logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Commotie 'Plascontract'

Reageer hier op nieuws, artikelen en blogs

Commotie 'Plascontract'

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 03 November 2016

Ik heb me verbaasd over alle commotie over het zogenaamde 'plascontract' welke vandaag in het nieuws kwam.
In een verpleeghuis in het Westen van het land zouden mensen niet vaker als 3 keer per dag naar de wc mogen.
Afschuw alom, ook vanuit de politiek.
Verbazing, niet omdat ik dit minder afschuwelijk vind, maar omdat ik dit al jaren als 'standaard' meemaak in het verpleeghuis: niet dat dit vastgelegd is in een 'contractje', (men kijkt wel uit), maar de werkelijkheid is niet anders.
Alleen patiënten die nog redelijk zelfredzaam zijn kunnen vaker naar de toilet, maar die zijn er steeds minder.
De druk op het personeel wordt dus steeds hoger, ook vanuit de organisatie.
Eigenlijk zou ik al 'blij' zijn als het ook daadwerkelijk 3 keer per dag gebeurde. Rolstoelpatiënten maken dit echt niet mee, al wordt er anders beweerd.
Een andere werkelijkheid is nl. dat incontinentiemateriaal hooguit 2x per dag verschoond wordt, wat inhoudt dat je familielid wel de hele dag op zijn eigen ontlasting zit.
Goede afspraken hierover maakt men niet graag, worden weggewuifd, zoals ook op tv: 'natuurlijk mogen patiënten vaker naar het toilet, het gaat om uitzonderingen'. Uit ondervinding weet ik dat het vaak niet gebeurd.
Het zorgleefplan staat vol met zaken die je normaal gesproken al mag verwachten van goede zorg, maar afspraken over de toiletgang of douchebeurten, neemt men hier niet graag in op. Ook al is er onvrede over. De inspectie kijkt tenslotte mee.
Dit zorgleefplan wordt steeds 'ontoegankelijker', men dekt zich steeds meer in als organisatie en komt hiermee steeds minder tegemoet aan de wensen van de patiënt en zijn familie. Dit werkt ook in de hand dat er minder begrip is over en weer, familie voelt zich niet gehoord.
Wat mij over deze kwestie nog het meeste verbaasd is dat dit dus 'onacceptabel' gevonden wordt maar al jaren in de praktijk zo is. Wie beschermt dus de ernstig dementerende?
Als mantelzorger voel je je vaak moe gestreden, dus verwelkom ik deze publiciteit: misschien dat er zo eindelijk iets zal veranderen.
Net hoor ik staatssecretaris van Reyn op tv, zijn afschuw uitspreken over zogenaamde 'plascontracten': deze delen we natuurlijk allemaal. Maar wanneer wordt het echte probleem: het tekort aan personeel op de werkvloer aangepakt?
Wanneer wordt de situatie echt onhoudbaar gevonden, als het in de publiciteit komt? Als er sprake lijkt van een 'contractje'? De werkelijkheid liegt er niet om ook zonder contractje.
Complexere zorg vraagt ook om specialistischer zorg, beter opgeleid personeel, ook dit laat nog op zich wachten.
Zichtbaar na 2 jaar 'zorg op maat', is een lagere bezetting op de werkvloer, minder activiteiten, een toename van zwaarder patiënten en een hogere werkdruk. De sfeer en de leefbaarheid wordt er niet beter op.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Jaco, 03 November 2016

Maar blijkbaar kunnen we dit verhaal niet onder de aandacht krijgen van Van Rijn en de politiek. Wie weet de weg?
Jaco
 
Berichten:
52
Geboortejaar:
1958
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 03 November 2016

Goede morgen allen,
Wij hebben hier op het Forum meer dan 10.000 volgers per maand, dus ik zou zeggen kom maar op.

Overigens, ik ben inmiddels nagenoeg 3 jaar iedere dag in het verpleeghuis en naïef als ik ben ik heb er nooit aandacht aan geschonken, gewoon omdat ik er niet mee geconfronteerd werd.
Mijn vrouw gaat nog steeds zelf naar het toilet, zo ook eergisteren.
Toen ze naar mijn beleving te lang weg bleef ben ik haar maar eens gaan zoeken en jawel een grote puinhoop op de grond. Doelloos liep ze er overheen en wist absoluut niet meer wat te doen. Weglopen was ook geen optie. Ik heb natuurlijk de verpleging erbij geroepen en alles werd naadloos opgelost.
Maar ja ik ben er tegenwoordig ook slechts maar 2.5 uur in de ochtend.
Door dit incident gaan mijn ogen ook wat meer open en inderdaad nagenoeg iedereen zit in zijn rolstoel
en ik zie niemand de mensen met enige regelmaat naar het toilet brengen. Getver.
Ik zal er toch eens naar vragen.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor josha, 03 November 2016

Het is zo verschrikkelijk belangrijk om dit soort zaken[ inderdaad onderzoeker, dit bestaat al jaren] in de publiciteit te krijgen. Het schijnt dat in weinig organisatie`s van verpleeghuizen mensen zitten met familie in verpleeghuizen, die ze regelmatig bezoeken, want dan pas komt er verandering en wordt de "top"geconfronteerd met de soms schrijnende omstandigheden waar demente ouderen in moeten wonen. En dan wordt het geen geldkwestie[ tja incontinentie-materiaal is duur...] maar gaat het om de menselijke waardigheid, die behouden moet blijven.

Ik heb vaak voorgesteld om de verschoningen net zo te doen als je bij baby`s doet, bij elke voeding/ hapje worden deze ook verschoond toch...Ik kreeg toen te horen dat er nu super goed materiaal is wat 24 uur lang alles absorbeert... o ja? waar blijft dat dan? Dus dat het door de luier heen ging en de bewoner altijd droog zat.. Hoe kun je zo in sprookjes geloven? Ja het zal het verkoop praatje van de leverancier zijn geweest.....

Het is niet te verteren dat bewoners de hele dag in hun ontlasting of kletsnatte luier zitten als ze in een rolstoel zitten. Ik denk ook dat familie hier zeer alert op moet zijn en zodra ze wat ruiken, personeel moet vragen om te verschonen. Ook als het niet je eigen familie is, die stinkt...Gelukkig is dit in het tehuis van mijn moeder geen probleem en is personeel altijd bereidt om te helpen bij de toiletgang of het verschonen.

Onderzoeker, jij schrijft dat er zelden in het zorgleefplan wordt opgenomen hoe vaak er gedoucht gaat/ moet worden. Dat ligt dan ook aan de familie die er niet bij stil staat OM het te laten registreren. In principe kun je alles laten opnemen in dit zorgleefplan wat jij als familie belangrijk vindt voor je dierbare. Mits uitvoerbaar voor het personeel, natuurlijk.
In het zorgleefplan van mijn moeder staat bv dat ze 1x per week gedoucht moet worden, hoe ze naar bed gebracht moet worden sàvonds, dat haar mond gecontroleerd moet worden na elke maaltijd op etensresten omdat ze geen gebit meer in heeft, dat ze gemalen voedsel krijgt enz.
En dit zorgleefplan is een wettig middel waar personeel zich aan moet houden. Misschien dat er veel familie is die dit niet weet. Het is juist om zo te zorgen dat jij als familie, samen met je dierbare, nog regie houdt over het leven in het verpleeghuis, waar ze wonen.
Gewoon af en toe deze controleren dus.

Natuurlijk is het onacceptabel dat bewoners maar 3x per dag naar de wc mogen. Het is goed dat dit bekend wordt en het desbetreffende tehuis zal hier vanaf nu dan ook wel anders mee omgaan. De media is een perfect middel om misstanden aan de kaak te stellen, alles komt boven tafel in deze tijd en zo moet er langzaam een kentering ten goed komen voor deze zeer kwetsbare bewoners met dementie in de verpleeghuizen. Zelf kunnen ze het niet meer aangeven, dus is het zaak dat familie dit voor ze doet.
Hoe gek het klinkt, ik ben steeds weer 'blij"als er misstanden boven tafel komen want dan is er wat aan te doen en kunnen alle partijen zorgen dat het beter gaat worden.
Komt het niet in de publiciteit dan blijft alles onder de dekmantel en verandert er niets.

Hier stond laatst een artikel in de krant over een verpleeghuis waar bewoners te weinig te eten kregen en dan ook nog opgewarmde diepvriesmaaltijden.... ik geloof dat het een zoon was, die dit meldde aan de krant.. uiteraard door eerst tigx het had aangekaart bij de directie, wat niets uithaalde...
En YES, er is nu een vaste kok aangenomen die zelf kookt op de afdeling met verse groente... bewoners mogen net zoveel eten als ze lusten... het is een stuk beter daar geworden voor de bewoners..
Daar word ik zo blij van. Het kan dus wel anders als het maar zichtbaar gemaakt wordt in de media. Het is erg dat een directie dit niet direct doet nadat er klachten zijn van familie maar uiteindelijk moeten ze wel luisteren omdat slechte publiciteit funest is voor een verpleeghuis. En het is nog steeds de familie die bepaalt of het een goed of slecht tehuis is voor hun dierbare, door wat ze er mee maken op de werkvloer.
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 03 November 2016

Dag Josha,

Het zijn vaak de mantelzorgers die je vrijwel nooit bij hun dierbaren ziet die op de bijeenkomsten het hoogste woord hebben.
Ze hebben geen flauw benul hoe er gewerkt wordt op de afdelingen.

Overigens nog een pluspuntje, na een aantal bezoekjes van de inspectie hoorde ik deze week opeens een van de verpleegsters roepen, ik zal even de medicijnwagen schoonmaken.
Ik heb en had dit de afgelopen 3 jaar niet een keer gehoord of gezien.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor josha, 03 November 2016

Dag Leo

Nou .. zie je.. heel langzaam komt ook daar de verbetering... blij zijn met alle kleine stapjes he... het gaat de goede kant op...[ hier had ik een smiley willen zetten met een knipoog maar weet niet hoe ik dat kan doen...dus denk het er maar even bij.]
Lieve groet
Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken