logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

kan zorgverzekeraar WLZ verplichten?

Voor al je vragen en ervaringen over vertegenwoordiging, financiële zaken en wilsverklaringen

kan zorgverzekeraar WLZ verplichten?

Berichtdoor Mariskah, 20 Februari 2021

Beste medeforumleden,

Na veel gedoe met zorgverzekeraar en WMO, ik heb uiteindelijk de rechtsbijstandsverzekering van mijn moeder moeten inschakelen, is de zorg voor mijn moeder, die beginnende dementie heeft en daarnaast nog veel andere gezondheidsproblemen, nu goed geregeld. De thuiszorg komt drie keer per dag langs voor de persoonlijke verzorging en de ondersteuning bij de maaltijden is ook goed geregeld. Dit alles heb ik onder kunnen brengen bij dezelfde thuiszorgorganisatie zodat mijn moeder niet heel veel verschillende mensen per dag hoeft te zien. De persoonlijke verzorging wordt vergoedt vanuit de ZVW, dus de zorgverzekeraar, en de maaltijdondersteuning vanuit een PGB huishoudelijke hulp via de SVB,

Om eerlijk te zijn ben ik zelf bijna overspannen geraakt van al het geregel en het gedoe dat dit met zich meebracht.
Ik heb ook gemerkt dat de betreffende instanties vaak ook niet weten hoe het werkt en wat de regels precies zijn, en dat er heel veel miscommunicatie is hierover.

Nu moet in maart de indicatie voor de ZVW verlengd worden en de wijkverpleegkundige moet dit aanvragen bij de
zorgverzekeraar. De wijkverpleegkundige gaf echter aan dat de zorgverzekeraar dit mag weigeren en naar de WLZ mag verwijzen. Ik zou het heel vervelend vinden als dit zo zou zijn, want dan moet mijn moeder een eigen bijdrage van 180 euro per maand gaan betalen, dit noemt men dan de lage eigen bijdrage. En dan krijgt ze minder zorg daarvoor dan nu, de zg zorgval. Bovendien moet ik dan weer gaan regelen, pff...Liever niet en het is nu goed geregeld, dus waarom?

Ik vraag me af of de zorgverzekeraar idd naar de WLZ mag verwijzen. Is dit niet een vrijwillige keuze van de oudere zelf en of de familie?
Ik begrijp wel dat de zorgverzekeraar dan van de WLZ kosten af is , maar ik vraag me af wat hiervoor dan verder de criteria zijn.
Naar wat ik begrepen heb gaat het bij een WLZ indicatie om 24 uurs zorg, dus dat iemand eigenlijk niet meer alleen kan zijn.
In het geval van mijn moeder is daar nog geen sprake van gelukkig.

Alvast hartelijk dank voor jullie reacties!

Met vriendelijke groet,

Mariska
Mariskah
 
Berichten:
28
Geboortejaar:
1969
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Overige familie/vriend(in) heeft dementie

Berichtdoor Mariskah, 20 Februari 2021

Ik begrijp wel dat de zorgverzekeraar dan van de ZVW kosten af is, moet het zijn!
Ik raak nu al de kluts kwijt..
Mariskah
 
Berichten:
28
Geboortejaar:
1969
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Overige familie/vriend(in) heeft dementie

Berichtdoor Herfst, 21 Februari 2021

Hallo Mariska,

Het duizelt me als ik jouw bericht lees!
Ik zou je aanraden om AlzheimerNederland om advies te vragen, zij hebben deskundigen die je de weg kunnen wijzen en antwoorden hebben. In mijn/ons geval ging alles 'makkelijker' doordat wij via huisarts en specialisten steeds werden doorverwezen en/of dat zij actie ondernamen voor de volgende stap, via ziekenhuis, observatie in een verpleeghuis naar volgende verpleeghuis. Dus alles werd geregeld.
Hoe jij verder moet weet ik niet, het is een andere situatie, maar je moet wel hulp inschakelen voor verdere stappen. Ik weet wel dat, toen wij nog in de WMO zaten en thuishulp hadden, dat er werd geadviseerd alvast stappen te ondernemen richting WLZ en als dat goedgekeurd was dat je dan al een lage eigen bijdrage moet betalen.
Nogmaals roep de hulp van deskundigen in want in het oerwoud van regels, die ze idd vaak zelf niet weten, word jij overspannen!
Heel veel sterkte en succes in deze moeilijke tijd!'
Warme groet,
Foke
Herfst
 
Berichten:
145
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor Margaret, 22 Februari 2021

Hoi Mariskah,

Normaal gesproken is het inderdaad zo dat pas als je je moeder aanmeldt bij een verpleeghuis de WLZ ingaat. Terwijl ze op de wachtlijst staat kan er dan dus sprake zijn van een hogere eigen bedrage. Dit noemen ze de zorgval. Het is een rare regel waarvoor wij lobbyen om hem veranderd te krijgen. Het lijkt me dat een zorgverzekeraar wel héle goede redenen moet aandragen om de WLZ te verplichten.

Ik adviseer je om jouw specifieke geval voor te leggen bij onze expert Suzan:
https://www.dementie.nl/hulp-en-advies/ ... zorgexpert

Wat me verder opvalt is dat jij dit allemaal zelf aan het regelen bent. Heeft je moeder, en jij als mantelzorger, geen casemanager dementie? Daar hebben jullie wel recht op.

Groetjes
Margaret
Margaret
 
Berichten:
135
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Mariskah, 24 Februari 2021

Hoi Margaret,

Hartelijk bedankt voor je bericht.
Mijn moeder heeft geen casemanager dementie maar dat komt ook door mij. Na al het geregel met WMO en zorgverzekeraar enz. is pas afgelopen jaar de diagnose dementie officieel gesteld. Mijn moeder had daarvoor al heel veel gezondheidsproblemen. Maar de casemanager dementie deed helemaal niets, terwijl ik daar nou juist wel wat ondersteuning van had verwacht, na al mijn geregel. Er waren toen nog genoeg problemen die om een oplossing vroegen, maar de betrokkenheid of de bereidheid om naar die oplossingen te zoeken of om actie te ondernemen was er gewoon niet.

Dus die heb ik de deur uitgedaan om het maar oneerbiedig te zeggen. De enige optie is om een nieuwe casemanager aan te vragen bij dezelfde thuiszorgorganisatie van de eerdere casemanager en dat wil ik niet. Ik wil zelf een casemanager kunnen kiezen en er niet een toegewezen krijgen, zeker niet een van dezelfde organisatie gezien de eerdere negatieve ervaringen. Maar in de gemeente waar mijn moeder woont kan dat niet.
Ik heb nu zelf al zoveel geregeld, dan maar verder zelf regelen, aan een casemanager die ook af en toe een praatje komt maken en verder niets doet heb ik ook niets. Ik wil best van alles voor mijn moeder regelen hoor. Maar dan moeten de regels wel duidelijk zijn en moet je niet van het kastje naar de muur gestuurd worden. En verder liever geen geregel als het niet nodig is. Ik ben zelf echt wel op de hoogte van de regelgeving maar mijn ervaring is helaas dat instanties misbruik maken van de regelgeving door de mazen van de wet op te zoeken. En dat is niet alleen mijn ervaring helaas.

Groet, Mariska
Mariskah
 
Berichten:
28
Geboortejaar:
1969
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Overige familie/vriend(in) heeft dementie

Berichtdoor Mariskah, 24 Februari 2021

En Foke, ook heel hartelijk dank voor je reactie!
Mariskah
 
Berichten:
28
Geboortejaar:
1969
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Overige familie/vriend(in) heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 26 Februari 2021

Hè, wat vervelend, Mariska. Je verwacht inderdaad dat een casemanager je helpt en niet alsnog met (meer) werk laat zitten.
Zij zijn er juist om jou te (kunnen) ontlasten met dat soort dingen.

Ik begrijp goed dat je het daarom allemaal maar zelf wilt regelen. Het heeft geen zin als iemand niet mee wilt denken of dingen wilt regelen, terwijl je dat zo belangrijk vindt. Heb je het probleem al eens aangekaart bij de thuiszorgorganisatie? Wellicht kunnen zij dan samen met jou op zoek gaan naar de juiste match?

Ik hoop dat je wijzer wordt van een gesprek met / het neerleggen van jouw vraag bij onze expert.


Groet, Ellis
Ellis
 
Berichten:
346
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor Mariskah, 01 Maart 2021

Hoi Ellis,
Bedankt voor je reactie. In de gemeente waar mijn moeder woont hebben twee
thuiszorgorganisaties het monopolie op caseamagement dementie, afhankelijk van in welke wijk je woont krijg je via een van deze twee thuiszorgorganisaties een casemanager dementie toegewezen. Je hebt dus niets te kiezen of te overleggen.
Heel slecht geregeld dus en weinig klantvriendelijk
Groet Mariska
Mariskah
 
Berichten:
28
Geboortejaar:
1969
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Overige familie/vriend(in) heeft dementie

Berichtdoor Lara, 04 Maart 2021

Hoi Mariska,

Ik kan me voorstellen dat je dit er niet echt bij kunt hebben. De situatie is al ontzettend moeilijk.
Vervelend dat er dan ook nog eens zo weinig keuze voor jullie is. Misschien toch goed om je ervaring een keer bespreekbaar te maken zodat ze op zoek kunnen gaan naar iemand die wel aansluit bij jullie behoeften.

Je kunt natuurlijk altijd je vragen hier op het forum stellen.
Verder vind je via de volgende link de mogelijkheid om vragen te stellen aan Tim, hij is expert en wie weet kan hij ook wat vragen beantwoorden: https://www.dementie.nl/hulp-en-advies/ ... er-ethicus.

Groetjes, Lara
Lara
 
Berichten:
20
Geboortejaar:
1986
Geslacht:
Vrouw


cron