logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

problemen met eten en drinken / uitbreiden zorg

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

problemen met eten en drinken / uitbreiden zorg

Berichtdoor Anniek, 30 December 2019

Mijn schoonmoeder (84 jaar) woont nog alleen zelfstandig. Man is in 2013 overleden. Mijn partner is enige zoon en ze heeft verder geen familie of vrienden meer, die kunnen ondersteunen. Krijgt 2 x op een dag thuiszorg ('s morgens voor wassen en medicatie en 's avonds voor medicatie. Daar zijn we heel tevreden over! Laatste weken drinkt ze naar wat wij zien te weinig. Ook warme maaltijden (kant en klaar) eet ze niet meer zelf op, alleen als we er zelf bij zijn en mee eten. Meestal eet ze dan brood. Is de laatste ook duidelijk meer verward. Huisarts is sinds diagnose 1 x langs geweest, toen deed ze niet open... Nemen nooit zelf contact op hoe het gaat etc. Al meerdere keren gevraagd adres te wijzigen, omdat post zeer veel onrust geeft en ze ons dan zeer veel belt. Dit kunnen ze niet in hun systeem regelen, en is veel te veel moeite om post er handmatig uit te halen. De Thuiszorg heeft het probleem met eten en drinken in het laatste multidisciplinair overleg op tafel gelegd, om evt. ondersteuning van WMO te krijgen. De Gemeente heeft voor een WMO aanvraag 6-8 weken nodig en aangezien inmiddels de CZI indicatie is aangevraagd zal deze eerder zijn als de beslissing op de WMO aanvraag, dus heeft het geen zin hier iets mee te doen, alsdus de gemeente/overleg. ??? Het betekent dus, dat wij maar weer meer naar haar toe gaan. We doen het uiteraard graag voor haar, maar wordt wel zwaar. Hebben het gevoel zeer weinig gehoord te worden. Gisterenmorgen (zondag) belde ze zelf zeer verward, veel meer als normaal. Onmiddelijk thuiszorg op de hoogte gebracht en ons gereed gemaakt om er naar toe te gaan. Thuiszorg belde al snel terug dat ze gevallen was en hoofdwond had, vermoedelijk die ochtend in de slaapkamer aan de hand van de bloedsporen. Ze weet zelf totaal niet meer te vertellen dat ze gevallen is. Wond is gehecht op de huisartsenpost. Daarna maar de hele dag bij haar gebleven, want bleef behoorlijk verward en onrustig... Vanmorgen is mijn partner er weer naar toe gegaan. Zojuist telefonisch contact gehad en ze bleek vannacht/ vanmorgen weer gevallen. Dus nu wachten op huisarts... Hopelijk nu duidelijke actie, zodat we een beetje rust kunnen krijgen.
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Janneke85, 31 December 2019

Jeetje wat verdrietig Anniek dat je schoonmoeder nu zo vaak valt. Heb je al wat gehoord van de huisarts zodat er eventueel nog meer ondersteuning geregeld kan worden?

Het vergeten van bepaalde routines, zoals eten en drinken, komt helaas vaker voor bij mensen met dementie. Vaak ontbreekt de honger- of dorstprikkel ook. Helpt het misschien om wat te drinnken en kleinere hapjes voor tussendoor klaar te zetten? Door ze in het zicht te zetten (op tafel bijvoorbeeld) vergeet ze misschien minder snel om ervan te pakken. En hapjes eten makkelijker dan maaltijden waar bestek voor nodig is etc.

Misschien heb je nog iets aan de tips op dementie.nl over eten en drinken: https://dementie.nl/eten-en-drinken/tip ... en-drinken
Janneke85
 
Berichten:
105
Geboortejaar:
1985
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Anniek, 03 Januari 2020

Janneke bedankt voor je reactie. FF Update. Huisarts is 's middags langs geweest en constateerde een blaasontsteking. Vandaar de acute verwardheid en onrust met waarschijnlijk het vallen tot gevolg. Antibioticakuur voorgeschreven die nu bijna klaar is. Ze is nu wel iets minder verward en is vooral erg rustig, slaapt heel veel en is veel rustiger dan voorheen. Thuiszorg komt nu 3 x langs in plaats van 2 keer om een extra controlemoment te hebben en tevens extra drinken aan te bieden. A.s. maandag komt CIZ langs voor indicatie. Wij zullen daar bewust niet bij zijn, om te voorkomen dat ze dat te veel aan ons linkt en wij straks de schuld krijgen dat ze uit haar huisje moet. Maandag ook opnieuw naar huisarts voor verwijderen hechtingen etc. en haar verdere toestand te bespreken, want wij maken ons wel zorgen over het feit dat ze nu zo ontzettend rustig is. Zijn we totaal niet gewend. Maar ja, huisarts heeft haar al jaren niet meer gezien, dus weet ook niet goed wat ze er mee aan moet. In al die jaren ook nooit eens bij ons geïnformeerd hoe het ging, ondanks diagnose dementie in 2017 nooit langs geweest. Alleen van thuiszorg krijgen we ons inziens fatsoenlijke ondersteuning.

Hopelijk kan ze snel een plekje krijgen, want zoals het nu gaat is het echt zeer moeilijk voor ons. Groetjes Anniek en uiteraard nog de beste wensen.
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Margaret, 05 Januari 2020

Hoi Anniek,

Wat een lastige situatie. Het doet me denken aan een uitzending van het tv-programma De Monitor die dit vorig jaar gesignaleerd heeft: dat mensen met dementie die alleen thuis wonen vaak vermageren omdat ze niet de juiste hulp krijgen bij het eten en drinken.
https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen ... ng-ouderen

Wat mij verder opvalt is dat jullie geen casemanager dementie lijken te hebben die in de gaten houdt of er goede zorg is? Zo'n casemanager kan ook zorgen dat er meer mensen bij de zorg betrokken raken. Een casemanager kun je krijgen via de huisarts. Iedereen heeft daar recht op. Het is alleen wel zo dat een casemanager vooral een grote rol heeft als mensen nog thuis wonen, dus wellicht te laat om nu nog te regelen. Het is dan geen oplossing op korte termijn.

Ik weet niet waar ze woont, maar is er geen buurvrouw die even wat vaker wil komen kijken? Een buurtvereniging waar je die vraag kan stellen? Of misschien een maatjes-project? Zie hier meer informatie over inzet van vrijwilligers:
https://dementie.nl/thuiszorg/gezelscha ... jwilligers
Margaret
 
Berichten:
132
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Anniek, 06 Januari 2020

Hoi Margaret,

Dank voor je reactie. Is inderdaad zeer lastig. Vermageren doet ze gelukkig nog niet, omdat ze wel veel snoept. (koekjes etc.) Is ook niet helemaal gezond natuurlijk, maar als we d'r gezicht zien lachen als ze bv. een appelflap krijgt.... Van huisarts mocht dit eigenlijk niet meer, omdat ze een te hoge suiker had, maar ja lijkt ons beter om d'r nog wat te laten genieten dan haar alles af te nemen, waardoor ze alleen maar ongelukkiger en onrustiger wordt. Met thuiszorg nu wel de afspraak dat ze 's middags even controleren of ze brood gegeten heeft en dit anders voor/ met haar klaarmaken en zorgen dat ze gaat eten. Ook voor de warme maaltijd 's avonds geldt hetzelfde. Indien ze die nog niet opheeft, warmen ze die op en laten haar eten. Thuiszorg biedt ook extra drinken aan tijdens de zorgmomenten.

Alleen drinken is een groter probleem. Hikten daar al even tegenaan, maar lukte niet dit onder controle te krijgen, waardoor dus helaas een blaasontsteking. Buren zijn er wel, die het weten en een klein beetje in het oog houden, maar is altijd lastig om van iemand te verlangen dat ze er bv. ook echt langsgaan etc. Ook nooit echt veel contact mee gehad.

We hebben wel een casemanager, maar omdat het heel veel onrust bij haar gaf, als deze langskwam, heeft die in principe alleen contact via ons. Moet eerlijk zeggen dat we ook niet het gevoel hebben, dat die echt wat toevoegt in de zorg voor mijn schoonmoeder. Heeft nu wel de CIZ aanvraag samen met ons geregeld en zal vanmiddag ook bij het gesprek aanwezig zijn. De Thuiszorg heeft ze in het begin ook veel moeite mee gehad, vooral naar ons toe. Gelukkig niet agressief of zo, maar vooral naar ons aangeven, dat ze dat niet wilde en maar onzin vond. Hebben haar weten te overtuigen met het verhaal dat dat moet van de dokter, omdat ze tabletten moet krijgen en dat ze dat bij oudere mensen niet meer in een doosje mogen meegeven, omdat die vaak vergeetachtig zijn etc.

Helaas gaat het o.a. na het vallen heel hard achteruit.
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie