logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Schoonvader zowel lichamelijk als geestelijk achteruit

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Schoonvader zowel lichamelijk als geestelijk achteruit

Berichtdoor Momoski, 10 Februari 2017

Mijn schoonvader is een week geleden opgenomen vanwege een ontsteking. Zijn geheugen was al achteruit aan het gaan. Daarnaast viel hij regelmatig. Bij de opname is er een delirium opgetreden. Die zou nu voorbij zijn. Tijdens de opname is het heel hard achteruit gegaan met zowel het geheugen alsook het regelmatig vallen. Tot overmaat van ramp probeert hij elke avond te 'ontsnappen' omdat ze hem daar iets aan willen doen.
We zitten nu met een aantal vragen:
1. Hij zit nu op een interdisciplinaire afdeling. Zou hij niet op een gesloten afdeling van geriatrie moeten.
2. We worden continu gebeld door het ziekenhuis met vragen als uw vader is onrustig, weet u iets wat we kunnen doen. Tsja dat weten we ook niet. Nooit meegemaakt. Ik mag toch verwachten dat het ziekenhuis de expertise in huis heeft. Nu vragen ze mijn schoonzus om elke avond daar te slapen.
3. Ons inziens kan hij niet meer naar huis. Hij is alleenstaand en woont op een niet-gelijkvloerse bovenwoning. Zelfs als zijn dochter hem deeels wil verzorgen, ze kan haar vader niet de trap of en afkrijgen of helpen als hij valt. Wat zijn de opties? Hoe krijgen we voor elkaar dat hij in een tehuis komt die hier mee kan omgaan? We willen graag onze verantwoordelijkheid ook dragen maar op dit moment voelt het een beetje alsof je aan je lot wordt overgelaten.

Alle hulp is welkom
Momoski
 
Berichten:
2

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 12 Februari 2017

Beste Momoski,

Het beste is een gesprek aan te vragen bij de behandelend arts, daarin kunt u aangeven wat uw zorgen zijn en vragen om een doorverwijzing naar een geriater en een casemanager. Dat lijkt sowieso stap 1, de geriater kan de aanvraag van een Ciz-indicatie bespoedigen, als deze ook vindt dat de situatie thuis niet meer te handhaven is.
Kijkt u ook eens op de site dementie.nl hier worden heel veel vragen die u kunt hebben over dementie beantwoord.
In de linkerbovenhoek van dit forum staat er een link naar deze site.

Het ziekenhuis handelt nu als een ziekenhuis, voor zorg aangaande dementie zijn er andere loketjes waar u bij aan moet kloppen. Jammer alleen dat het ziekenhuis het probleem nu niet onderkent en u hierbij ondersteunt. Ik denk dat u dus zelf hulp moet zoeken of via de behandelend arts of direct via de huisarts van uw schoonvader.

Heel veel sterkte.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor loek, 12 Februari 2017

Dag Monoski,
Is er al een diagnose gesteld ? Als er Dementie (in welke vorm dan ook) wordt geconstateerd dan ga je van daaruit verder.
Meestal krijg je dan ook een case manager (vraag er anders naar, want die kan veel voor jullie betekenen; als het een goede is),
en die "wijst" jullie in de goede richting. Het ziekenhuis probeert nu je schoonvader zo snel mogelijk weer op de been te krijgen,
en zal hem z.s.m.naar huis willen sturen. Tenzij zij zelf inzien dat dat echt niet gaat, dan zoeken ze samen met de fam. en de patient naar een oplossing.
Misschien is er wel een geheugen-poli in het ziekenhuis waar hij nu ligt ? Je hebt het over "zijn geheugen is achteruit aan het gaan"....dat kan ook wel door die ontsteking / delier zijn. Misschien knapt hij nu wel op ? Is er wel sprake van dementie ?
Ga het gesprek aan met de arts uit het ziekenhuis / huisarts / en spreek je bezorgdheid uit.
Sterkte !
Loek.
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Momoski, 16 Februari 2017

Inmiddels zijn we een aantal stappen verder. De uiteindelijke diagnose luidt dat er er sprake is van een delier. Hij is overgeplaatst naar de gesloten afdeling geriatrie, omdat hij regelmatig probeert te 'onstnappen'. Hij blijft warrig en gooit er van alles uit. Sommige dagen is hij juist weer goed te pas en kun je een redelijk gesprek voeren.
Het ziekenhuis wil hem overplaatsen naar een delier revalidatiecentrum. Er is er een op nog geen 10 km afstand, maar die zit vol. De andere is best ver voor de familie.
Het rare is dat nog geen 12 uur geleden de overstap is gemaakt naar gesloten. En op de vraag of het wel wijs is om hem te plaatsen in een open instelling kwam het antwoord dat het weglopen nu wel meevalt. Dat wekt bij ons het vermoeden dat ze hem het liefst zo snel mogelijk kwijt zijn.
Waar ik bang voor ben is dat na het delier revalidatiecentrum er geen plek in de buurt is voor een plek in eenvoor hem geschikte verpleeghuis en daarna dus nog weken of maanden in dat centrum ver weg moet verblijven. M.i. kan hij het beste gewoon direct naar een blijvende oplossing (plek in verpleeghuis, evt gesloten afdeling) i.p.v. tijdelijke oplossingen om de zoveel tijd.
Momoski
 
Berichten:
2

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 16 Februari 2017

Beste Momoski,

Uw schoonvader zit op de gesloten afdeling geriatrie, u kunt nu dus het beste hier met een geriater over praten.
Natuurlijk willen ze nu eerst kijken hoe u vader is als de delier voorbij is.
Mocht hij dan verward blijven zou u dringend kunnen aansturen op verder onderzoek.
Pas dan kan men hem verder helpen, als blijkt dat het niet meer vertrouwd is dat hij thuis woont.
Voor een permanent verblijf in een verpleeghuis heeft hij minstens een indicatie 5 nodig en dat moet dus nu nog worden bekeken. Voor een verblijf op een gesloten afdeling moet hij een BOPZ verklaring hebben, daar moet hij overigens zelf voor tekenen. Dat zullen ze op dit moment zeker niet doen.
Leest u eens meer informatie hierover op de site: dementie. nl.
- https://dementie.nl/informatie-en-tips/ ... t-dementie

Overigens, kan het helpen verpleeghuizen die dichter in de buurt zitten zelf te bellen voor een mogelijke crisisopname (tijdelijk) . Er valt nog weleens een mouw aan te passen. Zo is het ons ook gelukt. Of uw schoonvader daar dan ook permanent kan blijven, blijft dan wel de vraag.
Heel veel sterkte,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Sonja W, 25 Maart 2018

Hoe is het nu met je schoonvader?
Sonja W
 
Berichten:
42
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie