logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

oplichting bankrekening

Voor al je vragen en ervaringen over vertegenwoordiging, financiële zaken en wilsverklaringen

oplichting bankrekening

Berichtdoor Pien 1961, 18 Januari 2018

Beste allen,
Mijn ouders hebben vorig jaar een aantal maanden een inwonende zorg aupair gehad ivm de dementie van mijn moeder. De zorg aupair hadden wij via een bureau in Rotterdam. Zij is in november plotseling vertrokken naar haar geboorteland. Een aantal weken later kwamen wij erachter dat de rekening van mijn ouders geplunderd is (wij zijn sinds kort gemachtigd om al hun administratie te kunnen regelen). Een zijn een heleboel pinopnames gedaan terwijl mijn ouders nooit buiten kwamen, alle onverklaarbare opnames vielen in de verblijfsperiode van de zorg aupair. We hebben gelijk aangifte gedaan bij de politie, die heeft een onderzoek ingesteld. Er was nog 1 camerabeeld beschikbaar van de laatste pinopname. Ik ben gebeld door de recherche om de persoon op de foto te identificeren. Het was inderdaad de zorg aupair. Gister hebben we bericht gehad van de recherche. Er loopt een opsporingsbevel tegen de zorg aupair. Maar in Nederland. Ze moet eerst voet zetten op Nederlandse bodem, dan wordt ze gearresteerd. Maar dat gaat ze natuurlijk niet doen, die is ook niet gek. Strafrechterlijk staan we dus met onze rug tegen de muur. En de dame in kwestie komt er dus gewoon mee weg. Want internationaal kan er niks gedaan worden, er is geen verdrag met Roemenië. Het houdt op bij de Nederlandse grens. Wij willen mijn ouders recht doen, maar weten niet hoe. We lopen vast op het feit dat er geen internationale samenwerking is. Wie weet raad? Dank jullie wel.
Pien 1961
 
Berichten:
34
Geboortejaar:
1961
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 19 Januari 2018

Dag Pien,

Wat verschrikkelijk!
Je schrijft dat je via een bureau deze au pair hebt aangetrokken, je verwacht dat zij toch betrouwbare mensen leveren.
Het lijkt me dat zij ook deels hiervoor aansprakelijk zijn. Ik zou dit eens uitzoeken, heb je toevallig een rechtsbijstandverzekering? Ik zal je vraag nog bij iemand van Alzheimer Nederland neerleggen, misschien weten zij raad.
Sterkte,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor loek, 20 Januari 2018

Pien,
Wat een afschuwelijk verhaal ! Het bureau in Rotterdam, zij hebben deze "dame" aan jullie voorgesteld ? Via hun is de bemiddeling tot stand gekomen ? Waarschijnlijk hebben jullie daar ook kosten voor moeten betalen ? Dit bureau is dan aansprakelijk lijkt mij.
Heb je hun adres ook aan de politie gegeven ?
Enig idee hoe deze mevrouw aan pincode en pasje is gekomen ?
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Pien 1961, 23 Januari 2018

Dag allen,
Mijn vader had zijn administratie open en bloot liggen in zijn werkkamertje. Hij deed zijn administratie eigenlijk niet meer en alles stapelde zich op, ook was hij niet meer zorgvuldig, zoals vroeger. En ja, hij had helaas zijn pincode bij zijn pasje bewaard. Dus heel makkelijk te misbruiken door iemand die kwaad wil. Wij hebben misschien ook een steek laten vallen door daar niet alert op te zijn. Maar ja, als we daar waren, kwamen we voor de gezelligheid, niet om de administratie te gaan bekijken en op te bergen. We vertrouwden de zorg aupair. Domdomdom....
Wij hebben wel een rechtsbijstandverzekering, maar mijn ouders niet. En het gaat om hun rekening. We zijn wel gemachtigd op mijn ouders rekening. Ik weet niet of de rechtsbijstand internationaal werkt. We hebben een officiële aanvraag naar hun ingestuurd, is in behandeling. Ja, ik moet de kleine lettertjes gaan lezen in het bemiddelingscontract met het bureau. Ik vrees dat er wel een clausule in zal staan dat ze niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade toegebracht door de zorg aupair. Het bureau verschuilt zich achter het feit dat ze dit niet konden weten, dat het buitenlandse bureau waar zij mee samenwerken haar gescreend heeft. Kortom, ze drukken hun snor. Ik wilde het adres weten van de zorg aupair. Wordt niet gegeven, anders zijn ze strafbaar. Gelukkig heb ik een aantal gegevens van de zorg aupair: paspoortnr, naam, geboortedatum en geboorteplaats. Ben ook met de Roemeense ambassade in Den Haag in contact gegaan. Wacht nog op antwoord. Ik ben ziedend van woede. Van mijn part ga ik zelf naar Roemenië om daar aangifte te doen en dan reis ik gelijk even door naar haar moeder en zoon, om ze op de hoogte te stellen van wat er gebeurd is. Er moet op een of andere manier een lijntje gelegd worden tussen het strafdossier in Nederland en Roemenië. En ik weet niet hoe. Ik krijg nooit van zijn leven het dossier van de politie in handen. Dat we het geld niet terug zullen krijgen voor mijn ouders, daar kan ik me nog enigszins bij neerleggen. Niet bij het feit dat ze er mee weg komt. Dus mensen, wees voorzichtig bij het inhuren van een inwonende zorg aupair. Het kan zomaar heel fout lopen, zoals bij ons. Al leek het ons het perfecte alternatief voor een verpleeghuis. Ik heb al aardig wat instanties gebeld voor advies. Het meest simpele zou zijn om haar op een of andere manier terug te lokken naar Nederland. Dan is ze erbij. Wordt ze opgepakt op Schiphol. Zij weet niet dat er bewijs ligt bij de Nederlandse politie. Voor advies en ideeën, laat het weten! Hartelijke groet,
Pien
Pien 1961
 
Berichten:
34
Geboortejaar:
1961
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Mariëtte (Alzheimer Nederland), 29 Januari 2018

Beste Pien,

Wat een nare situatie zeg. Ik heb deze even voorgelegd aan een juriste en zij zegt er het volgende over:

"Op zich is het wel gunstig dat het strafbare feit en de schade aangetoond kunnen worden. Aansprakelijkheid van het bureau lijkt me heel erg lastig. Omdat sprake is van opzet aan de kant van de au pair kan het bureau waarschijnlijk niet als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor zijn werknemer (als de au pair überhaupt een werknemer is van dat bureau, misschien bemiddelt het bureau alleen maar). Mocht er een overeenkomst ten grondslag liggen tussen deze mensen en het bureau ten aanzien van het aanleveren van de au pair, dan kan daar misschien een zorgplicht uit worden afgeleid, maar ook dan denk ik niet dat die strekt tot het volledig screenen van een au pair en het voorkomen van strafbare feiten.

De au pair heeft financiële schade berokkend aan de betrokkene, dat kan leiden tot civielrechtelijke aansprakelijkheid van haar persoonlijk, afgezien van het strafbare feit. Er is geen verdrag nodig om iemand binnen de EU civielrechtelijk aansprakelijk te stellen, maar lastig is het natuurlijk wel. Dat zal een slepend proces zijn met vrees ik weinig winst. Met het verhaal en alle schriftelijke stukken naar bijv. de rechtsbijstandverzekering of het juridisch loket gaan lijkt me hier inderdaad een optie, zoals Onderzoeker30 al zei."

Hartelijke groeten, Mariëtte
Mariëtte (Alzheimer Nederland)
Site Admin
 
Berichten:
42
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Pien 1961, 07 Februari 2018

Dag allen,
Hierbij een update.
Het bureau in Rotterdam die de zorg aupair heeft uitgezonden neemt/voelt geen enkele verantwoordelijkheid. Het enige dat ze gedaan hebben is, op mijn verzoek, niet uit zichzelf....., een excuusbrief sturen naar mijn ouders. Ze willen het adres niet geven van de zorg aupair, dan zijn ze strafbaar. Verder heb ik alles van haar, zelfs haar paspoortnummer. Voor dat adres moet een politiebevel zijn.
De dame staat nu internationaal gesignaleerd. Maar de politie vindt dat er niet genoeg bewijs is om verder aan de zaak te werken en legt de zaak op. Terwijl er overduidelijk bewijs is, maar ze hebben er geen zin in kennelijk om hierin te duiken. Rechtsbijstandverzekering hebben mijn ouders niet, DAS Flex doet geen strafrecht en voor toevoegingsadvocaat komen mijn ouders net niet in aanmerking (inkomensafhankelijk). Wel hebben we een goede advocaat gevonden, gespecialiseerd in financiële oplichting van ouderen. Kijken of zij ons verder kan helpen. Dan gaat het maar wat kosten. Mijn vader wil liever geld betalen en de zaak verder oppakken dan dat er niks gebeurt. Wie niet waagt wie niet wint. We gaan een heroverweging aanvragen bij officier. We voelen ons enorm in de kou staan. Voor een verkeersboete wordt je internationaal aangehouden, van een zaak als deze worden ze niet warm of koud. Dank voor jullie feedback.
Hartelijke groet,
Pien
Pien 1961
 
Berichten:
34
Geboortejaar:
1961
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie


cron