FTD in een later stadium

FTD in een later stadium

Berichtdoor Rina » 22 April 2018

Mijn man begint nu trager te worden in alles, bewegen, iets doen, en het eten gaat heel slecht. Kleine hapjes met een lepel en zich vaak verslikken. Hij kan nog wel zelfstandig de weg vinden en verzorgd zich zelf nog goed.
Hoe kunnen we, met name het eten, leuker en netter maken?
Rina
 
Berichten:
13
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger) » 22 April 2018

Dag Rina,

Wanneer het slikken moeilijker gaat bij dementie, raad ik u aan contact hierover op te nemen met de huisarts. Misschien heeft u dat al gedaan. In het verpleeghuis wordt er dan door arts en logopedist gekeken wat de oorzaak is. In uw geval denkt u dat het met de latere fase te maken heeft, dan gaat men toch het zekere voor het onzekere nemen en het grove voedsel malen met een keukenmachine (voor het oog en smaak: apart groente, apart aardappelen malen, lekker met wat jus erover). Vocht (thee, koffie) wordt dan aangelengd met een verdikkingsmiddel zodat men zich niet kan verslikken. Het beste is daarom hierover contact met de huisarts of logopedist op te nemen.
Het andere stuk van uw vraag hoe kunnen we het eten 'leuker' en 'netter' maken: u kunt bijvoorbeeld een grappige slab voordoen bij uw man, grote maat. Of een badhandoek met een stuk elastiek en 2 kleine knijpertjes.
Het is dan vaker een noodzaak om zijn kleding niet onder te krijgen. Het lijkt misschien 'beledigend' of 'betuttelend', maar het helpt wel. Als u het met een grapje aanpakt went hij hier ook aan. Kleurrijk voedsel en zoet voedsel gaan er makkelijker in, zoals worteltjes en bietjes. Zachte witte vis of kibbeling.. Ook eten zoals Bami of Spaghetti met saus, eten makkelijk, u kunt dit een beetje kleiner snijden. In het verpleeghuis geeft men vaak wat appelmoes bij de maaltijd of roert men het erdoor. U weet het beste wat uw man op dit moment lust.
Gaat het echt niet makkelijk, vraag dan aan de arts eiwitrijke drankjes, als aanvulling op de maaltijden. Dan maar niet te veel gemartel, maar kleine beetjes die u man lekker vindt. Of lekker zacht fruit in stukjes, zoals kiwi of banaan of mango, een lekker ijsje uit een potje of een soft ijsje. Het zou erg jammer zijn als u man helemaal niet meer zou kauwen, maar de veiligheid staat voorop, wat is nog mogelijk.
Heel veel sterkte en ik hoop voor u op veel goeie tips, hartelijke groet.

https://dementie.nl/eten-en-drinken/sli ... j-dementie
https://dementie.nl/andere-ziekten/laat ... andelingen
https://dementie.nl/veiligheid-huis/hul ... s-te-wonen

**Oh, er zijn ook heel handige warmhoudborden voor mensen met dementie, waar een beetje heet water in de bodem gaat, zo koelt de maaltijd niet zo snel af.
Verder, is het belangrijk om met z'n allen aan tafel te gaan zitten en gezellig samen te eten, dit stimuleert de eetlust.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1027

Berichtdoor Rina » 23 April 2018

Dank je wel voor de suggesties. Vanmorgen heeft hij zijn 1e gesprek met de logopediste gehad.
Rina
 
Berichten:
13
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger) » 24 April 2018

Dag Rina,

Hou ons gerust op de hoogte.
Bijgaand nog een artikel over eetgedrag bij FTD:

https://mantelzorgelijk.nl/mantelzorgel ... e-ftd-nr5/

Sterkte en hartelijke groet,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1027
cron