logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

notariele volmacht bij klein vermogen

Voor al je vragen en ervaringen over vertegenwoordiging, financiële zaken en wilsverklaringen

notariele volmacht bij klein vermogen

Berichtdoor tinus, 01 December 2019

Dag allemaal,

Moeder is beginnend dement. Heeft een vermogen van ruim 20.000 euro (geen eigen huis, voornamelijk spaargeld). Ik, zoon, doe al een tijd al haar financiele en andere (ziekenhuis, thuiszorg) zaken. Met instemming van en in samenwerking met moeder en familie.

De kosten van notariele volmacht zijn tussen de 500 en 800 euro minimaal. Zijn er concrete situaties te bedenken waarin je dit echt nodig hebt in de situatie van mijn moeder?

PS ik heb de notaristelefoon met deze vraag gebeld. Hij kon geen situatie noemen, behalve het feit dat als ik bijv. geld pin met de pas van moeder ik illegaal bezig ben.
tinus
 
Berichten:
3

Berichtdoor josha, 01 December 2019

Dag Tinus

Door de nieuwe privacy wet moest mijn zwaar demente moeder mij opnieuw machtigen om haar bankpas te mogen gebruiken.
Uiteraard kon ze dat niet meer en toen stond ik ook voor de keus hoe nu verder...... ik handelde al meer dan 20 jaar haar zaken, zowel financieel als contactpersoon voor haar zijn in het verpleeghuis.

Mijn moeder had toen ze nog wilsbekwaam was wel mij gemachtigd om voor haar op te treden als.zij het niet meer kon.Dus is het handig dat jouw moeder ook zoiets opstelt zolang ze nog wilsbekwaam is. Alleen geldt dat niet voor de bank en mocht ik niet meer de financièn doen voor haar.

Er blijven dan inderdaad 2 optie`s over. de notarièle volmacht of bewindvoerderschap aanvragen. Ik koos voor dat laatste omdat dit veel goedkoper is dan de volmacht van de notaris. Ook mijn moeder had verder geen geld en bezittingen. Omdat mentorschap niets extra`s kost heb ik dat er ook bij aangevraagd. Dit is handig bij medische zaken, zodat jij voor haar mag beslissen

Je kunt bewindvoerderschap aanvragen bij www. de rechtspraak. nl Gewoon via de pc en de papieren downloaden en invullen.
Het enige nadeel vond ik dat je verantwoordelijkheid moet afleggen aan de rechter over de financièn.. dus alles noteren wat je uitgeeft en ontvangt.. maar viel mij achteraf reuze mee. de kosten waren zoiets van 80 euro en dan ben jij bewindvoerder. Hiermee kun je dus ook naar de bank en krijg je toestemming om voor je moeder te mogen handelen.

Maar als jouw moeder internet- bankieren heeft, kun jij het toch gewoon vanuit je huis regelen ? Mag misschien ook niet maar niemand weet toch dat jij achter de pc zit en niet je moeder? Alleen als je geld wilt pinnen voor haar zal je het eerst naar jezelf moeten overmaken en het er dan afhalen en aan je moeder geven [ zolang dat nog vertrouwd is hè]
Mijn moeder had geen internet-bankieren en daarom heb ik bewindvoerderschap aangevraagd.

Ik hoop dat je iets aan deze info hebt.

Josha
josha
 

Berichtdoor Janneke85, 02 December 2019

Een hele goede vraag, Tinus.

Persoonlijke en medische zaken kunnen goed worden vastgelegd in een onderhandse volmacht. Gaat het om bankzaken of bijvoorbeeld de verkoop van een huis? Dan moet dat echt in een notariële akte worden vastgelegd. Officiële instanties, zoals banken, zullen de volmacht anders niet accepteren. Banken en notarissen hebben afspraken gemaakt over hoe die akte eruit moet komen te zien. Een (gespecialiseerde) notaris kan je hier meer over vertellen.

Op dementie.nl kun je meer lezen over de verschillende volmachten die er zijn:
https://dementie.nl/geld/tips-welke-soo ... en-zijn-er
Janneke85
 
Berichten:
105
Geboortejaar:
1985
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor tinus, 02 December 2019

Bedankt voor jullie reacties.

Janneke, kun je een concreet voorbeeld geven van een situatie dat een bank een volmacht vraagt? Bijna alles gaat via internet, dus met pincode en digid kun je bijna alle zaken afhandelen (zoals Josha aangeeft). Niet helemaal legaal maar wel praktisch.

En als de nood aan de man komt kun je vlg Josha een bewindvoerderschap via de kantonrechter regelen.

Zijn er nog meer die dit hebben gedaan? Hebben anderen ook de ervaring dat de weg via de kantonrechter niet zo heel moeilijk is? Zijn hier nadelen aan verbonden in vergelijking met notariele volmacht?

Alvast dank voor jullie reacties.
tinus
 
Berichten:
3

Berichtdoor josha, 03 December 2019

Dag Tinus

Als jij een machtiging hebt van je moeder om haar [bank[ zaken te doen, en ze heeft zelf internet-bankieren zou ik helemaal niets doen en het eerst zo laten.
Ik ben ook pas in aktie gekomen toen mijn moeder mij opnieuw moest machtigen [ vanwege de nieuwe privacywet] en zij dat vanwege haar vergevorderde dementie niet meer kon.

Ik heb me ook laten voorlichten bij een notaris en natuurlijk spreken deze voor eigen parochie...[ kassa].. maar als er geen grote bezittingen zijn. is het niet nodig , die notarièle volmacht. De notaris kan wat zaken van je overnemen die je best zelf kunt doen ... zoals bij overlijden van je moeder de erfgenamen op de hoogte stellen.

Bij het aanvragen van bewindvoerderschap krijg je al veel info toegezonden, papieren die je in moet vullen.. heb je broers en zussen dan moeten zij je ook machtigen om als bewindvoeder op te treden voor je moeder en ondertekenen.. Geeft dit problemen dan kan de rechter vragen om een zitting om er achter te komen waarom iemand bezwaar heeft.. Mijn broer[ mede erfgenaam] heeft ook getekend en ik heb daarna nooit een rechter in levende lijve gezien.... alles verliep per post of mail.

Is jou het bewindvoerderschap toegekend[ ik zou ook het mentorschap er gelijk bij aanvragen, kost niets extra`s] dan ga je met het formulier naar de bank en wordt de rekening van je moeder bij jouw internet- bankier rekening gezet. Omdat mijn moeder geen internet-bankieren had kwam haar rekening gewoon bij mij er op te staan....onder haar eigen naam uiteraard...

Je moet even een kostenplaatje maken van de inkomsten en uitgaven en het saldo en deze de rechter toesturen. Dus iemand kijkt mee.. voelt wat raar... maar ik heb nooit commentaar of aanmerkingen gehad en nooit iemand gesproken van de rechtspraak..

Bij overlijden van mijn moeder moest ik alle erfgenamen opschrijven en moesten zij ondertekenen voor accoord. en dat was het einde van het bewindvoerderschap. Zodra iemand is overleden stopt jouw bewindvoerderschap maar als dochter kon ik gewoon de verdere zaken afhandelen zonder verantwoordelijkheid af te leggen meer aan de rechter. Ik vond het erg soepel allemaal verlopen... maar heeft jouw moeder al internet-bankieren zou ik het mooi zo laten. Mijn bewindvoerderschap was binnen 3 weken geregeld.

Ik hoop je zo wat meer info te hebben gegeven om tot een keus te komen.
Josha
josha
 

Berichtdoor tinus, 03 December 2019

Dag Josha, nogmaals bedankt voor je uitgebreide toelichting.

Hebben anderen dezelfde ervaringen als Josha? Bijv. of het ook bij anderen ze snel en makkelijk ging.
tinus
 
Berichten:
3

Berichtdoor Janneke85, 05 December 2019

hoi Tinus, ik heb een expert van Alzheimer Nederland nog even om advies gevraagd:

Bij zware dementie betekent het dat je moeder op het gebied van financiën niet meer wilsbekwaam zal zijn. Een volmacht is dan een gepasseerd station. Daarvoor zou ze zelf moeten aangeven wat en hoe ze haar zaken behartigd wil zien.

Als alle transacties via internetbankieren verloopt, zou je het inderdaad zo kunnen laten (ook al is het wettelijk niet toegestaan). De bank zal officiële vertegenwoordiging vereisen, wanneer er een handtekening van je moeder nodig is, zoals bij de wijziging van een bankrekening, verhuizing of, zoals ik hierboven al schreef, de (ver)koop van een huis. Maar ook als er onenigheid in de familie is over financiën. Geld kan nare kanten in mensen naar boven halen, ook in de beste families. Dus ook om te voorkomen dat je de schijn tegen krijgt, kun je je goed indekken met een officiële rol als bewindvoerder.

Het is om die reden trouwens niet verstandig om eerst geld over te maken naar je eigen rekening, om geld te kunnen pinnen voor je moeder. Je kunt dan achteraf niet hard maken dat het geld inderdaad voor haar was bestemd, zoals Josha ook al benoemde.
Janneke85
 
Berichten:
105
Geboortejaar:
1985
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken