logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Blog huisarts Marieke; 1. Even voorstellen

Reageer hier op nieuws, artikelen en blogs

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 19 Mei 2013

Dag Marieke,

Keer op keer worden familieleden van mensen met geheugenproblematiek met een kluitje
in het riet gestuurd. Het forum staat hier vol mee. Waar moeten zij terecht met hun problemen,
wie kan hun helpen??
Uiteindelijk moeten ze jaren wachten tot de bom barst met allerlei gevolgen voor hun persoonlijke
gezondheid of thuissituatie.

Wat kun jij deze familieleden adviseren om toch door te dringen tot een arts of instantie die hun
verder kan helpen, zie hier een voorbeeld:
http://www.alzheimer-nederland.nl/hulp- ... ragen.aspx

Hoop dat jij een oplossing weet, hartelijke groeten
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 20 Mei 2013

Dag Marieke,

Ik wilde nog even terugkomen op je antwoord over het voorschrijven van Haldol.
Je hoort namelijk regelmatig dat dit in verpleeghuizen veel langer als 2 weken wordt voorgeschreven.
Kan dit zomaar? Kun je als familie hiertegen ageren? Is er naast een goede benadering
van de gedragsproblemen nog alternatieve medicatie bekend met minder negatieve bijwerkingen?

Vriendelijke groet,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Marieke (huisarts), 23 Mei 2013

Beste Leo,

Wat ik kan zeggen over het gebruik van Reminyl is dat je het gebruik totdat de toestand gaat verslechteren. Dat zou elk half jaar door een arts of een physician assistant gecontroleerd moeten worden. Reminyl zorgt ervoor dat een stofje dat de hersencellen met elkaar laat communiceren meer aanwezig is in de hersenen en stimuleert zo de hersenfucnties als denken en concentreren. Als iemand een tijdje dement is, gaan er steeds meer hersencellen kapot, zodanig dat er niets meer te stimuleren valt. Achteruitgang kun je dus met de medicatie niet voorkomen. In dit stadium heeft uw vrouw zeker meer aan de dagopvang dan aan de Reminyl.

Groeten Marieke
Marieke (huisarts)
 
Berichten:
8

Berichtdoor Marieke (huisarts), 23 Mei 2013

Beste onderzoeker 30,

Haldol gebruik in verpleeghuizen moet in acute situaties soms zonder overleg toegpast worden maar doorgaans is het gebruikelijk om dit met familie/mantelzorgers te overleggen. Ageren is meestal niet zo constructief maar erover in gesprek gaan is denk ik erg belangrijk. Zoals ik eerder al zei, is een goede benaderingswijze van een patient met dementie meestal effectiever dan pillen

Wat betreft alternatieve medicatie: in Nijmegen wordt op dit moment onderzoek gedaan naar het effect van Namisol bij gedragsproblemen. Resultaten hiervan zijn helaas nog niet bekend.

Dank voor het attent maken op de vraag van Frederique. Ik heb op haar berichten gereageerd en zal binnenkort een blog schrijven over dit onderwerp.

Groeten Marieke
Marieke (huisarts)
 
Berichten:
8

Berichtdoor Frederique, 24 Mei 2013

Dag Marieke

Dank je wel voor je reactie en wat lief van onderzoeker30 om mijn situatie onder je aandacht te brengen.

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Mijn man is sinds 1 januari met pensioen en nu beginnen mij dingen veel meer op te vallen. Eerst dacht ik aan een burn-out of overspannen, toen hij nog werkte, maar hij is nu vijf maanden thuis.

Hij vergeet heel veel, vraagt drie, vier hetzelfde. Maar wat mij het meest verontrust is zijn gedrag. Hij heeft tegenwoordig een kort lontje. Hij wordt erg snel kwaad, om niets. Vroeger was hij een lieve man met veel humor. Daar is weinig van over. Ik krijg echt overal de schuld van. Alles wat volgens hem niet klopt, dat is mijn schuld.

Gisteren was een zware dag. Ik had gezegd dat er iemand de watermeter zou komen vervangen. Dat heb ik nooit gezegd, volgens mijn man. Er moest een kast verschoven worden. Op zich een klein karweitje, mijn man maakte er een drama van. De kast moest naar de kamer, de poten lieten los, allemaal mijn schuld, ik verschoof die kast soms. Hij begon te schelden en te tieren. Echt niet normaal.

Toen die meneer weg was en ik vroeg of hij een formulier had gekregen waar de oude en nieuwe stand op stond, werd er weer gescholden. Hij werd zo kwaad op mij. Het gaat echt nergens over.

Met de afstandsbediening heeft hij ineens problemen. Hij doet het niet goed meer, volgens hem. Daar is niets mee aan de hand. Net zoals met de stofzuiger. Die doet ook niet meer wat hij wilt. Resultaat? Een enorme scheldpartij tegen mij.

Ik heb de Alzheimer telefoon gebeld. Die mevrouw is er vrijwel zeker van dat het Dementie is. Maar ik kom er niet achter. Mijn man wilt niet naar de dokter, volgens hem mankeert hij niets. "Ik ben niet dement(dat heb ik nooit gezegd)en ik ga niet naar de dokter", zegt hij.

Ik heb er boeken over gelezen, internet afgezocht, ik weet het niet meer. Het is erg moeilijk momenteel. Ik ben een beetje radeloos.
Daarom ben ik zo blij met dit forum. Hier word ik begrepen. Hier kan ik mijn verhaal kwijt.

Dank je wel voor het luisteren.

Frederique


Frederique
 
Berichten:
78

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 18 Juni 2013

Geplaatst door Daantje, elders op het Forum:

Hoi, ik ben Daantje en mijn moeder heeft sinds 5 jaar Alzheimer. Onlangs is ze 2 maanden na haar 65 ste verjaardag opgenomen in een gesloten woonvorm voor (jong)dementerende.
Een heftige periode, maar ze is er heel graag en "gelukkig".
Nu vraag ik me af, waarom is mijn moeder nooit bij meer bij een arts geweest.
Ze is een aantal keren in het ziekenhuis(azm) geweest, daar is ook de diagnose Alzheimer uitgekomen, ze heeft medicijnen gekregen en is overgedragen nar het riagg.
(zij hebben ons zeer goed begeleid en daar was ook een arts), maar als ik vroeg hoeft ze nu niet naar het ziekenhuis, evt. weer eens een mri maken, dan zeiden ze dat dat niet nodig was. Is dat de normale gang van zaken. Mijn moeder heeft sinds 2011 toen de diagnose officieel gesteld werd geen arts meer gezien in het ziekenhuis.
Ik vraag me af waarom ze nooit naar de Alzheimer kliniek doorgestuurd is geworden.
Heeft iemand hier ervaring mee, moet ik dat misschien toch eens in gang zetten. Ook evt. naar de opkomst toe, voor onderzoek, daar kan men toch nog van leren?

Groetjes Daantje
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 26 Juni 2013

Dag Marieke,

Is er iets bekend over de eetlust bij Alzheimer patiënten?
Kan het ook psychisch zijn dat de eetlust afneemt?
Wat nu voorkomt is dat mijn vader regelmatig niet wil eten.
Als wij erbij zijn eet hij wel, na eerst erg tegen te stribbelen,
daarna eet hij gedachtenloos alles op.

Groeten,

onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Marieke (huisarts), 27 Juni 2013

Beste Frederique,

Het klinkt inderdaad alsof de hele situatie erg moeilijk voor u is. U kunt er ook een keer met de huisarts over gaan praten zonder dat je man meegaat. Ik zou, als ik een mantelzorger met een verhaal als het uwe op het spreekuur kreeg, het met de mantelzorger op een akkoordje gooien en gewoon een keer "spontaan" op huisbezoek gaan. De huisarts kan de diagnose ook zelf stellen. Daar is een mooie richtlijn voor ontwikkeld. Hopelijk kunt u hier iets mee. Bij de thuiszorg is het vaak ook mogelijk om cursussen te volgen hoe u het beste met het veranderde gedrag van uw man om kunt gaan en bij het Alzheimercafe kunt u steun vinden van lotgenoten. Hopelijk kunt u hier iets mee. Heel veel sterkte!

Vriendelijke groeten,

Marieke Perry
Marieke (huisarts)
 
Berichten:
8

Berichtdoor Marieke (huisarts), 27 Juni 2013

Beste Daantje,

Als de diagnose eenmaal gesteld is en er zijn geen redenen om daar gedurende het proces aan te twijfelen, dan is een scan ter controle niet nodig. Zoals u zelf al aangeeft hebben patient en mantelzorger het meest aan begeleiding. Personen met dementie kunnen juist heel onrustig worden van ziekenhuisbezoeken: een vreemde omgeving met mensen die ze niet kennen. Een collega onderzoeker van mij heeft vorig jaar aangetoond dat de huisarts net zo goed de begeleiding voor een patient met dementie op zich kan nemen als een gespecialiseerde geheugenpolikliniek. In de nieuwe richtlijn voor dementiezorg die begin 2014 uit gaat komen, komt dan ook te staan dat patient en mantelzorgers daarin hun voorkeur mogen aangeven, maar dat het in principe niet uitmaakt. Uw vraag tav het leren over de ziekte van Alzheimer: er is inderdaad nog heel veel te leren over de ziekte, we weten nog niet eens goed hoe het ontstaat. Daarin hebben de Alzheimercentra in Nijmegen een belangrijke rol. Maar tegelijkertijd moeten de Alzheimercentra ook niet uit het oog verliezen, vind ik, dat we de patient van vandaag ook iets moeten bieden. En dan is begeleiding van zowel patient als mantelzorger het belangrijkste wat we kunnen. Is dit een antwoord op de vraag?

Vriendelijke groeten,

Marieke Perry
Marieke (huisarts)
 
Berichten:
8

Berichtdoor Marieke (huisarts), 27 Juni 2013

Beste onderzoeker 30,

Veranderd eetgedrag is een bekend verschijnsel bij patienten met dementie. En dat heeft niet alleen maar te maken met vergeten te eten, maar waarschijnlijk ook met bepaalde stoffen in het bloed die de eetlust doen dalen. De ziekte van Alzheimer begint ook in de hippocampus, een belangrijk onderdeel daarvan is het geurcentrum. Als je minder goed kunt ruiken, wordt eten ook steeds minder leuk en vermindert je eetlust. waarschijnlijk daarom krijgen mensen met dementie meer behoefte aan eten met sterke smaken en als de ziekte vordert een voorkeur voor zoet en snoep. Een patient met dementie in het verzorgingshuis van mijn opleidingspraktijk lunchte altijd met een bordje met snoep en spekjes.

Vriendelijke groeten,

Marieke Perry
Marieke (huisarts)
 
Berichten:
8