logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Vermoeden dementie bij vader

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Vermoeden dementie bij vader

Berichtdoor Robine81, 13 Augustus 2020

Mijn vader is 72 en de laatste paar maanden verward en steeds vergeetachtiger. Hij vergeet soms welke dag het is, heeft laatst het gas aan laten staan, moet alles opschrijven qua afspraken etc. Volgens hemzelf heeft het met ouderdom te maken, maar als dochter maak ik me zorgen dat het dementie is.

Laatst is mijn vader naar de huisarts geweest met zijn klachten. Dat was een grote hi bel om te nemen. De huisarts heeft adhv vragen een lichte vorm van dementie vastgesteld passend bij zijn leeftijd. Hij wilde hem nog niet direct naar het ziekenhuis doorsturen en vroeg het nog even aan te kijken. Dat vind ik zeer o bevredigend want volgens mij kan pas in het ziekenhuis echt een diagnose worden vastgesteld. Dat klopt toch?
Mijn vader houdt een vervolg nu af.
Ik kan hem ook niet dwingen...
Voor wie is dit herkenbaar en wat raden jullie aan.
Robine81
 
Berichten:
1
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Margaret, 13 Augustus 2020

Hoi Robine,

Welkom op het forum.

Wat goed dat je met je vader naar de huisarts bent gegaan. In principe kan deze zelf de diagnose stellen. Dat kan hij doen met een vragenlijst. Vaak wordt er ook gekeken of er een andere oorzaak is zoals hormoonstoornissen, een vitaminetekort of een depressie. En wordt er gesproken met familie.
Met even aankijken kan hij bedoelen dat hij de testen over een poosje herhaalt. Zo onderzoekt hij of de verschijnselen blijvend zijn en verergeren. Blijkt dit zo te zijn, dan bevestigt dat de diagnose.
Als een huisarts twijfelt en zeker wil zijn, kan hij ook doorverwijzen naar een geheugenpoli. Maar dat hoeft dus niet.

Bij mijn vader zat er driekwart jaar tussen de twee testen. Ik weet niet wat tegenwoordig gebruikelijk is. De diagnose van mijn vader was in 2005.

Is het een idee dat je zelf contact zoekt met de huisarts om een beter idee te krijgen hoe serieus hij de zaak neemt? En om hem te vertellen over jouw ervaringen met je vader?

Er is overigens ook een geheugentest die je kunt invullen voor een indruk van de vergeetachtigheid van je vader. Deze kun je doen ter voorbereiding op het gesprek met de huisarts:
https://www.alzheimer-nederland.nl/geheugentest/ander
Margaret
 
Berichten:
125
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Montse, 15 Augustus 2020

Beste mensen.
Dit is de eerste keer dat ik hier ben.
Hebben jullie ooit iets temaken gehad om een van je ouders bij een bewindvoerder te plaatsen omdat je het alleen niet meer aan kan?
Zo ja.
Hoe ging dat?
Wat heb je voor gevoel?
Ik ben er mee bezig maar heb inf nodig daar over.

Liefs montse
Montse
 
Berichten:
1
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 16 Augustus 2020

Hoi Montse,
Wat verdrietig om te lezen.
Zelf heb ik er geen ervaring mee.

Wel weet ik, dat een kantonrechter bij voorkeur zal kiezen voor iemand die dicht bij jullie staat. Jij hoeft de bewindvoerder niet te zijn. Dit zou ook iemand uit jouw familiesfeer kunnen zijn. Ook kun je bewindvoering met twee personen doen. Lukt het niet met iemand dichtbij, dan kan de kantonrechter een rechtspersoon, zoals een bureau voor bewindvoering, tot bewindvoerder benoemen. Je kunt ook zelf een professionele bewindvoerder inschakelen.

Misschien heb je iets aan deze artikelen:
https://www.dementie.nl/financiele-zake ... t-dementie
https://www.dementie.nl/juridische-en-f ... p-volmacht
https://www.dementie.nl/een-volmacht-of ... nt-regelen

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
219
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger


cron