Uit huis maar dichtbij om de hoek. Is dat wel goed?

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Uit huis maar dichtbij om de hoek. Is dat wel goed?

Berichtdoor Ton » 11 April 2019

Mijn vrouw heeft op haar 50'ste al de diagnose alzheimer gekregen. We zijn nu 2 jaar verder en het gaat te snel achteruit zodat ik mij nu toch moet gaan voorbereiden en op zoek ga naar een plek waar ze zich het beste voelt. Nu is er om de hoek (1 km) een particuliere oplossing. Heel mooi. Dan kunnen we heel makkelijk op bezoek, met de hondjes langskomen etc. Mijn vrouw loopt nog veel in de buurt, hier is ze haar hele leven opgegroeid.

Maar is het niet veel te pijnlijk als dat moment van herkenning er is terwijl ze niet met ons naar 'Huis' kan gaan en ergens anders slaapt, of dat ze steeds naar ons huis loopt omdat ze dan denkt daar nog te wonen? Doe ik er wel goed aan om dit te overwegen? Of is het beter een onbekende omgeving te zoeken?

Wie heeft hier al ervaring mee gehad?
Ton
 
Berichten:
5
Geboortejaar:
1968
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor josha » 11 April 2019

Dag Ton

Allereerst wat verschrikkelijk om op zo`n jonge leeftijd de diagnose alzheimer te krijgen en wat een impact heeft dit op het gezin....

Het is natuurlijk je eigen beslissing wat jij gaat doen in de keuze van het verpleeghuis maar ik zou je toch aanraden om het tehuis in de buurt uit te zoeken. De nadelen die jij noemt krijg je ook in een tehuis verder weg.

Het is zo belangrijk voor mensen met alzheimer dat ze nog wat vertrouwds en eigens kunnen herkennen.. ze raken zichzelf al helemaal kwijt dus is het belangrijk om ze wat houvast te bieden.
Je vrouw is opgegroeid in deze buurt dus veel mensen kennen haar zodat ,mocht ze aan de loop gaan en verdwalen er genoeg mensen zijn die haar herkennen en terug kunnen brengen

Bereidt je voor op de problemen die ongetwijfeld komen na opname in het tehuis maar deze zullen groter zijn als je kiest voor een tehuis verder weg.Dan is ze helemaal de kluts kwijt en herkent niets meer in haar omgeving.

Feitelijk is het in deze verdrietige omstandigheden nog de beste oplossing, jij kunt er zo heen lopen, de hondjes gaan mee en de buurt is vertrouwd.En helemaal als het tehuis in de buurt een goede plek voor haar is...

Veel sterkte en wijsheid de komende tijd!

Lieve groet
Josha
josha
 
Berichten:
420
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ton » 11 April 2019

Dankjewel Josha,

Bedankt voor je bericht. Het klopt dat het nu in de buurt heel vertrouwd is. Op vele hoeken wonen mensen die haar kennen en opletten. En ook het gesprek aangaan. Het voelt ook beter maar tegelijkertijd ben ik dus bang hoe verdrietig het moet zijn als ze dan bijv. hier voor een gesloten deur staat omdat er niemand thuis is. Het is zo'n oneerlijke weegschaal waar je dit op moet afwegen. Ik overweeg ook nog steeds hoe ze thuis kan blijven wonen. Moeilijk allemaal nog.

Thx
Ton
Ton
 
Berichten:
5
Geboortejaar:
1968
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor Claro » 12 April 2019

Geachte Ton, beste Ton,


Moeilijk dit.

Fijn dat u het bespreekbaar maakt.
Ik heb niet de wijsheid, alleen ervaring.


Uiteindelijk gaat het met onze dierbaren een tikje minder, hoe zeer ook ..mijn inschatting is dat het om de hoek wel goed is.

Samen wandelen, herinneringen, maar misschien ontrief ik u hier mee wat zeker niet mijn bedoeling is.
Claro
 
Berichten:
3

Berichtdoor loek » 14 April 2019

Dag Ton,
Als er dan toch een Verpleeghuis plek gezocht moet worden, en er is een goed tehuis vlakbij.....dan zou ik zeker die kans grijpen.
Ten eerste, ze is in dezelfde buurt, ten tweede jij kunt er vaak naar toe (geen reistijd!), en je kunt haar ophalen wanneer je wilt.
Heel wat makkelijker allemaal. Mijn moeder woont ook vlakbij mij in een (goed/ kleinschalig)VP tehuis , al bijna 5 jaar. Het feit dat ze vlakbij zit heeft (naar mijn mening) alleen maar voordelen. Mijn broer woont in Friesland en komt "op visite"bij zijn moeder,
en ik ben gewoon onderdeel van haar leven. Ik had het niet anders gewild, en zij zeker ook niet.
Ik zou het zeker overwegen.
Loek.
loek
 
Berichten:
343
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Ton » Gisteren

Dankjewel Loek,

Erg fijn dat hier mensen meedenken. Ondertussen denk ik ook dat dit de beste optie is t.o.v. verder weg. Maar o.a. de huisarts gaf ook aan dat thuis blijven ook een optie is. Maar dat dit erg afhangt natuurlijk van de mogelijke zorg en hulp en hoe de ziekte zich ontwikkelt.

Ton
Ton
 
Berichten:
5
Geboortejaar:
1968
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie
cron