Pagina 1 van 2

Blog Specialist Ouderengeneeskunde Anne; 1. Communiceren

BerichtGeplaatst: 05 Augustus 2013
door Rob (Alzheimer Nederland)
Lees de eerste blog van specialist oudergeneeskunde Anne van Hemel. Anne is werkzaam in een verpleeghuis voor zowel oudere als jongere mensen met dementie.
In deze eerste blog gaat ze in op het maken van contact met mensen met een gevorderd stadium van dementie.
Lees haar blog hier: http://www.alzheimer-nederland.nl/actue ... -anne.aspx

Wilt u reageren? Laat hieronder uw reactie achter!


BerichtGeplaatst: 05 Augustus 2013
door Leo (vrijwilliger)
Heel veel dank Anne dat je je ervaringen met ons wilt delen.
Ik zie met verlangen naar het vervolg uit.
leo

BerichtGeplaatst: 05 Augustus 2013
door jannieka
beste Anne, in reactie op je idee om niet met de vraag 'hoe gaat het?" te beginnen: ik begin altijd tegen mijn schoonmoeder met een opmerking: wat ziet u er goed uit...of ..wat een leuke bloes hebt u aan enz enz.....iets wat tastbaar is. Ook ik zal graag je vervolgblogs gaan lezen, vriendelijke groeten, Jannieka

BerichtGeplaatst: 05 Augustus 2013
door Mia (vrijwilliger)
Ik wilde dat ik zo ver was
dat ik voor mijn man gezellig een appeltje kon schillen
om het, onder het genot van een muziekje (uit de jaren 60 natuurlijk), samen smakelijk op te eten.

Niet meer de boze buien, het negeren, het vernederen, het kwetsen, eindelijk rust!
Niet meer jezelf 180 graden in de bocht draaien om het een beetje leefbaar te houden.

De fruitschaal is hier dus behoorlijk vol.

groet Mia

PS Met alle resepect voor het geschreven blog. Ik hoop dat velen er iets aan zullen hebben.

BerichtGeplaatst: 06 Augustus 2013
door Frederique
Beste Anne

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nog niet meegemaakt heb. In mijn geval is het meer boosheid en woede. Vroeger zorgde ik voor iemand die mij erg kon kwetsen, maar die ook erg aan mij gehecht was en ik aan haar. Maar die kwetsende opmerkingen ben ik nooit vergeten.

Nu maak ik hetzelfde mee met mijn man. Ook kwetsende opmerkingen, woedeaanvallen, eigenlijk wat Mia beschrijft.
Ik kijk uit naar het vervolg.

Liefs Frederique

BerichtGeplaatst: 06 Augustus 2013
door Steven
Beste Allemaal,

Ik kan best begrijpen dat een ieder andere ervaringen en gevoelens heeft bij de ziekte. Ik denk dat het juist goed (leerzaam) is om Anne te volgen in haar werkzaamheden en belevenissen. Ik denk dat het goed is om als entree een prettige situatie te beschrijven. Ik denk dat ze ook genoeg negatieve zaken mee maakt. Ik ben zelf ziek en als ik in de toekomst vriendelijk met mijn vrouw fruit kan gaan eten dan teken ik daarvoor en mijn vrouw ook denk ik ook.

Groet,

Steven

BerichtGeplaatst: 06 Augustus 2013
door ik weet het nog niet
mooi geschreven, duidelijk en kort.
gevoel van liefde voor je werk.
dank je wel.

BerichtGeplaatst: 06 Augustus 2013
door Hennie Gr
Herkenbaar,
Toen mijn moeder nog leefde zat ik bij haar en was er geen communicatie meer mogelijk met woorden.
Toch sprak ik op mijn manier met haar en had ik contact. Dit was door er gewoon te zijn, haar hand vast te houden of iets voor te lezen, te zingen, fruit of een toetje te eten enz. enz. Onze band was er niet minder om juist sterker.
Nu ben ik 1 keer in de week vrijwillig in het zelfde verzorgingstehuis waar ik 's avonds bij een groep mensen zit, koffie met ze drink en met ze praat, ik merk dat je niet te veel moet doen en rustig aanwezig moet zijn om zo de sfeer goed te houden. Wanneer ik ze overvraag dan worden ze verdrietig of zeggen "ik weet niets meer" en dat is natuurlijk niet leuk. Ik start een gesprek meestal met te vragen over vroeger en het is dan geweldig wat ze allemaal kunnen vertellen tot aan straatnamen en jaartallen toe (en ik heb het wel eens gecontroleerd bij familieleden, en het klopte allemaal). Vertellen over de kinderen en werk van vroeger en natuurlijk over hun eigen ouders werkt altijd prima. En als ik de week erop weer kom dan kan ik rustig hetzelfde weer vragen want voor hun ben ik weer 'nieuw'. Maar als ik vraag "heeft u vandaag nog bezoek gehad ?" dan is er nooit iemand geweest wat dat zijn ze wel vergeten.....

BerichtGeplaatst: 07 Augustus 2013
door Moeder van 2 kinderen
Heel herkenbaar,

Toen mijn vader nog thuis woonde ging ik vaak met hem wandelen dit vond hij heerlijk en ondertussen wat praten als hij tenminste zin had over zijn moeder anders gewoon het samenzijn.

Mijn vader zit sinds al een aantal weken in het verpleeghuis daar is het gewoon eigenlijk verder gegaan. Maar hij heeft een kamergenoot een aardige man, toen ik laatst het gewassen wasgoed van mijn vader in de kast ging leggen en daarna zijn wasmand weer ging leeghalen omdat mee naar huis te nemen wilde ik heel voorzichtig de kamer uitlopen waar ze slapen vroeg zijn kamergenoot ga je nu al weg?
Waarop ik zei wilt u graag dat ik even bij u kom ja zei deze meneer. Ik ging aan de rand van het bed zitten hebben we heel even gebabbeld toen leek het net of mijn vader zijn kamergenoot hele erge hoofdpijn kreeg waarop ik vroeg wilt u graag slapen want volgens krijgt u hele erge hoofdpijn dan laat ik u met rust. Daarop pakte hij mijn hand en zei ik ben zo blij met je hoe kan ik nu hele erge hoofdpijn hebben het is juist door jou gezakt. Voordat ik weg kon gaan is hij in slaap gevallen met een glimlach om zijn mond. Ben heel stilletjes weggegaan.

Volgens mij heeft hij mij voor zijn vrouw aangezien maar vond het wel heel bijzonder.

groet Christina

BerichtGeplaatst: 07 Augustus 2013
door Hennie Gr
Christina,

Wat een mooi verhaal......

Groeten.