logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

De ziekte van Alzheimer in bloed aantonen? 4e blog Wesley Jongbloed

Reageer hier op nieuws, artikelen en blogs

De ziekte van Alzheimer in bloed aantonen? 4e blog Wesley Jongbloed

Berichtdoor Dinant (Alzheimer Nederland), 21 Mei 2013

Afgelopen week kreeg Alzheimer Nederland via e-mail de volgende vraag: Waarom kunnen we de ziekte van Alzheimer niet in bloed aantonen; we hebben toch heel veel biomarkers en heel nauwkeurige technieken? In zijn 4e blog geeft moleculair bioloog Wesley Jongbloed antwoord op deze vraag. http://www.alzheimer-nederland.nl/actue ... bloed.aspx

Zelf een vraag stellen?
Stel uw vragen over Alzheimer via: info@alzheimer-nederland.nl, of stel Wesley een vraag over dementie onderzoek via dit forum op via Twitter met de hashtag #Alzwes.
Dinant (Alzheimer Nederland)
Site Admin
 
Berichten:
52

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 21 Mei 2013

Wat een goede en duidelijke uitleg weer!
Bedankt Wesley,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Alie1, 21 Mei 2013

Wesley,

De stofjes die vrijkomen bij de ZvA KUNNEN dus de bloed-hersenbarriere passeren. Heb ik goed begrepen dat er dan een "gat in de muur"zit en dat de poortwachters dan hebben gefaald?
Het is weer een goede blog geworden. Ga zo voort!

Hartelijk dank,

Alie.
Alie1
 
Berichten:
110

Berichtdoor Alzwes, 21 Mei 2013

Alie,

Het zou kunnen dat deze stofjes in het bloed terechtkomen en dat hoeft niet eens perse een 'gat in de muur' te betekenen (de barriere kan simpelweg besluiten ze door te laten). Er bestaat zelfs het idee dat het actief transporteren van het amyloid beta peptide over deze barriere naar het bloed een normaal proces is. Overigens is schade aan de bloed-hersenbarriere een bekend probleem bij de ziekte van Alzheimer. Al met al genoeg redenen om een toekomstige bloedtest niet uit te sluiten!

Groet,
Wesley

p.s. het volume van het bloed - waardoor eventuele lekkage wordt verdund - en de snelle werking van de lever - dat de gelekte eiwitten snel zal afbreken - maken het technisch een uitdaging om deze stofjes aan te tonen. Wordt vervolgd!
Alzwes
 
Berichten:
30

Berichtdoor Alzwes, 28 Mei 2013

Alzwes
 
Berichten:
30


cron