Pagina 1 van 1

Nieuwe initatieven, bijeenkomsten en info over dementie.

BerichtGeplaatst: 23 Maart 2018
door tobias
Deel hier nieuwsartikelen en bijeenkomsten/lezingen met als onderwerp dementie.

concert en college met Dick Swaab

BerichtGeplaatst: 23 Maart 2018
door tobias
Volgende week woensdag (28 maart) houdt Dick Swaab, auteur van "Wij zijn ons brein" een college (mét een concert) in de buurt van Haarlem. Hij doet dit vrijwillig om geld in te zamelen voor een stichting.
Het college gaat over wat muziek met het brein doet. In mijn werk als teamleider van het activiteitenteam in een verpleegtehuis heb ik gezien hoe veel muziek kan betekenen voor bewoners met dementie. Als meer mensen op de hoogte zijn van hoe muziek invloed kan hebben op je hersenen, en dus meteen op je gedrag en emotie, kunnen we hiermee zoveel meer bereiken dan mensen vol blijven stoppen met medicatie om ze "rustig te houden".

Ik weet niet goed of ik hier "reclame" mag maken, maar dit is echt een mooie kans om Dick Swaab live te zien en vooral te horen. Via https://www.ticketkantoor.nl/shop/DeVrolijkeNoot kun je kaarten kopen. De opbrengst gaat voor 100% naar de stichting, Dick doet dit dus helemaal vrijwillig (net als de musici die deze avond optreden).

Re: Nieuwe initatieven, bijeenkomsten en info over dementie.

BerichtGeplaatst: 16 Mei 2018
door H. van Schijndel
Hallo betrokkenen bij Alzheimer Nederland.
Mijn vrouw is zo,n 9 jaar geleden overleden als gevolg van de ziekte van Alzheimer op een leeftijd van 64 jaar.
Ik heb toen veel moeite gehad met de signalering en het bespreekbaar maken van de ziekte en die ervaring hebben veel mantelzorgers nu nog altijd.
Vroeg signaleren is al veel over gezegd en geschreven.
Toch is er een extra kans die te steunen.
Er is nu een algemene deelname ontstaan bij het darmkanker onderzoek via ingestuurde ontlasting.
Dit heeft een tijd geduurd maar wordt langzaamaan een algemeen gebruik.
Dit kan ook ontstaan wanneer mensen massaal psychologisch onderzoek doen of laten doen naar het aanwezig zijn van beginnende dementie.
De drempel hiertoe moet zo laag mogelijk worden gemaakt en internet kan hier zeker bij helpen.
Wanneer mensen van b.v. boven de 50 jaar regelmatig onderzoek doen of laten doen kan dit een enorme bijdrage opleveren bij het vroeg signaleren.
Misschien is het een goed idee om deze mogelijkheid ook via alle media te promoten.
Het voorkomt ook veel relatiebreuken omdat deze vaak beginnende dementie als oorzaak hebben.
zelf ga ik elke 2 jaar hier voor naar een assistente van de huisarts die de resultaten vast legt en kan aangeven wanneer er reden tot aandacht is.
M.vr.gr. van Hendrik van Schijndel.

Re: Nieuwe initatieven, bijeenkomsten en info over dementie.

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2018
door josverdonk
Ik vraag me vaak af of het altijd wenselijk is om zo vroeg te weten dat er alzheimer in het spel is. 8 jaar geleden tijdens onze verhuizing was voor mij het kwartje wel gevallen. Ik heb heel veel jaren voor mijn moeder gezorgd en ook via werk veel ervaring opgedaan met deze aandoening. Ik heb bevestiging gezocht om de omgeving duidelijk te maken wat ik zelf wel wist. Dat is me niet goed gevallen. Veel mensen willen het gewoon niet weten en/of niet zien. Ook onze familie doet al jaren of ze niets merken. Wat er wel gebeurt is dat steeds meer mensen mijn man omzeilen. Betrekken hem niet bij gesprekken, negeren glimlachend wat hij zegt en nemen hem niet serieus. Als hij dat etiketje niet had zou dat dan beter gaan? Misschien is het niet in alle gevallen wenselijk, medicijnen zijn er toch niet. Wij maken ervan wat ervan te maken valt.
Jos

Re: Nieuwe initatieven, bijeenkomsten en info over dementie.

BerichtGeplaatst: 24 Mei 2018
door josha
Ik ben het met Jos eens. Maar realiseer me dat dit heel persoonlijk voor ieder kan verschillen.
Mijn grootste bezwaar is dat het wordt gedaan uit ANGST. Angst voor wat er evt aan de hand is in je lijf en brein.

Vooral bij het darmkanker onderzoek, wat dan volgens H v Schijndel zo algemeen gedaan is door de mensen, heb ik mijn grootste twijfels... In mijn omgeving werden zeer veel mensen opgeroepen, nadat ze ontlasting hadden opgestuurd en ja hoor.... de heren doktoren vonden altijd wel wat.... In de meeste gevallen ging het om doodonschuldige allergieèn.. b.v iemand was allergie`s voor uien!! Sjonge jonge.. al die spanning..al die onderzoeken.... mensen waren al bezig met afscheid te nemen van het leven....

In een ander geval waren de bloedsporen in de ontlasting doodgewone kleine poliepjes.... nou ik denk dat de meeste mensen boven een bepaalde leeftijd dit hebben... totaal onschuldig maar mensen werden wel opgenomen in het ziekenhuis... voor vervelende darmonderzoeken... wat een zorgen/ spanning om niets..

Dit bedoel ik met Angst kan ook zorgen voor veel ziekten..... enne de heren doktoren/ chirurgen schrijven de rekeningen wel naar jou.

Even op de Alzheimer terug te komen.... het enige voordeel bij een diagnose is volgens mij dat er dan hulp beschikbaar komt in de vorm van een casemanager, die kan begeleiden in dit vreselijke proces. Maar uit ervaring weet ik dat er pas stappen worden ondernomen als het voor de partner/ familie wel duidelijk is dat er iets aan de hand is.
Waarom zou je het eerder gaan doen, als er nog niets aan de hand is? Persoonlijk zie ik daar het nut niet van in , temeer daar het best kan zijn dat het dementie-gen aanwezig is maar nooit tot uitbreken hoeft te komen.

Josha