logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Woonvorm ouders in huis, generatiewonen, kangaroewoning

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Woonvorm ouders in huis, generatiewonen, kangaroewoning

Berichtdoor Lorraine, 26 September 2020

Hierbij wil ik me voorstellen. Mijn naam is Lorraine, ik ben 47 jaar en mijn vader heeft Alzheimer. Wat een rotziekte is het. Helaas heeft pap dus ook deze diagnose. Mijn moeder verzorgt hem liefdevol, maar zwaar is dat wel. We zoeken momenteel naar een woonvorm waarin we met meer generaties in één huis kunnen wonen waardoor we mama kunnen ontlasten in de mantelzorg. Generatiewonen zeg maar. Samen de zorg delen zodat pap zolang mogelijk bij ons kan blijven. Nu ben ik op zoek naar mensen die hier ervaringen of tips voor hebben. Waar moeten we aan denken, hoe werkt het fiscaal gezien met aangiftes als je een voordeur zou gaan delen, hoe wordt er gekeken naar eigen vermogen van ons of van mijn ouders, moet er huur gevraagd worden, hoe kijkt de WMO hier tegenaan, waar moeten we aan denken? Kortom alles wat ons kan helpen in de voorbereiding en afweging hier de juiste keuzes in te maken. Vanuit de overheid is hier nog erg weinig over te vinden vandaar deze oproep. Terwijl de participatiesamenleving en ouderen zolang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen hoog op de agenda staat.
Wij denken dat dit een belangrijke woonvorm kan gaan worden voor de toekomst. En in onze persoonlijke situatie past dit waarschijnlijk ook het beste. Hopelijk kunnen mensen die hier ervaring mee hebben ons op weg helpen met praktische en bruikbare ideeën. Het betreft dus echt adviezen over het in laten wonen van mijn ouders in ons huis, weliswaar met een zelfstandige woonunit, maar wel met één huisnummer. Alvast veel dank. En sterkte voor iedereen die met deze rotziekte te maken heeft. :heart:
Laatst gewijzigd door Lorraine op 26 September 2020, 1 keer totaal gewijzigd.
Lorraine
 
Berichten:
2
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 26 September 2020

Hoi Lorraine,
Welkom op het forum!
Wat een goede, maar ingewikkelde vraag. Ik hoop dat de ervaringsdeskundigen hier op het forum je verder kunnen helpen.

Misschien heb je al iets aan deze informatie:
https://www.dementie.nl/mantelzorgwoning
https://www.dementie.nl/nieuws/tips-voo ... zorgwoning
https://www.ikwoonleefzorg.nl/hulp-en-z ... oeroewonen

Dit is misschien wel een interessant topic om door te lezen. Het is op een ander forum, maar er worden wel ervaringen gedeeld over het in huis nemen van je ouders: https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.ph ... 9e79b691d2

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
205
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor Lorraine, 26 September 2020

Dank je wel Ellis voor de
Links. Een aantal kende ik al en een aantal zijn nieuw en leerzaam. Het fiscale aspect is voornamelijk interessant voor ons en daar kan ik niks over terugvinden. Hoe is dit geregeld? In het geval van een volledig zelfstandige woonunit onder hetzelfde dak? En wat betekent inwonend/gezamenlijk huishouden als er extra zorg nodig is? Moeten we dan als inwonenden alles volledig zelf verzorgen? Of kunnen we dan ook via PGB zorg inkopen? Hoe zit het met vermogen? Wat moeten we regelen voor het geval mijn gezonde moeder eerder overlijdt? Dat soort praktische zaken? Groetjes en hoop dat er ervaringen zijn die ons meer inzichten kunnen geven.
Lorraine
 
Berichten:
2
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 27 September 2020

Graag gedaan, Lorraine!
Wat betreft fiscale zaken, daar kan ik helaas geen antwoord op geven, omdat ik daar geen kennis van heb. Misschien kun je jouw vraag eens stellen aan Berit Mulder via: https://www.dementie.nl/hulp-en-advies/experts/notaris. Zij is kandidaat-notaris en weet meer over dit soort zaken. Of zij in jullie persoonlijke situatie uitspraken kan doen, dat weet ik niet. Maar ze kan je wel verder helpen.

Ben je ook bekend met de website van het PGB? Je kunt daar eventueel ook persoonlijk advies vragen (https://www.pgb.nl/hulp-en-advies/persoonlijk-advies/)

Mocht je deze nog niet kennen, is dit wellicht ook interessant: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/wonen/
Ellis
 
Berichten:
205
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger