logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

weigeren hulp bij persoonlijke verzorging

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

weigeren hulp bij persoonlijke verzorging

Berichtdoor Willemijn3, 01 April 2019

Hallo,
Mijn moeder van 83 heeft Alzheimer. Ze woont nog thuis met mijn vader van 80. Al langere tijd weigert mijn moeder hulp bij wassen, schone kleren uitzoeken en aantrekken, haren wassen etc. Mijn vader ontdekte kort geleden dat ze inmiddels haar kleding ook niet meer uittrekt als ze gaat slapen (ze hebben elk hun eigen slaapkamer). Ze gaat gewoon gekleed en al in bed liggen en staat de volgende morgen op en loopt weer rond in dezelfde kleding. Mijn ouders krijgen wel hulp van een dame van de Thuiszorg, maar die komt niet veel verder dan een praatje, een wandeling en samen een tijdschrift bekijken. Zodra het thema schone kleding, wassen etc. ter sprake komt, verandert mijn moeder van een lieve, aanhankelijke vrouw in een boze, soms zelfs agressieve vrouw, die pertinent hulp weigert. Mijn moeder draagt wekenlang dezelfde broek (bovenkleding wisselt ze soms nog wel zelf), dezelfde sokken, hetzelfde ondergoed. En inmiddels draagt ze een hele verzameling hemdjes over elkaar heen, ontdekte mijn zus laatst. Pogingen van mijn zus en mij om mijn moeder te bewegen eens andere kleding aan te doen of zich te wassen, ontaarden in nare situaties, die ons allemaal (en zeker ook mijn moeder) geen goed doen. We proberen echt van alles: van vriendelijk begeleiden en overreden tot afleiden en trucjes verzinnen tot ferm toespreken. Maar we kunnen haar niet aan haar haren meeslepen naar de badkamer als ze echt niet wil... Mijn vader is nooit het verzorgende type geweest en hij krijgt het ook niet voor elkaar om haar te bewegen zich te wassen of schone kleding aan te trekken. Hij is wel heel lief voor en geduldig met mijn moeder.
Wie heeft iets dergelijks ook meegemaakt? Welke manieren/oplossingen zien we over het hoofd? We horen het heel graag!
Willemijn3
 
Berichten:
1

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 01 April 2019

Dag Willemijn,

Dit probleem hebben we vaker voorbij zien komen op het forum in verschillende situaties. Met de zoekfunctie vind je vergelijkbare verhalen. Een pasklaar antwoord is er niet, het gaat erom waar jullie (en je moeder) je prettig bij voelen en hoe ermee om te gaan zodat het kans van slagen heeft.
Lees dit artikel eens: https://dementie.nl/verhalen/dementie-d ... iet-wassen
Het geeft je een kijkje in de denkwereld van iemand met dementie. Creatieve oplossingen zijn nodig om de juiste aanpak te vinden, soms met vallen en opstaan.

De thuiszorg kan met andere afspraken ook een rol hierin spelen. Misschien hebben zij tips, het gaat erom of moeder zich er veilig en vertrouwd bij voelt: https://dementie.nl/douchen/omgaan-met- ... t-dementie

Alzheimer Nederland - weerstand tegen douchen: https://www.youtube.com/watch?v=s5ZxON3g40o

Sterkte Willemijn, hartelijke groet.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw


cron