Berichtdoor Annemiek, 04 Oktober 2018
Beste Eveline,
Wat een vreselijke situatie voor jullie! En onbegrijpelijk dat er vanuit de verpleeginstelling geen actie wordt ondernomen.
Het enige wat helpt is er zelf bovenop zitten!
Onze familie heeft hetzelfde meegemaakt. Mijn schoonmoeder zit in een kleine zorginstelling op een woongroep van 6 dementerenden. Zij woont hier nu bijna 4 jaar. Ze kan niets meer, alleen zitten in de rolstoel, met kunst en vliegwerk zelf eten en ze kan niet meer praten. Kortom, niet weerbaar!
Een tijd geleden kwam er een nieuwe bewoonster op de groep en helaas ging haar ziektebeeld gepaard met agressie. Uit onmacht natuurlijk. De ellende was dat zij toch wel meermalen, en ook bij bezoek, mensen duwde, op de voeten ging staan en zich verbaal agressief uitte.
Het is uiteindelijk geëscaleerd toen zij, niet voor de eerste keer, mijn schoonmoeder hard heeft geslagen. Toen was de maat voor ons vol. Daarvoor hebben we meegedacht met de verzorging hoe wij mijn schoonmoeder in bescherming konden nemen. Daar kregen we volop medewerking bij maar uiteindelijk is het toch zo dat bij 1 verzorgende op een groep van 6 geen continu toezicht aanwezig is.
Na de escalatie heb ik direct contact opgenomen met het zorgmanagement en heb voor diezelfde dag een gesprek geëist.
Tijdens dat gesprek heb ik 3 scenario's geschetst: 1. inschakelen CCE 2. meer verzorgenden op de groep (2) 3. bewoonster weg uit de woongroep. Ik heb duidelijk aangegeven dat we niet accepteren dat onze moeder/schoonmoeder die volkomen weerloos is en die zich niet kan uiten het "slachtoffer" blijft van het door het ziektebeeld agressief gedrag van de medebewoonster.
Na dit gesprek is dit goed opgepakt. Er is een traject ingezet met observatie en een plan van aanpak door de arts en SVP-er van het huis. Voor zover wij weten hebben zich geen incidenten meer voorgedaan. Afgelopen jaar is deze medebewoonster overleden.
Mijn advies voor jou: de zorginstelling van jouw schoonvader laat enorme steken vallen en dit vereist een ferme aanpak van jullie familie. Direct contact opnemen met de zorgmanager, directie, in ieder geval hogerop dan een teamleider of vertrouwenspersoon. Dat stadium zijn jullie gepasseerd. Zoveel mogelijk schriftelijk vast leggen. En kom zelf met ideeën hoe je deze situatie opgelost wil hebben. Kijk voor het CCE op hun website, zij kunnen veel betekenen. Ook het Breincollectief kan ingeschakeld worden. Als dit niets oplevert officiële klacht indienen.
En als laatste: ik begrijp het heel goed omdat jullie emotioneel betrokken zijn en machteloos staan (ik ken het gevoel!): probeer het woord mishandeling los te laten. Het is de ziekte dementie die leidt naar agressie. Hoe erg het ook is, het helpt jullie niet om gehoord te worden. Ik heb iedere keer concreet genoemd wat er is gebeurd "geslagen" en heb er geen label van mishandeling aan gekoppeld. Naar mijn gevoel heeft ons dit geholpen in het contact met de instelling en de zorgverleners.
Heel veel sterkte en hartelijke groeten,
Annemiek
-
Annemiek
-
Berichten:
1
Geboortejaar:
1956
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie