logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Wet Zorg en Dwang en BOPZ/ artikel 60

Voor al je vragen en ervaringen over vertegenwoordiging, financiële zaken en wilsverklaringen

Wet Zorg en Dwang en BOPZ/ artikel 60

Berichtdoor Anniek, 10 Januari 2020

Mijn schoonmoeder van 84, heeft afgelopen week een in onze ogen zeer terechte ZZP5 indicatie. Echter voor de BOPZ/artikel 60 heeft ze zogenaamd verzet gepleegd. Wij zijn niet bij het CIZ gesprek aanwezig geweest. Volgens de casemanager heeft de CIZ medewerker aan haar gevraagd of ze naar een verpleeghuis wilde, omdat ze veel hulp etc. nodig had. Hier zou mijn schoonmoeder op geantwoord hebben, dat ze nog prima alles kon en deed (wassen, aardappelen koken etc etc.) en dus niet naar een verpleeghuis hoefde. Volgens ons blijkt uit dit antwoord duidelijk dat ze totaal niet meer kan beoordelen wat de vraag precies inhield dan wel in staat is op de juiste manier een eigen mening/ beslissing te nemen. We vinden ook dat de ZZP5 dan volledig in tegenspraak is, want hierin staat dat ze totaal niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen etc. en 24 uurs zorg nodig heeft. Maar die kan ze nu niet krijgen, omdat ze verzet heeft gepleegd??

Ik snap dat er enigszins bescherming moet zijn, maar volgens drijft de wet daarin veel te ver door. Immers het gaat er toch om dat iemand de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft. En iemand die niet beseft dat die zorg nodig is, kan toch eigenlijk ook niet meer in staat zijn noodzakelijk zorg te weigeren. We snappen dat het niet de bedoeling is dat ze compleet vastgebonden worden om iets gedaan te krijgen als eten/drinken of medicatie of bij extreme onrust. Maar iemand die nee zegt en daarom maar in onze ogen letterlijk aan hun lot overlaten of wij als mantelzorgers moeten ons opofferen is het andere uiterste.
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor josha, 10 Januari 2020

Dag Anniek

Wat een ellendige situatie waar jij , je man en vooral je schoonmoeder in zitten....Ik volg je berichten al een tijdje en lees steeds met stijgende verbazing je beslissingen om NIET aanwezig te zijn bij het gesprek met de CIZ.... de casemanager min of meer buiten de deur te houden enz.... niet zelf het contact opneemt met de huisarts.. omdat je schoonmoeder het niet wil of zo onrustig wordt.

Het lijkt me dat jullie echt het heft in handen moeten nemen, je schoonmoeder is echt de regie kwijt, hoe erg dit ook is voor haar. Het gebeurt maar zeer zelden dat mensen met dementie hun eigen situatie goed kunnen inschatten, dus zijn jullie hierbij nodig om dit duidelijk te maken aan de instantie`s. Jullie weten en ondervinden dat het zo niet langer kan en er ongelukken kunnen gebeuren.

Met een ZZP 5 komt ze in aanmerking voor een verpleeghuis, En op deze zorg heeft ze dus ook recht! Staat ze al op een wachtlijst? Hoe het precies zit met verzet en onvrijwillige zorg weet ik niet. De wet is per 1 Jan 2020 hierin verandert maar dat kun je opzoeken en dan de stappen gaan nemen voor opname.

Hierbij is het zinvol om de casemanager in te schakelen, deze is n.l VERPLICHT om jullie hierbij te ondersteunen en stappen te nemen, die nodig zijn om tot opname van je schoonmoeder te komen. Je zult echt in aktie moeten komen.
Anders is het wachten op een crisis-situatie met je schoonmoeder zodat ze naar het ziekenhuis moet en vandaar evt naar een verpleeghuis. Maar ik zou het daar niet op laten aankomen omdat ze al een indicatie heeft van ZZP5.

Heel veel sterkte en wijsheid en vooral doortastend optreden.

Lieve groet
Josha
josha
 

Berichtdoor Anniek, 13 Januari 2020

Josha,

Dank voor je reactie. Omdat wij echt de enige familie zijn die er nog is (enige zoon) willen we proberen te voorkomen dat ze het vertrouwen in ons kwijtraakt en ons als het ware buiten de deur zet. Nu kunnen we nog redelijk ontspannen met haar omgaan en veel van haar gedaan krijgen. We zijn voor al bang dat ze zich tegen ons gaat verzetten, omdat ze ons verantwoordelijk houdt dat ze uit d'r huisje moet... Dat is momenteel voor haar het enige veilige wat ze heeft. Huisarts hebben we zelf jaren geleden al ingeseind dat het niet goed met haar ging, waarna ze is doorverwezen voor diagnose naar geriater. Verder laat deze zich nooit zelf horen of zien...Dus gaan wij ook niet als er geen medische noodzaak is, immers als er geen crisis of acuut medisch probleem is, kan die ook niets doen. Met de casemanager hebben we wel contact gehouden, maar voor ons is het heel erg zwaar, om iedere keer als die geweest was te moeten horen. Wat komt die hier nou doen, heb ik geen gebrek aan etc. etc. Ook belde ze dan vaak, dat we het maar af moesten zeggen enz.. Dat vele bellen koste ons enorme energie. Gelukkig is ze nooit echt heel erg opstandig, maar dat willen we juist zo houden. We vinden het heel erg lastig een goede balans te vinden in onrust/ veel bellen etc. te voorkomen en haar toch in haar waarde te laten c.q. te zorgen dat ze toch de juiste zorg/hulp accepteert . Ze staat nu idd op de wachtlijst, maar eerst moet er dan een RM zijn. Zorg door thuiszorg wordt iets uitgebreid van 7 uur per week naar 10 uur per week, maar dat is het enige wat momenteel mogelijk is.
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor emma, 07 Juni 2020

Wat een herkenbaar verhaal! Mijn schoonmoeder is 85 en ook zij zegt dat ze alles zelf kan en doet terwijl dat echt niet zo is. We hadden voor haar ook een aanvraag gedaan en ze heeft de indicatie ZZP5 gekregen van CIZ. Het wachten was dus op een opname maar door corona kan dit nog even duren. Vorige week heeft ze echter haar heup gebroken en ze zit nu in een revalidatiecentrum. Aldaar is iemand van CIZ gekomen en heeft haar gevraagd of ze naar een verpleeghuis wil. Het antwoord was: natuurlijk niet, ik kan nog alles zelf. Nu is de aanvraag afgewezen door het CIZ en hebben zij een aanvraag gedaan voor een rechterlijke machtiging. Wij, als kinderen, hebben 2 1/2 jaar voor haar gezorgd en kennen haar nukken en grillen. Als ze in een dwarse bui is, is alles fout maar in een goede bui gaat ze wel in de dingen mee. De kunst is dus haar in een goede bui en op de juiste manier te vragen of ze wil verhuizen en dan wil ze zeker wel. Omdat ze een gesprek heeft gehad in een slechte bui, moet er dus een rechter aan te pas komen. Dat kost zoveel tijd en geld (gemeenschapsgeld) voor iets wat eigenlijk niet nodig is. Ze heeft geen geld of een eigen huis. En ze heeft het nu erg naar haar zin in het revalidatiecentrum en ik weet zeker dat ze het naar haar zin gaat krijgen in een verpleeghuis. Ze praat graag en veel en is graag onder de mensen. Ze wordt lekker gewassen en ze eet weer goed.
Het ergste vind ik nog dat alles buiten ons omgaat en we volledig buiten gesloten worden.
emma
 
Berichten:
6
Geboortejaar:
1956
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Herfst, 08 Juni 2020

Hoi Anniek en Emma,

Anniek is er bij jullie al een oplossing?

Ik snap werkelijk niet dat jullie niet bij gesprekken aanwezig zijn die zo belangrijk zijn.
Verpleeghuis/revalidatiecentrum/CIZ moet met jullie een afspraak maken om, met jullie erbij als kinderen, een gesprek te hebben met jullie moeder.
Zij kan idd niet meer de beslissing nemen die goed voor haar is en zal zeker zeggen dat alles goed gaat, in haar beleving is dat nl ook zo.
Met mijn man was het precies hetzelfde, ik als zijn vrouw en onze dochter zijn bij alle gesprekken aanwezig geweest en hebben kunnen sturen, zodat hij toch een handtekening heeft gezet onder papieren die getekend moesten worden voor opname.
De ene moeder is al gevallen, gebroken heup, je wilt toch niet dat ze in gevaarlijke situaties terecht komt???
Hoe naar ook, als er nu geen actie wordt ondernomen door jullie, gaan anderen zich ermee bemoeien, en dan gaat helemaal alles buiten jullie om.
Als het goed is Emma, is de zorg in het revalidatiecentrum tijdelijk, ook daar zal een evaluatiegesprek komen, en kunnen jullie aangeven dat thuis wonen niet meer mogelijk is, het verpleeghuis/revalidatiecentrum zal dan zelf stappen moeten zetten om haar ergens geplaatst te krijgen.
Overigens is mijn man na de revalidatie 'gewoon' verhuisd in corona tijd naar een verpleeghuis!

Heel veel sterkte en lieve groet,
Foke
Herfst
 
Berichten:
128
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor Anniek, 08 Juni 2020

Beste Emma en Herfts/Foke,

Vreselijk dat je schoonmoeder haar heup heeft gebroken. Dit is een scenario waar wij ook bang voor zijn, maar daar haar weigering is rechterlijke macht nog de enige optie. Door de corona hebben we deze momenteel nog niet definitief doorgezet, omdat we het niet menselijk vinden haar naar een verpleeghuis te moeten brengen en daarna niet kunnen bezoeken/ knuffelen etc. Specialist ouderengeneeskunde die is langs geweest, namens de organisatie waar ze op de wachtlijst staat , ziet nog geen heel groot gevaar?? Grootste gevaar is volgens hem, als wij zeggen het niet meer aan te kunnen. Dan is er sprake van een crisis. Wel paar keer intensief telefonisch contact met hem gehad. Afgelopen vrijdag vertelde hij dat het op dit moment zo is, dat overdracht bij opname aan de voordeur plaatsvind en dan een week later 1/2 uur bezoektijd voor 1 vaste persoon op 1,5 m afstand, totdat er meer versoepeling wordt toegestaan. Dit zien we natuurlijk totaal niet zitten. Het is momenteel dus kiezen tussen 2 kwaden. Gelukkig krijgen zowel wij als de thuiszorg nog heel veel van haar gedaan en blijft het vooral bij heel veel mopperen, maar doet eigenlijk altijd wel wat je uiteindelijk wil of laat je gewoon doen. Kunst bij ons is, haar niet al te veel keus laten. Dus als thuiszorg komt wassen, gewoon alles gereed beginnen zetten en dan gaat ze uiteindelijk zichzelf zonder problemen uitkleden en wassen. Dat we niet bij de gesprekken met het CIZ aanwezig waren, had volgens ons niet zoveel zin. Immers de ZZP5 indicatie was het probleem niet en voor de vraag of ze opgenomen wilde worden, mocht je haar toch niet beïnvloeden werd ons verteld door de casemanager. We wisten ook van te voren, dat ze zo zou reageren: Nee hoor, ik wil in mijn huisje blijven....Doet ze nog steeds. Het is ons inziens dan ook totaal een kromme wet. Er wordt aan de ene kant vastgesteld dat ze niet meer voor zich zelf kan zorgen, maar ja omdat ze dat zelf niet inziet, wil weten, moet er een RM komen....
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Herfst, 08 Juni 2020

Hoi Anniek,

Ik snap het. Maar ben het niet eens met de casemanager dat je haar niet mag beïnvloeden, wat trouwens volgens mij iets anders is dan 'onder dwang'.
Dat is mijn persoonlijke mening hoor.
Als iemand niet zelf een beslissing kan nemen over wat het beste is voor hem/haar, dan zal een ander die beslissing moeten nemen. Dit is weer een wet die in de praktijk niet gaat voldoen.
Ik zal je eerlijk 'opbiechten' dat wij onder valse, of iig niet duidelijke, informatie mijn man hebben laten tekenen.
Voor zijn eigen bestwil en mijn gezondheid!
Niet leuk en niet aardig misschien, maar wij kunnen nog inschatten wat 'thuis wonen' , zelfs met thuiszorg, betekent, hij kan/kon dat niet meer.
Het is triest en verdrietig, maar je weet ook dat dementie alleen maar erger wordt en niet beter.
Dus het moment komt toch dat opname onvermijdelijk is, en dan wil je toch niet dat er eerst een ongeluk o.i.d. gebeurt? In theorie is de wet wellicht 'goed' , zodat niemand 'zomaar opgeborgen' kan worden, maar in de praktijk is ieder geval anders en kunnen kinderen, mantelzorgers, huisarts/specialist inschatten dat thuis (blijven) wonen gevaarlijke situaties kan opleveren, vallen, gas aan laten staan, verzin het maar.
Het is een zware weg, ik weet er alles van, ik moest mijn man ook achterlaten in een vreemde omgeving, terwijl hij het zelf niet snapte en ik daarna niet op bezoek mocht komen.
Als je van iemand houdt is geen 1 oplossing goed, idd tussen 2 kwaden kiezen.
Nogmaals sterkte en lucht je hart hier maar, we leven mee!
Gr Foke
Herfst
 
Berichten:
128
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor emma, 08 Juni 2020

Fijn om te lezen dat we niet de enigen zijn met deze problematiek. Ook wij hadden mijn schoonmoeder laten tekenen in een goede bui en ze stond dus al op de wachtlijst. Ongelofelijk dat alles nu weer opnieuw begint met de mogelijkheid dat ze weer naar huis gaat. Heeft iemand ervaring met een beslissing van een rechter? Ik kan daar niets over vinden.
emma
 
Berichten:
6
Geboortejaar:
1956
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Margaret, 15 Juni 2020

Hoi Emma,

Wat een lastige situatie. Wij zien dat inderdaad vaker, dat iemand met dementie de eigen situatie niet goed kan overzien. Als je moeder aangeeft niet naar een verpleeghuis te willen, dan kan een gedwongen opname nodig zijn. Zo'n onvrijwillige opname wordt dan via een rechterlijke machtiging geregeld .

Je kunt een verzoek voor een rechterlijke machtiging indienen bij het CIZ. Je moeder wordt met een rechterlijke machtiging binnen 14 dagen opgenomen.

Misschien kunnen anderen hier reageren als ze dit persoonlijk hebben meegemaakt.

Groeten, Margaret
Margaret
 
Berichten:
132
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Anniek, 15 Juli 2020

Even een update. Inmiddels hebben we de RM aangevraagd. Gisteren is de specialist ouderengeneeskunde langs geweest voor de beoordeling. Toen mijn partner bij zijn moeder kwam gaf ze aan heel erg eenzaam te zijn. daar op proberen in te haken dat ze dan toch beter bij andere mensen in een tehuis kan zijn etc. eindigt steevast in: nee, hoor, ga lekker in mijn huisje blijven. Op het moment dat de arts binnenkwam veranderde ze weer helemaal en kon en deed ze nog alles nog zelf. Zijn benieuwd hoe het nu verder gaat. Voor ons wordt het steeds zwaarder. Merken ook dat ze steeds vaker echt verward is en dus hulp nodig heeft en dat de 1,5 uur thuiszorg op een dag absoluut niet meer toereikend is. Ze legt ook steeds meer druk op ons, door veel te bellen, boos te worden als we een dag niet komen etc. etc. Kortom zij is toe aan het verpleeghuis en misschien wij nog wel meer.....
Anniek
 
Berichten:
27
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie