logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Wet Zorg en Dwang en BOPZ/ artikel 60

Voor al je vragen en ervaringen over vertegenwoordiging, financiële zaken en wilsverklaringen

Re: Wet Zorg en Dwang en BOPZ/ artikel 60

Berichtdoor emma, 08 Augustus 2020

Anniek, toen we haar de eerste dag haar naar het verpleeghuis brachten, hadden we een heel zwaar geweten en dachten we: wat hebben we haar aangedaan.... opgehokt zonder enig enig inzicht wat er ging gebeuren. We mochten toen niet eens op bezoek komen. En boos dat ze was; vloekend en tierend hebben we haar daar achtergelaten. En wij hadden het gedaan, we waren een stelletje galbakken, zei ze. Zo erg. Maar gelukkig na een week werden de regels versoepeld en konden we op afspraak op bezoek komen en later met meer mensen. We kregen al snel in de gaten dat ze echt op haar plekje zat, ze werd vrolijker, liever en volgens de zusters was ze opgewekt en deed ze met alles mee. Er werd daar veel voor de mensen gedaan, naar buiten, muziek, enz. Op een foto staat ze met sambaballen in haar hand en heeft ze plezier; dat deed ons goed. Hoe moeilijk de beslissing ook was, het was toch echt de juiste en achteraf zijn we er erg blij mee dat we hebben doorgezet. Ook als ze niet gevallen was, zou ze opgenomen worden. Ze kon echt niet meer alleen thuis wonen en ze voelde ze zo alleen.
Ook wij hebben veel twijfels gehad maar uiteindelijk blijft er geen keus meer over.
Sterkte Anniek.
emma
 
Berichten:
6
Geboortejaar:
1956
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 08 Augustus 2020

Ik duim met je mee, Anniek! Laat je het ons weten?
Ellis
 
Berichten:
303
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor Simone Graver & Koert Boelee, 23 Augustus 2020

Dit is zo herkenbaar. De RM procedure voor mijn schoonmoeder is afgewezen. Er was niet voldoende grond dat het een onveilige situatie is. Op dit moment zijn wij als zoon en schoondochter de hoofdmantelzorgers. De zus van mijn schoonmoeder komt regelmatig uit Leiden naar Ugchelen (bij Apeldoorn) om haar te bezoeken, twee kleindochters komen ook regelmatig. Verder is er iemand eens in de twee weken voor de schoonmaak en de was. De tuinman wanneer het nodig is om gras te maaien. Minimaal twee x in de week boodschappen halen. Thuiszorg: 's-morgens, 's-middags en 's-avonds. Maaltijden worden bezorgd en verder komen alle klusjes op ons neer. Ze woont in een vrijstaande bungalow met grote tuin. De thuiszorg moet inmiddels worden uitgebreid omdat ze niet eet en met haar kleren aan gaat slapen. Ze wil pertinent niet naar een verzorgingshuis. Bij de intake van een particulier huis heeft ze dit stellig aangegeven waarna ze daar weer is uitgeschreven. Ze heeft enorme wisselende buien. Ze kan enorm boos worden en is heel achterdochtig. Ze vergeet alles binnen 30 minuten, ze belt mensen midden in de nacht. Wij weten ook niet meer welke wegen we kunnen bewandelen. We houden ons hart vast. Ook wij vinden het vreemd dat ze in veel gevallen zelf moet beslissen terwijl ze dat echt niet meer kan. We zitten met de handen in het haar.
Simone Graver & Koert Boelee
 
Berichten:
13
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Anniek, 24 Augustus 2020

Beste Simone,

Wat een toestand waar jullie inzitten zeg. Is er wel een rechtszitting geweest of heeft het CIZ de procedure afgewezen? Een mogelijkheid die je nu nog hebt , is om samen met alle of toch veel mantelzorgers af te spreken dat ze even stoppen met mantelzorg. Dan zal er al vrij snel een crisis ontstaan en moet men wel in actie ondernemen. Belangrijk is nu om allerlei instanties te blijven bestoken met hulpgeroep. Of evt. naar de eigen huisarts en aangeven dat jullie het niet meer aankunnen. Deze kan dan evt. ook contact met haar huisarts opnemen om de situatie te bespreken. Denk niet dat je je (schoon) moeder hiermee in de steek laat, het is de enige mogelijkheid om ze te helpen. De overheid heeft het helaas zo verzonnen. Het is blijkbaar belangrijker iemand niet tegen de zin te laten opnemen, dan dat iemand de juiste zorg krijgt die hij/zij verdiend.

Wij hebben vandaag een spannende dag, want straks is de telefonische hoorzitting in de RM procedure, met hopelijk voor ons wel een gunstige beslissing.

Groetjes en sterkte met alles,

Anniek
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Simone Graver & Koert Boelee, 24 Augustus 2020

Dank je Anniek. Het is echt "dwijlen met de kraan open". De huisarts van mijn schoonmoeder ziet geen reden voor een gedwongen opname. Als we haar bellen om eens een bezoek te brengen geeft ze aan hiervoor geen tijd te hebben. Vorige week stuurde ze de assistente om de oren uit te spuiten. Mogelijk dat ze de afwijzing baseert op het rapport van de geriatrisch psychiater. Dit rapport hebben wij niet gezien maar gaan deze van de week ophalen. De beste man heeft contact gezocht met een aantal familieleden én de schoonmaakster. Die laatste heeft aangegeven dat het allemaal nog best wel ging thuis. Ze komt eens in de twee weken en noemt mijn schoonmoeder "mama"?? De psychiater baseert zijn rapport op gevaarlijke situaties en hij zag dit niet bij mijn schoonmoeder terwijl ze iedereen binnenlaat, geen alarmknop wil, heel slecht loopt en vaak heel erg verward is. We moeten er niet aan denken dat ze 's-nachts komt te vallen en er de hele nacht moet liggen. Het opzettelijk stopzetten van de mantelzorg is lastig. Dat druist enorm in tegen het feit dat we gewoon het beste voor haar willen. Ik vind het onvoorstelbaar dat mensen die zo zwaar zijn getroffen door Alzheimer nog als volwaardig worden gezien in het maken van beslissingen. Als je meerdere malen per week haar op deze manier meemaakt is het echt vreselijk. De "heldere momenten" zijn er nog wel maar erg weinig. Opvallend is wel dat wanneer er "vreemde" mensen zijn ze nog goed in staat is om de schijn op te houden en zich te gedragen. Ze kan m.n. tegen de mantelzorgers enorm uitvallen. Gelukkig gaat ze niet de straat op en is al maanden de deur niet meer uit geweest. Alles wat we hebben geprobeerd om haar nog enigszins onder de mensen te laten komen is door haar van de hand gewezen waaronder b.v. de dagbesteding. "Er is niets met haar aan de hand en dat ze wat vergeetachtig is komt door de ouderdom". Er zijn vrijwel geen prikkels meer dus ze glijdt alsmaar verder weg. Ze zit vrijwel de hele dag in de stoel of ligt in bed te slapen. Heeft gezwollen pijnlijke handen en benen. We hebben zelf haar ringen eraf moeten knippen. Jij heel veel succes en sterkte vandaag. Inderdaad een spannende dag. Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen? Hadden jullie wel medewerking van o.a. de huisarts? Fingers crossed!
Simone Graver & Koert Boelee
 
Berichten:
13
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Anniek, 24 Augustus 2020

Wij hebben begin dit jaar wel al CIZ indicatie voor haar gekregen, maar ook dat ze weigerde opgenomen te worden. Toen heeft een verpleeghuisarts contact met ons gehad over het aanvragen van de RM. Hij raadde toen aan deze nog niet door te zetten, omdat dit te snel op de weigering kwam en de rechter daardoor mogelijk niet zo makkelijk zou toekennen. Daarna is de corona gekomen en wilden we zelf nog afwachten, omdat we niet wilden dat we haar dan niet meer mochten bezoeken. De verpleeghuisarts is wel contact blijven houden over de situatie en bij het laatste contact half juli afgesproken de RM aanvraag door te zetten om echte overbelasting bij ons te voorkomen. Mijn partner is enige zoon, dus wij hebben buiten de thuiszorg niemand om op terug te vallen. Dan is er een andere verpleeghuisarts mijn schoonmoeder komen bezoeken en die heeft dan de RM naar het CIZ gestuurd die hem dus aan de rechtbank hebben doorgezet. Wij hebben vooral gespeeld op overbelasting voor ons. Steun van huisarts is de afgelopen jaren minimaal geweest, maar staat nu ook wel achter de aanvraag. Alhoewel ze mijn schoonmoeder misschien slechts 4 x echt gezien heeft in al die tijd... Ook bij ons is er wel wat discussie geweest over echt gevaar, maar gelukkig wel wat begrip voor de belasting voor ons. Ook mijn schoonmoeder weet perfect wanneer ze moet zeggen dat ze alles nog zelf kan en niets mankeert, loopt niet meer heel goed. Wij komen om de dag 's avonds en 1 dag in het weekend. Dan is het opruimen, vuile vaat controleren (zet vaak spullen terug in de kast zonder af te wassen), vuile was verzamelen etc. Meestal blijft dan 1 van ons twee bij haar zitten, zodat ze niet continu achter je aankomt om te helpen of te kijken wat je aan het doen bent. Verder is ze vooral heel passief, op de bank zitten, en herhaalt ze continu dezelfde verhalen. Wil je wat drinken, wil je wat eten, etc. etc. en dat vaak om de 5 minuten. Vaak zorgen we dat ons glas altijd half gevuld is... Het opzettelijk stoppen met mantelzorgen is inderdaad een zware beslissing en druist in tegen al je gevoelens, maar als het de enige manier is om uiteindelijk goed voor je (schoon)moeder en jezelf te kunnen zorgen....

Groetjes,

Anniek
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie