logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Mishandeling door medebewoner

Voor al je vragen en ervaringen over vertegenwoordiging, financiële zaken en wilsverklaringen

Mishandeling door medebewoner

Berichtdoor Eveline_, 03 Oktober 2018

Wij zoeken hulp.
Mijn schoonvader is ernstig mishandeld, (huiselijk geweld is dat volgens de wet), door een medebewoner in een zorginstelling voor demente ouderen. Mijn schoonvader zit daar i.v.m. art. 60 Bopz.
De zorginstelling noemt dit 'slechts' een 'incident' en wij mogen het geen mishandeling noemen. Mijn schoonvader is door deze mishandeling enorm bang geworden voor die medebewoner en slaapt daardoor al maanden niet meer in zijn bed en in zijn pyjama. Nu slaapt hij in zijn normale kleding in een stoel om op elk moment te kunnen vluchten. Nu is onlangs ook mijn schoonmoeder, die op bezoek was door deze medebewoner mishandeld. Ook kregen wij te horen dat deze medebewoner andere bewoners heeft mishandeld.

Voor mijn schoonvader is het nu een lijdensweg en daardoor ook voor mijn schoonmoeder.
Wij vinden het ontoelaatbaar, maar de zorginstelling zegt niets te kunnen doen, ook niet de medebewoner (dader) te kunnen verplaatsen naar een andere woongroep of verdieping.

Wie of welke instantie kan hier tegen optreden? Wie kan ons op weg helpen, we zijn radeloos.
Eveline_
 
Berichten:
1
Geboortejaar:
1967
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Evelien84, 03 Oktober 2018

Hoi Eveline,
Wat een vervelende situatie voor jou en je familie! Echt ongelooflijk dat de zorginstelling zegt niets te kunnen doen. Hebben zij al een gedragsdeskundige naar de situatie (van de agressieve medebewoner) laten kijken?
Ik zou eerst schriftelijk bij de teamleider en eventueel de vertrouwenspersoon van de instelling dit probleem aankaarten. Wordt er niets mee gedaan, dan een officiële klacht indienen. Ik heb ooit een klacht ingediend en een afschrift van die klacht ook naar het zorgkantoor gestuurd. De instelling vond dat niet zo leuk, maar het zorgkantoor was er erg blij mee, want ook het zorgkantoor evalueert jaarlijks met de instelling op kwaliteit.
Je kan ook eerst advies vragen op het landelijk meldpunt zorg https://www.landelijkmeldpuntzorg.nl/bu ... dpunt-zorg
Zij zijn onderdeel van de Inspectie en kunnen op basis van een aantal criteria (waaronder veiligheid) besluiten om een onderzoek in te stellen.
Je hoopt dat het niet nodig is en dat men zelf tot inkeer komt, maar helaas moet je soms dit soort stappen nemen.
Sterkte en groet,
Evelien
Evelien84
 
Berichten:
62
Geboortejaar:
1984
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Annemiek, 04 Oktober 2018

Beste Eveline,

Wat een vreselijke situatie voor jullie! En onbegrijpelijk dat er vanuit de verpleeginstelling geen actie wordt ondernomen.
Het enige wat helpt is er zelf bovenop zitten!

Onze familie heeft hetzelfde meegemaakt. Mijn schoonmoeder zit in een kleine zorginstelling op een woongroep van 6 dementerenden. Zij woont hier nu bijna 4 jaar. Ze kan niets meer, alleen zitten in de rolstoel, met kunst en vliegwerk zelf eten en ze kan niet meer praten. Kortom, niet weerbaar!

Een tijd geleden kwam er een nieuwe bewoonster op de groep en helaas ging haar ziektebeeld gepaard met agressie. Uit onmacht natuurlijk. De ellende was dat zij toch wel meermalen, en ook bij bezoek, mensen duwde, op de voeten ging staan en zich verbaal agressief uitte.

Het is uiteindelijk geëscaleerd toen zij, niet voor de eerste keer, mijn schoonmoeder hard heeft geslagen. Toen was de maat voor ons vol. Daarvoor hebben we meegedacht met de verzorging hoe wij mijn schoonmoeder in bescherming konden nemen. Daar kregen we volop medewerking bij maar uiteindelijk is het toch zo dat bij 1 verzorgende op een groep van 6 geen continu toezicht aanwezig is.

Na de escalatie heb ik direct contact opgenomen met het zorgmanagement en heb voor diezelfde dag een gesprek geëist.
Tijdens dat gesprek heb ik 3 scenario's geschetst: 1. inschakelen CCE 2. meer verzorgenden op de groep (2) 3. bewoonster weg uit de woongroep. Ik heb duidelijk aangegeven dat we niet accepteren dat onze moeder/schoonmoeder die volkomen weerloos is en die zich niet kan uiten het "slachtoffer" blijft van het door het ziektebeeld agressief gedrag van de medebewoonster.

Na dit gesprek is dit goed opgepakt. Er is een traject ingezet met observatie en een plan van aanpak door de arts en SVP-er van het huis. Voor zover wij weten hebben zich geen incidenten meer voorgedaan. Afgelopen jaar is deze medebewoonster overleden.

Mijn advies voor jou: de zorginstelling van jouw schoonvader laat enorme steken vallen en dit vereist een ferme aanpak van jullie familie. Direct contact opnemen met de zorgmanager, directie, in ieder geval hogerop dan een teamleider of vertrouwenspersoon. Dat stadium zijn jullie gepasseerd. Zoveel mogelijk schriftelijk vast leggen. En kom zelf met ideeën hoe je deze situatie opgelost wil hebben. Kijk voor het CCE op hun website, zij kunnen veel betekenen. Ook het Breincollectief kan ingeschakeld worden. Als dit niets oplevert officiële klacht indienen.

En als laatste: ik begrijp het heel goed omdat jullie emotioneel betrokken zijn en machteloos staan (ik ken het gevoel!): probeer het woord mishandeling los te laten. Het is de ziekte dementie die leidt naar agressie. Hoe erg het ook is, het helpt jullie niet om gehoord te worden. Ik heb iedere keer concreet genoemd wat er is gebeurd "geslagen" en heb er geen label van mishandeling aan gekoppeld. Naar mijn gevoel heeft ons dit geholpen in het contact met de instelling en de zorgverleners.

Heel veel sterkte en hartelijke groeten,

Annemiek
Annemiek
 
Berichten:
1
Geboortejaar:
1956
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor josha, 04 Oktober 2018

Dag Evelien

Hier moet je echt iets tegen ondernemen. Dit is ontoelaatbaar en wat een verschrikkelijke laconieke houding van het verpleeghuis om dit af te doen als een " incident". Lijkt me niet zo`n fijn tehuis voor je schoonvader als er niets wordt gedaan aan de veiligheid voor de bewoners.

Vooral het feit dat je schrijft dat dit al maanden aan de gang is en je schoonvader al maanden in een stoel slaapt met zijn kleren aan. maakt me erg verdrietig en boos. Waarom laat je dit toe? Waarom niet direct AKTIE ondernomen? Wees assertief en kom voor je kwetsbare schoonouders op! Laat je boosheid daar maar zien, misschien komt er dan meer aktie van de verantwoordelijken in dit tehuis.

Je schrijft dat er meerdere bewoners zijn mishandeld door deze agressieve bewoner, dus is het zeker geen incident! Je zou dit samen met de andere familieleden kunnen melden in een klacht . Samen sta je altijd sterker in je klacht Goed advies wat je al kreeg van Evelien 84.

Eerst proberen het binnen de klachtencommissie van de instelling op te lossen, schakel zoveel mogelijk personen in, teamleidster clièntenraad, maatschappelijk werkster, psycholoog. Elke instelling heeft een klachtencommissie. Je zult ongetwijfeld wel folders hebben gekregen van het verpleeghuis, waarin staat hoe te handelen bij klachten.
Maak vooral duidelijk dat er direct iets moet gebeuren aan deze situatie, misschien je schoonvader overplaatsen naar een rustige afdeling? Heb je hier al met de arts over gesproken? Maanden in een stoel slapen en niemand komt in aktie?

Wat jij beschrijft is ontoelaatbaar en het is vreselijk dat de instelling zegt hier niets aan te kunnen doen. Misschien vertrekken bij zo`n instelling.?

En zeker Meldpunt Zorg inschakelen, zoals Evelien je al adviseerde. De Inspectie voor de Gezondheid wordt altijd op de hoogte gesteld van binnenkomende klachten. Ik adviseer je ook dringend om stappen te ondernemen.

Heel veel sterkte en vooral moed om dit goed op te lossen

Josha
josha