logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Het regelen van de financiële kant

Voor al je vragen en ervaringen over vertegenwoordiging, financiële zaken en wilsverklaringen

Het regelen van de financiële kant

Berichtdoor Leentje51, 11 Januari 2017

Mijn ouders hebben altijd voor zich uit geduwd in de tijd dat ze beiden mentaal nog gezond waren, dat ze iets moesten regelen vwb hun financiële zaken voor het geval dat ze mentaal zodanig achteruit zouden gaan, dat zij zelf geen zorg meer zouden kunnen dragen voor de financiële zaken. Ook toen de mentale problemen begonnen, maar dat nog op ouderdoms vergeetachtigheid leek, wilden ze er niet aan om met de kinderen om de tafel te gaan en bijvoorbeeld te beslissen wat er met hun vermogen moest gebeuren (preventief) in geval een verpleeghuis in de toekomst aan de orde kwam.

Nu zijn we een aantal jaren verder en inmiddels is mijn moeder dement, en wordt dit bij mijn vader vermoed.
Hun financiële zaken begrijpen ze al een tijd niet meer, zo lang er maar een bankafschrift kwam en daarop genoeg saldo stond, waren ze tevreden! Wij kinderen lazen de post en handelden ernaar.
Dit kon natuurlijk niet zo doorgaan. Nu ook mijn vader waarschijnlijk dement is, en al maanden elders verblijft door zijn gezondheid, hebben we vaart erachter gezet om het beheer over hun bankrekeningen en financiele zaken te krijgen.
Dat is twee weken geleden bij de bank geregeld.

Tijdens het gesprek bij de bank zei de bankmedewerker dat dit hele circus ( want dat is het voor mijn oudes, ze snapten denk ik niet echt veel van wat hij allemaal vertelde) nog een keer moet als één van hen komt te overlijden. Dan moeten de kinderen en de overblijvende ouder weer naar de bank om weer door de overgebleven ouder gemachtigd te worden. Helaas... de mentale klok van mijn ouders holt zo snel achteruit, dat wij vrezen dat dit geen optie meer is, tegen de tijd dat 1 van hen is overleden.
Dit gaven wij aan. Hij raadde ons toen aan om naar een notaris te gaan en een soort testament bij leven te laten opmaken nu het nog kan, waarin vast wordt gelegd hoe het moet met het vermogen, de bankzaken etc etc...

Gisteren heb ik een notaris benaderd. Zij vertelde echter dat mijn moeder al buiten de boot valt omdat ze de diagnose dement heeft...Iemand met dementie wordt niet meer in staat geacht een testament te maken. Mijn vader heeft die diagnose nog niet ( maar die komt er binnenkort bijna zeker wel) en ze zei dat hij dat nog wel kan doen. Echter, hij moet dat ZONDER de aanwezigheid van zijn kinderen doen ,en zelf duidelijk verwoorden hoe en wat hij wil. Nu is mijn vader erg doof, en ook niet meer zo bij de pinken, dus ik gaf aan dat dit niet zou lukken. Toen zei ze, ook dan is uw vader ook al te slecht, en kan een notaris niets meer doen.

Is het enige wat wij nu nog kunnen doen een gang naar de rechtbank om bewindvoerder te worden?

Misschien doet u nu de suggestie dat we een casemanager moeten krijgen ,maar daarvoor staan we op een wachtlijst!
Dus ik probeer in de tussentijd alles zelf op en aan te pakken, in deze situatie kunnen we niet gaan wachten tot er ruimte is bij de casemanager.
Leentje51
 
Berichten:
88
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 11 Januari 2017

Leentje,

Ik ben een paar jaar geleden naar het kantongerecht met mijn zoon gegaan.
Wij hebben een testament voor de langst levende en een en/of rekening en de kantonrechter heeft vastgesteld dat ik
het beheer kreeg over de rekening, met instemming van al onzer kinderen.
Ik vrees echter dat dat ook al te laat is voor jullie situatie.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor Rob (Alzheimer Nederland), 11 Januari 2017

Beste Leentje51,

Uw beide ouders hebben te maken met dementie. Waarbij uw moeder al een diagnose heeft en u van uw vader verwacht dat dit niet lang zal gaan duren.
Goed dat u bezig bent om de financiële zaken voor uw ouders te regelen. In het kort komt het wel neer op wat u al schrijft: als uw vader zelf wil beslissen over zijn keuzes betreffende zorg en financiën, dan kan dit alleen maar via de notaris. En deze notaris zal dan moeten vaststellen dat uw vader wilsbekwaam is om de situatie te overzien. Mocht deze notaris daar aan twijfelen, dan zal deze geen akte opmaken. In dat geval is uw vader niet meer in staat dit zelf te regelen en kunnen jullie dit voor hem doen. En dat gaat inderdaad via een beschermingsbewind, dat via de kantonrechter wordt verkregen.

Bij onze website http://www.dementie.nl zijn Experts aangesloten die u vragen kunt stellen. Daar is ook een notaris aangesloten. Deze kunt u (via de mail) uw vragen stellen. Kijk daarvoor op deze pagina: https://dementie.nl/expert/berit-mulder

Ook hebben we op dementie.nl veel informatie over wilsbekwaamheid en het regelen van financiën en zorg:
https://dementie.nl/informatie-en-tips/ ... t-dementie
https://dementie.nl/informatie-en-tips/ ... j-dementie
https://dementie.nl/informatie-en-tips/ ... t-dementie

Daarnaast kan ik het aanraden onze brochure 'rechtsbescherming bij dementie' te bestellen of te downloaden: https://secure.alzheimer-nederland.nl/b ... j-dementie

Ik hoop dat u met het lezen van deze informatie weer wat wijzer wordt. Succes!

Groeten,
Rob
Rob (Alzheimer Nederland)
Site Admin
 
Berichten:
772
Geboortejaar:
1981
Geslacht:
Man

Berichtdoor Leentje51, 11 Januari 2017

Bedankt voor de respons en alle linken, ik ga het op mijn gemak van het weekend doornemen!
Leentje51
 
Berichten:
88
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie


cron