logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

gesprekken arts /ggz arts

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Re: gesprekken arts /ggz arts

Berichtdoor Ellis, 13 September 2020

Hoi Jacobus,
Lastig hè, je weg vinden om om te gaan met de ziekte van jouw vrouw. Nu ik jouw nieuwe verhaal lees, zie ik hoeveel stappen je in korte tijd al gemaakt. Je doet het hartstikke goed!

Er zijn een aantal praktische zaken waar ik in jouw nieuwe verhaal over nadenk. Je beschrijft dat jouw vrouw achterdochtig wordt door controleverlies. Kan ze al niet meer alleen weg, of durf je haar niet alleen te laten gaan omdat je bang bent dat ze verdwaald? In het voorbeeld van de supermarkt kan ik dat onrustige wel begrijpen als je buiten blijft staan. Is het een idee om je eens te verdiepen in de aanschaf van een GPS-systeem? Zo kan jouw vrouw nog alleen naar buiten, zou het kunnen werken tegen de onrustigheid / achterdocht van jouw vrouw, maar weet je wel waar jouw vrouw is. Op het forum is een topic waar je er meer over kunt lezen, ook lees je er (als je naar de laatste pagina's bladert) ervaringen van Henk. Hij heeft zelf dementie en zo'n systeem. Je kunt hem ook vragen stellen: viewtopic.php?f=2434&t=2357&p=12071#p12071

Hier lees je meer over GPS-systemen: https://www.dementie.nl/zoek-alles?sear ... lltext=gps

Het tweede is omdat je schrijft dat alles wat je schrijft / onderneemt buiten haar moet houden. Zou het een idee zijn om met haar te kijken naar een dagbesteding waar ze naartoe zou kunnen gaan? Al is het maar een dagje of een halve dag. Zo kun je de 'druk' op jezelf een beetje verminderen en heb jij ook meer vrijheid. Hoe je dat aanpakt kun je op onze site lezen: https://www.dementie.nl/dagbesteding

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
219
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor Ellis, 14 September 2020

Goedemorgen Jacobus,
Dat was mij inderdaad niet bekend. Wat fijn om te lezen dat jullie die app gebruiken en dat je haar daarin vrijlaat.
Mooi hoe je ook spreekt over datgene wat je de hond hebt aangeleerd. Honden zijn prachtbeesten wat dat betreft.

Misschien heb je rondom haar achterdocht nog iets aan deze artikelen:
- https://www.dementie.nl/achterdocht/omg ... r-dementie
- https://www.dementie.nl/achterdocht/tip ... chterdocht

Ondanks de ervaringen rondom dagbesteding zou ik dat niet helemaal wegcijferen. Misschien staat ze er anders in als jullie samen zoiets gaan bezoeken om gewoon eens te kijken. Misschien gaat er op die manier een wereld voor haar open. Wat ook een mogelijkheid is, is dat je af en toe eens een vrijwilliger inschakelt (https://www.dementie.nl/thuiszorg/gezel ... jwilligers). Want ik lees hoe lief je bent naar haar en dat je weet dat het enorm zwaar is, als je niet goed voor jezelf zorgt (door heel even afleiding te hebben of bijvoorbeeld een uitje), dan kun je ook niet voor haar zorgen.

https://www.dementie.nl/tips-om-tijd-vo ... te-creeren
https://www.dementie.nl/goed-voor-jezel ... ntelzorger

Zou je op de momenten dat jouw vrouw die sombere vlagen heeft, de focus op iets anders kunnen leggen? Het is belangrijk om de somberheid niet weg te wuiven, maar je kan dan ook wel gaan kijken naar datgene wat er nog wel is. Ik weet niet of jullie dat leuk vinden, maar bewegen, even lekker gek doen, kan al helpen om die vlagen beter door te komen.

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
219
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger


cron