logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Metalen bij alzheimer. Een ijzersterk verhaal? blog Wesley Jongbloed

Reageer hier op nieuws, artikelen en blogs

Metalen bij alzheimer. Een ijzersterk verhaal? blog Wesley Jongbloed

Berichtdoor Dinant (Alzheimer Nederland), 05 September 2013

Afgelopen week stonden er een aantal berichten over metalen en Alzheimer in de krant. Koper en ijzer werden in deze artikelen in verband gebracht met alzheimer. Onze blogger Wesley heeft al veel geschreven over de oorzaken van Alzheimer. In dit artikel vertelt hij hoe metalen in de puzzel passen.

Lees de ijzersterke blog van Wesley: http://www.alzheimer-nederland.nl/actue ... eimer.aspx
Dinant (Alzheimer Nederland)
Site Admin
 
Berichten:
52

Berichtdoor Dinant, 05 September 2013

Mooie bijdrage weer Wesley!
Dinant
 
Berichten:
14

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 05 September 2013

Dag Wesley,

Maar op welke manier krijg je dan koper binnen, waar zit dat in?

Groet,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Alzwes, 05 September 2013

@Dinant, Dankjewel!

Beste onderzoeker,

We krijgen ons koper via allerlei manier binnen, maar met name door groente, fruit, brood (graanproducten) en vlees te eten. Het gaat hier om hele kleine hoeveelheden. Ons lichaam heeft ook maar zeer weinig nodig.

Groeten,
Wesley
Alzwes
 
Berichten:
30

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 06 September 2013

Dag Wesley,

Bedankt voor je reactie.
Nu we het toch over 'ijzersterke' verhalen hebben. Las een artikel over aluminiumfolie, dat je deze niet in contact moet brengen met warm voedsel omdat de aluminium dan wordt geabsorbeerd, zelfs afdekken van een schaal met warm eten zou af te raden zijn.
Is dit ook een sterk verhaal?
Je zegt het zelf al, we krijgen hele kleine hoeveelheden koper binnen via ons voedsel, hoe zou het dan verklaarbaar kunnen zijn dat koper de veroorzaker van Alzheimer zou kunnen zijn? Werd dat nog onderbouwd in dat artikel?

Groeten,

onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Alzwes, 06 September 2013

Dag onderzoeker,

Wat betreft aluminium is het zo dat warm eten en koken-met aluminium inderdaad ervoor zorgt dat er aluminium in het voedsel terecht komt. Nu kan aluminium zeker giftig zijn, en is ook eerder gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer. Let wel op dat voor zo'n beetje alle voedingsstoffen een koppeling met Alzheimer is gevonden (zoals ik ook in het blog vertel), dus probeer je hier niet teveel van aan te trekken.

Het koper dat ze gaven aan de muizen waren spoortjes in het drinkwater... deze hoeveelheden moesten naar verhouding gelijk zijn aan wat wij dagelijks binnenkrijgen. Op die manier hebben de onderzoekers in ieder geval koper-concentraties onderzocht die mogelijk ook voor mensen relevant is. Vervolgens hielden ze heel nauwlettend in de gaten waar het koper naartoe ging in gezonde muizen (met name de bloed-hersenbarriere dus). Na deze ontdekking hebben ze ook gekeken naar het effect van koper in een Alzheimer-muismodel... deze muizen kregen vervolgens nog meer amyloid beta eiwitneerslagen.

Omdat iedereen koper binnenkrijgt, is het duidelijk geen garantie voor het ontwikkelen van Alzheimer. Oftewel, het veroorzaakt niet direct de ziekte van Alzheimer. Dit sluit echter niet uit dat het een rol speelt bij het ontwikkelen van de ziekte.

Groeten!
Wesley
Alzwes
 
Berichten:
30

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 06 September 2013

Dag Wesley,

Dankje voor de heldere uitleg.
Ben toch benieuwd: zijn er ook andere manier waarop je metalen binnen kunt krijgen anders dan door voedsel??

Groet,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Alie1, 10 September 2013

Wesley, kunnen mensen die een koperen waterleiding thuis hebben dan niet teveel koper binnen krijgen? Enkele maanden geleden is het hier in de stad gebeurd dat mensen , na renovatie van hun woning en na het wassen van hun haren, een groene glans in de haren kregen. Oorzaak: de nieuwe waterleidingen. Het euvel schijnt gauw verholpen te zijn, maar dat zijn berichten die me niet erg gerust stellen.

Groet,
Alie.
Alie1
 
Berichten:
110

Berichtdoor Alzwes, 13 September 2013

Beste onderzoeker,

er zijn vast uitzonderingen waarop je koper binnen kunt krijgen zonder eten of drinken (wondje, oogdruppels?), maar in principe is het dieet bepalend voor de hoeveelheid koper die men binnenkrijgt.

Alie;
Het drinken van koper-rijk water kan inderdaad leiden tot een tijdelijk 'teveel' aan koper, oftewel: meer dan het lichaam nodig heeft. Maar het lichaam kan dit koper al snel weer uitscheiden. Er bestaan ziektes waarbij er langdurig koperoverschot aanwezig is (ongeveer 20x verhoogd vanaf de geboorte). Hierbij heeft het koper decennia nodig om de schade aan te richten, en dan meestal aan de lever. Deze mensen hebben dus langdurig een overschot aan koper... dat is anders dan wanneer je teveel koper opdrinkt maar het vervolgens weer uitscheidt.
Kortom, als het probleem inderdaad verholpen wordt dan zou ik me hier geen zorgen om maken!

Groeten,
Wesley
Alzwes
 
Berichten:
30


cron