijn die reacties en helpt ook zeker.

De situatie verslechtert per week en thuis blijven is geen optie. Er is 24 uur zorg nodig. Omdat mijn vrouw nu 52 is hebben we Leusden en Nijmegen overwogen. Maar 'jonge' mensen met dementie zijn ook 60+ en wij zijn er achter gekomen dat de leeftijd niet belangrijk is voor haar. Sterker nog, op de zorgboerderij waar ze nu naartoe gaat 'zorgt' zij ook voor de ouderen. Het geeft haar juist een doel en ze heeft zelf altijd in de zorg gewerkt.

Om de hoek is doorslaggevend. Iedereen kan langskomen, we kunnen haar gewoon ophalen en gaan wandelen etc etc Dus om de hoek wordt het. Ook voor mij veel minder belastend omdat ik er tenslotte ook dagelijks naartoe ga terwijl ik meestal pas 19.00 uur uit mijn werk thuis kom.

Thuis verzorgen is een enorme opgave. Dat heb ik enorm onderschat. Tezamen met een zoon van 12 die de ruimte nodig heeft om te puberen is dit gewoon geen veilige optie. Voor niemand.

Stichting MEE heb ik ook gesproken. Voornamelijk om het oerwoud aan wet en regelgeving uit te leggen en om te kijken wat PGB kan betekenen (kon) in onze situatie. Ik moet eerlijk zeggen dat het wel wat geholpen heeft maar had er veel meer van verwacht. Met iets meer Googlen had ik waarschijnlijk dezelfde info en hoefde ik niet eerst 9 weken op de wachtlijst te staan voor een eerste intakegesprek. De casemanager is nu erg behulpzaam en helpt met alles.

Bedankt voor alle steun hier en ik wens jullie ook allemaal veel liefde in jullie situatie.
Ton
Ton
 
Berichten:
10
Geboortejaar:
1968
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor Ton, 08 September 2019

Bedankt voor al jullie reacties. Door de drukte thuis kon ik niet eerder reageren maar mijn vrouw is afgelopen dinsdag verhuisd naar een verzorgingstehuis om de hoek. Erg goede keuze. Wij kwamen er achter dat releatief jonge mensen voor haar geen belangrijk argument was maar wel hoe de dagbesteding geregeld is en dat het in de buurt is van al onze vrienden en familie. Zij willen graag op bezoek en ook al zeggen ze dat de afstand voor hun niet zo belangrijk is, weten we dat dit een drempel wordt om in de toekomst vaker op bezoek te gaan.

En onze hond (Labrador) mocht mee. Het is nooit eerder gebeurd maar ze vonden het goed. Aan de bosrand en een mooie hoekkamer.

Ik wens iedereen veel wijsheid en sterkte die nog voor dit proces staat. Het is een verschrikkelijke beslissing. En hoe mooi de kamer en de plek ook is, ik wil er niet naartoe als ik ooit zover zou zijn. En toch 'stoppen' we onze geliefde daar. Om dit verschrikkelijke gevoel dat je meedraagt te kunnen relativeren heb je vrienden nodig en ook zo'n forum als dit met gelijkgestemden helpt dan veel.

Ton
Ton
 
Berichten:
10
Geboortejaar:
1968
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor josha, 08 September 2019

Dag Ton

Eindelijk is de moeilijke beslissing genomen en ik denk toch wel de juiste.Je hebt de best mogelijke plek voor je vrouw gekozen zo te horen..... maar ik kan met je meevoelen hoe zwaar en verschrikkelijk moeilijk dit is voor je.

Je gaat door de hele rollercoaster waar we allemaal mee te maken krijgen als onze dierbare naar het verpleeghuis moet. Het geeft zoveel verdriet maar ook opluchting. Voor ieder geldt dat opname pas overwogen wordt als het thuis niet meer gaat.We willen ze gewoon bij ons thuis houden maar de realiteit staat dat niet toe!

Ook jij zult je weg hier in gaan vinden, met ups en downs, blijf alert op de verzorging en welbevinden van je vrouw en neem ook je eigen tijd om tot rust te komen Uit de zin"en toch stoppen we onze geliefde daar"maak ik uit dat ook jij met een schuldgevoel zit...ook hier gaan we allemaal doorheen.... maar na een tijdje weet je en voel je hopelijk. dat dit de enige oplossing is. Allemaal denken we dat we het nog even wat langer hadden moeten volhouden maar echt dan was je er zelf aan onder door gegaan.....

En daarom is goed voor jezelf zorgen zo belangrijk nu, omdat je zo ontzettend nodig bent in dit hele proces van verpleeghuiszorg.Jij moet voor haar opkomen, zorgen dat ze alles krijgt wat ze nodig heeft..
Weet je het kan nog erger.... bewoners in het verpleeghuis ZONDER familie!

Ton heel veel sterkte en wijsheid en vooral de rust dat het zo goed is.

Lieve groet
Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Ton, 13 Oktober 2019

Thx Josha,

Klopt helemaal wat je zegt. De ups en downs, schuldgevoel etc.. Helaas gaat ze nog steeds snel achteruit maar er zijn inderdaad ook bewoners die nagenoeg nooit bezoek krijgen. Dat is nog veel erger. De zorginstelling heeft nu uitgesproken dat ze een groep willen gaan opzetten voor jongere mensen met dementie. De aanleiding is mijn vrouw. Dat is een mooi initiatief en daardoor is er meer aandacht en wordt het ook gezien als leertraject. Er zijn meerdere jongere mensen (58-64) die in de buurt wonen en ook een keer moeten gaan verhuizen. Dan zijn Nijmegen of Leusden niet meer de enige opties in de buurt.

Zelf ga ik toch wel hulp zoeken om ons (mijn zoontje en ik) te helpen in de verwerking hiervan. De dagdagelijkse drukte met werk etc biedt weinig ruimte voor het verwerken van het verlies. Wat vooral nu goed werkt is het bespreken met mensen die 'op je voorlopen'. Ook deel ik nu mijn ervaringen in een groep hier in de buurt die 1x in de 2 maanden samenkomen. Uiteindelijk weet je pas waarover je praat als je er zelf in zit of gezeten hebt.

Nogmaals bedankt.
Ton
Ton
 
Berichten:
10
Geboortejaar:
1968
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor josha, 13 Oktober 2019

Dag Ton

Fijn om te horen dat er in het tehuis waar je vrouw nu woont ,initiatieven worden genomen om een groep op te zetten voor jong dementerende mensen.Dit geeft goed aan dat er veel aandacht voor je vrouw is en er nagedacht wordt over de kwaliteit van leven daar.
Steeds opnieuw kijken wat er verbetert kan worden daar..... dat is in mijn beleving ook de "belevingsgerichte zorg" De bewoner behoort centraal te staan.

Ik vind dat je het al heel goed doet door ook om je eigen gezondheid en je zoontje te denken...Ook voelen wat goed voor jou is en zo stappen nemen die voor jou ook belangrijk zijn..
Ik hoop dat er in het verpleeghuis ook een groep familieleden zijn die geregeld bij elkaar kunnen komen.. het is zo belangrijk om de ervaringen met elkaar te kunnen delen, luisteren hoe anderen er mee omgaan.. van elkaar kunnen leren. En vooral wat er niet goed gaat op een afdeling aankaarten. Samen sta je toch sterker.

Ik heb in het verpleeghuis waar mijn moeder heeft gewoond een FAMILIEKRING opgericht.voor en door familie, juist voor de contacten onderling, zonder personeel erbij. Kijk maar eens op www.familieblauwborgje.nl Hier staan ook goede tips en goede boeken op... Maar omdat mijn moeder is overleden op 15 Maart j.l heb ik weinig binding meer met de afdeling. Er was ook niemand die het wou overnemen, dus is het helaas gestopt.

De ziekte van je vrouw heeft natuurlijk een verschrikkelijke grote impact op je / jullie`s leven.. maar omdat je zelf goed aanvoelt wat je nodig hebt., ben je al bezig om hier een weg in te vinden. Ik heb hier groot respect voor!

Heel veel sterkte en moed.!
Lieve groet
Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Margaret, 14 Oktober 2019

Hoi Ton,

Wij kennen elkaar nog niet. Ik heb vandaag het hele topic voor het eerst gelezen. Mijn eerste gedachte was ook: kies voor het tehuis om de hoek, het is zoveel waard om nog veel bezoek te krijgen. Dus ben blij te lezen dat ze daar nu woont. Ik kreeg kippenvel toen ik las dat jullie labrador mee mocht.

En een goed idee om hulp te zoeken. Je mantelzorgtaak is niet voorbij nu je vrouw in een tehuis woont. En het is goed om te proberen een zo goed mogelijke balans te vinden om deze volgende fase aan te kunnen. Hoe moeilijk moet het ook zijn om op je twaalfde al een moeder met dementie te hebben. Je zoon zal geen leeftijdsgenootjes hebben die in dezelfde fase zitten, dus voor hem ook goed om er met iemand over te praten.

Oh doet me eraan denken: 3 fm DJ Frank van der Lende (nu in Expeditie Robinson) heeft een youtube-serie gemaakt voor jongeren met een ouder met dementie, omdat hij dat zelf ook heeft. Ik denk wel gericht op een paar jaar ouder, maar misschien heeft je zoontje er wat aan: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... aLuJ0cnubv

Veel sterkte samen.
Margaret
 
Berichten:
118