logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Vergeten dat man is overleden

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Vergeten dat man is overleden

Berichtdoor RebeccaBella, 25 December 2019

Mijn oma is 92 jaar oud en sinds een aantal jaar dement. Ze weet niet meer dat haar man 25 jaar geleden is overleden en is dan ook aldoor zeer boos dat hij niets meer van zich laat horen. We vertellen dan dat hij niks van zich laat horen omdat hij is overleden en we hebben foto’s van de begrafenis laten zien, maar ze gelooft er niks van. Komt dit vaker voor dat mensen met dementie zo’n belangrijke gebeurtenis vergeten? En hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?
RebeccaBella
 
Berichten:
1
Geboortejaar:
1995
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Overige familie/vriend(in) heeft dementie

Berichtdoor josha, 25 December 2019

Dag lieve RebeccaBella

Waar jij nu mee geconfronteerd wordt is heel vanzelf sprekend voor het dementieproces.....ga je daar maar eens goed inlezen. Er zijn veel boeken hierover, zodat je enigszins weet hoe dementie zich kan ontwikkelen. Alhoewel dit bij elk persoon weer anders uit pakt.
Dit maakt dat dementie zo`n vreselijke ziekte is.. met waandenken, boosheid, woedeaanvallen.. geen zelfinzicht hebben in hun ziekte.. je kunt 100x zeggen dat opa dood is. ze gelooft je niet! Jij bent gek in haar ogen zij is niet ziek in haar beleving! Misschien dat over een paar dagen wel het besef komt dat opa dood is maar dat is een gok.

Tja hoe ga je hier mee om... het beste is meegaan in haar denkwereld, haar niet boos en verdrietig maken door de waarheid steeds te vertellen. Bedenk maar wat waarom opa niets van zich laat horen.... boodschapje doen en komt zo terug... voor zijn werk lang weg.... Meestal is je oma dan gerustgesteld en vergeet het weer. Afleiden is ook te proberen... Geef haar een knuffel en zeg dat jij er toch bent!

Dit is inderdaad het moeilijkste deel voor familie[ zo heb ik het ervaren in het begin ] je moet gewoon liegen voor haar eigen bestwil.. het is zo normaal om altijd de waarheid te vertellen [ tenminste zo zou het moeten zijn ] dat je nu moet leren om haar gemoedsrust voorop te stellen en het om HAAR waarheid gaat. Daar moet je met dealen.

Heel veel sterkte op deze bijzondere reis wat dementie heet.

Lieve groet
Josha
josha
 

Berichtdoor Janneke85, 26 December 2019

Ach wat verdrietig Rebecca, dat je oma niet meer weet dat je opa al heel lang niet meer leeft. Josha geeft al goede adviezen.

Probeer inderdaad niet al te concreet antwoord te geven op haar vraag, maar zorg voor afleiding. Benadruk dat jij er wel bent voor haar op dat moment, stel voor even iets leuks of gezelligs te doen samen.

Woont je oma in een verpleeghuis? Wellicht kun je ook met het personeel bespreken hoe je hiermee om kunt gaan? Het is namelijk ook belangrijk dat iedereen hetzelfde zegt, want tegenstrijdige antwoorden zorgen alleen maar voor meer verwarring.

Veel sterkte.
Janneke85
 
Berichten:
105
Geboortejaar:
1985
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Enig kind, 19 Januari 2020

Mijn oma had hetzelfde, ze vergat dat haar man al jaren dood was. Wij vertelden dan dat hij even boodschappen was doen. Dat hielp haar. Maar natuurlijk geen idee of het ook voor jouw oma werkt.
Enig kind
 
Berichten:
6
Geboortejaar:
1965
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie