Berichtdoor Alzwes, 09 Maart 2013
Beste onderzoeker30 en leo (en Dinant),
allereerst hartelijk dank voor het warme onthaal op de website! Bedankt ook voor jullie openhartige verhalen.
Jullie stellen mij beide hele goede vragen, waar ik slechts gedeeltelijk antwoord op kan geven helaas. Ze dringen door tot in de kern van waar de wetenschap zich op dit moment op richt. Daarnaast ben ik geen medisch specialist, wat betekent dat ik vrijwel geen patienten zie (laat staan dat ik medicatie voorschrijf of de richtlijnen ken).
Wat de vader van onderzoeker30 doormaakt is verscheurend en 1 van de meest mysterieuze onderzoeksvragen op dit moment: Waarom heeft de ziekte van Alzheimer zo'n verschillend verloop in verschillende mensen? Zijn er misschien meerdere subtypes van Alzheimer? Hoe kunnen we het ziekteverloop voorspellen? Kortom, het geven van een prognose is op dit moment bijzonder lastig.
Leo, wat ik weet over medicatie is dat het inderdaad moeilijk in te schatten bij wie de medicatie wel/niet baat heeft. Daarnaast moet (vanwege de eventuele bijwerkingen) goed in de gaten worden gehouden of de medicatie aanslaat. Ik meen dat een halfjaarlijkse controle hiervoor de richtlijn is. In dit bezoek moet worden besproken of er sprake is van een remming van de achteruitgang. Zoals we uit het verhaal van Onderzoeker30 ook kunnen concluderen: het ziektebeloop zelf is niet of nauwelijks te voorspellen. Dus: hoe weten we dat medicatie wel/geen baat heeft, als we niet weten hoe de patient er 'onbehandeld' aan toe zou zijn? Het effect van de medicatie is iets om met de behandelend arts te bespreken. Daarnaast zal het stopzetten van de medicatie inderdaad ook afhankelijk zijn van de bijwerkingen.
Er valt heel veel te vertellen over de werking van medicijnen en hoe deze gemeten wordt. Mede omdat personen onderling zoveel verschillen, worden voor de werking van medicatie vaak grootschalige onderzoeken opgezet. Deze onderzoeken worden dan op heel veel mensen tegelijk uitgevoerd, waarbij de helft het nieuwe medicijn krijgt voorgeschreven, en de andere helft niet. Hieruit moet blijken of de behandelde groep er (gemiddeld) beter aan toe is dan de "onbehandelde" of "anders behandelde" groep patienten. Hoe de vertraging uiteindelijk gemeten wordt verschilt tussen de studies, maar vaak worden hier neuropsychologische testen voor gebruikt.
Vriendelijke groet,
Wesley