logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Perikelen in het verpleeghuis

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Perikelen in het verpleeghuis

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 14 Maart 2018

Sinds een kleine maand waarin ik ook nog een aantal weken de griep had bemerk ik een kleine omslag bij mijn vrouw .
Normaal is ze met geen stok naar buiten te krijgen en zat ze hele dagen alleen maar te breien, maar opeens is dat breien over.
Ik tref haar nu dagelijks alleen maar slapende aan en het breien is gedaan.
Ze zegt nog dagelijks dat ze zo gelukkig is alleen ze slaapt veel meer .En er gebeurd ook niets meer in de afdeling.
En, dat is een groot probleem.
Ook trekt mijn vrouw zich uit de groep en zoekt de stilte van het alleen zijn op.
Op verzoek van de verpleging heb ik mij terug getrokken ,bij het dagelijkse broodeten, want de verpleging ervaardde onze aanwezigheid als storend.
terwijl de situatie was dat wij insprongen tijdens de maaltijd omdat er maar 1 verzorgende aanwezig was voor 9 patiënten.
Maar ik heb het moment aangepakt om minder uren op de afdeling te zijn. Gewoon zelfbescherming.
Mijn vrouw heeft er geen weet van en ik heb meer rust. Ik word ook een dagje ouder.
Ziehier een inkijkje in het leven van een mantelzorger.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor josha, 16 Maart 2018

Hoi Leo

Het trof mij dat de verpleging jouw/ jullie`s ?? aanwezigheid bij de broodmaaltijd als storend zag.... hoezo? Sta je dan te dansen op de tafels?
Al die jaren was je een waardevolle kracht/ mantelzorger die mee hielp om het op de woning wat aangenamer en gezelliger te maken, ook ontlastte je het personeel op deze manier.
Ga er maar aanstaan 1 verzorgende op 9 bewoners bij een maaltijd... ik zou denken dat elke hulp zeer welkom zou zijn. Er is toch ook nog zoiets als FAMILIE-PARTICIPATIE ??

Uit ondervinding weet ik dat niet elke verzorgende hier om staat te springen.... teveel pottekijkers enz... maar is een achterhaald standpunt .Het is juist erg goed om familie te betrekken bij het wel en wee in de woning en van hun hulp gebruik te maken. Samen aan verbeteringen werken toch?

Maar er zal ook een bepaalde moeheid binnen sluipen bij jou na al die jaren verpleeghuis- bezoek... vechten voor verbeteringen...het gaat je niet in de koude kleren zitten, is ook mijn ervaring hoor..Ik ben soms ook zo moe van dit hele verpleeghuis-gebeuren na meer dan 17 jaar!!! En wil dat het over is, wil me terug trekken, nooit meer heen gaan....

Maar na een rustperiode, komt mijn energie weer terug en zie ik dat ik steeds allert moet zijn op de verzorging.. de vinger aan de pols moet houden ,zolang mijn moeder nog leeft kan ik daar bij dragen aan betere goede zorg.. is mijn "bescheiden"mening...

Maar Leo ik ben zeer benieuwd naar dat "storend gedrag"van jou wat deze verzorgende zo heeft ervaren..... Wil je het niet zo openbaar delen kun je misschien een privebericht sturen?

Bij voorbaat dank!
Lieve groet
Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 16 Maart 2018

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 16 Maart 2018

Dag Josha,
Toen ik bijna 4.5 jaar geleden met mijn vrouw binnen de verzorgafdeling terecht kwam, voelde dat als heel bizar.
Vanaf het begin bemerkte ik dat mijn aanwezigheid gedoogd werd. De organisatie heeft in die periode nog een jaar onder curatele van de inspectie gestaan. Er was veel verloop onder het personeel en wie eenmaal weg was kwam nooit meer terug.
Het was toen een afdeling met 28 patiënten.
Een jaar geleden werd de afdeling kleinschaliger en waren het er nog 9 patiënten met 1 verzorgende.
Als er een calamiteit was sprongen wij in. Ik bedoel als er geen verzorgende was, deden wij mantelzorgers het.

Ik was een pottenkijker waar sommige van de verplegenden zich aan stoorden. Ik zag alles.
De eerste twee jaar was ik er iedere ochtend van 10 tot 1 uur en iedere middag van 4 tot de patiënten hadden gegeten dus
tot rond 6 uur. Soms liep het uit tot half 8 uur.
Na ca. 2 jaar zakte ik door mijn benen en moest mijn bezoekjes inkorten tot alleen de ochtend van 10 tot ca 1 uur.
Toen kwam er een nieuwe Psychologe van 23 jaar net afgestudeerd(knap) en die werd voor het karretje gespannen.
Deze Psychologe kreeg vanuit de verpleging te horen dat wij, 4 mantelzorgers een storende factor waren.
Haar voorstel was trekken jullie je 1 week terug, dan kan ik constateren of de spanningen weg zijn.
Mijn reactie was, prima, maar ik kom ook niet meer terug, ik ben nu inmiddels 83 jaar heb mijn zorg voor mijn vrouw inmiddels 15 jaar geleverd en ik heb mijn grens bereikt.
Ik had mijn vrouw bijna 10 jaar thuis begeleid en ik moet nu een stap terug doen voor mijzelf.
Het verschil na mijn terugtreden is wel dat er nu meestal 2 verzorgenden tijdens het eten aan het werk zijn. ??
En er zijn ook verpleegkundigen die hun werk beter kunnen inplannen, d,w,z Je maakt alle bordjes voor de patiënten van te voren klaar en serveert alles in een keer uit.
Ik ga nu iedere ochtend om 11 uur en vertrek om 12 uur. Het ziekteverloop bij mijn vrouw is dat zij nu iedere ochtend zit te slapen als ik er ben. Dus ook geen breien meer.Ook geen lipstick meer.
Afgelopen week is er weer een nieuwe beperking ingevoerd. te weten het enige verzetje wat de cliënten in de week werd/wordt aangeboden is het collectieve zingen op donderdagochtend van half 11 uur tot kwart voor 12 uur.
Dit wordt georganiseerd door een 5 tal vrijwilligers en een pianiste.
Afgelopen donderdag was er een nieuw decreet.
Het zingen werd met onmiddelijke ingang met een kwartier ingekort, want het was te vermoeiend voor de cliënten.
De verbouwingen gaan onverdroten door en de ruimtes worden derhalve kleiner.
Dit alles onder protest van de vrijwilligers.bezoekers moeten steeds verder lopen om een parkeerplek te vinden.
De parkeerplaatsen zijn met 30% ingekort t.b.v. de bouw en wij, tenslotte betalende bezoekers zoeken het maar uit.


Groet.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor josha, 16 Maart 2018

Dag Leo

Brrrr dat klinkt niet best daar in het verpleeghuis van je vrouw. Ik weet uit eerdere berichten van je dat je je erg hebt ingezet om het daar beter te krijgen, in dat tehuis.... ja en dat is inderdaad om moedeloos van te worden als je nu nog ziet hoe er wordt omgegaan met goedwillende mantelzorgers.... en er nauwelijks van verbetering sprake is momenteel.
Het enige lichtpuntje is dan ook dat er werd ingezien dat er een verzorgende bij moest komen tijdens de maaltijd.Omdat de mantelzorgers dit altijd hebben opgevangen!

Zo te horen is dit verpleeghuis helemaal de weg kwijt en heeft absoluut niets meer te maken met 'belevings- gerichte zorg" wat daar gegeven wordt.
Ik hoor wel meer dat personeel onder het mom "dat het te vermoeiend is voor bewoners' alle activiteiten en ontspanning terug dringen. Net of ze zo geweldig geschoold zijn dat ze dat kunnen weten.....
Naar mijn mening is het prima dat de bewoner lekker moe wordt, zodat ze goed kunnen slapen sàvonds. En van plezierige activiteiten en lekker zingen met elkaar, wordt toch niemand moe! Een hele dag op een stoel hangen maakt moe! Verveling maakt moe!

Het personeel zal het zelf wel te veel werk vinden. Dat constateer ik ook aan je opmerking dat de bordjes voor bewoners van te voren worden klaar gemaakt door personeel.. gewoon absurd en betuttelend.
Dus personeel bepaalt hoeveel en wat er gegeten wordt? En wat er voor beleg op de boterham komt? Een soort voederen, geen gedoe pats boem wat op het bord ligt , wordt er opgegeten...Lekker makkelijk. Maar met weinig respect voor de eigenheid van de bewoner!

Dit staat zo haaks op hoe het zou moeten zijn. De bewoner staat centraal en bepaalt. laat ze zelf kiezen indien dat nog kan. Personeel kan een beetje sturen natuurlijk maar de bewoner bepaalt toch zelf wat ze op haar broodje wil?
Dit is echt betutteling van het personeel en dat alleen omdat het snel snel moet gaan?

Dan zijn ze in het verpleeghuis van mijn moeder beter bezig. Daar wordt de tafel gedekt voor de broodmaaltijd met allerlei soorten brood/ krentenbrood/ beschuit en een overvloed aan beleg.... zoet en vleeswaren en kaas.. soms een ei.. En de bewoners smeren zelf hun broodje, al of niet met hulp van personeel. Zo gezamelijk in alle rust eten met elkaar bevordert de sfeer en betrokkenheid met elkaar.

En is er een verzorgende die de bordjes nog wel zo voorbereid in de keuken, dan wordt deze gecorrigeerd dat het niet om het gemak gaat voor het personeel maar dat de bewoner plezier moet beleven aan de maaltijd en vooral zelf bepaalt.
Ze betalen er behoorlijk voor en de maaltijd moet een soort hoogtepunt zijn van de dag toch..

Ik snap dat je hier moe van wordt, dweilen met de kraan open lijkt het wel wat je allemaal vertelt. En er is verder niemand die hier tegen protesteert? Het lijkt wel of dit tehuis geen enkele invloed van familie toestaat of zijn ze er niet?
En waar staat de Clièntenraad dan voor? Een verlengstuk van de directie?

Je vertelde eerder dat dit tehuis al onder toezicht heeft gestaan van de Inspectie... zal me niets verbazen dat het binnenkort weer zover is. Maar ja dan moet familie wel klachten indienen.
Het is zo begrijpelijk dat jij op bent na al die jaren, ik hoop dat een ander het stokje gaat overnemen van je.

Doe rustig aan Leo. je gaat nu weer een andere fase met je vrouw in, ga mee in haar stilte en blijf dicht bij haar. Ook al slaapt ze veel ze zal beslist je aanwezigheid voelen..
Tja dementie is steeds meer afscheid nemen... ze verdwijnen langzaam.

Lieve groet Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 16 Maart 2018

Dag Lieverd,

Tot voor kort werkte ik samen met de voorzitter van de cliëntenraad. Helaas zij heeft heeft tijdens haar vakantie een hartklepkwaal gekregen en is gisteren voor een ingrijpende operatie opgenomen.
Alles wat ik met haar deed ligt momenteel stil. Ook is de verbindende factor haar neef 1.5 week geleden overleden.
Bedankt voor je lieve berichten.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor loek, 17 Maart 2018

Beste Leo,
Ik lees de berichten tussen jou en Josha. En ik krijg er acuut hoofdpijn van ! Wat ze daar doen in het tehuis van je vrouw....
ik vind het schandalig ! Laat je niet wegjagen daar , na zoveel jaar kunnen ze jou nu ( en evt. andere mantelzorgers) niet
afserveren. Laat dat niet gebeuren ! Juist wel gaan, en vooral tijdens de maaltijd ! En de klaar gemaakte bordjes met hapklare stukjes brood........ bah, wat een slecht beleid ! O...ik kan er zooo kwaad om worden !
Niet op jou Leo, want man.....wat doe jij je best, en hoe begrijpelijk is het dat je moe (gestreden) bent.
Ik ben boos op het tehuis , op het beleid, op de leiding, op de gang van zaken daar, en op de starheid....Ze houden vast aan hoe
"het was", en willen gewoon niet veranderen.
Laat je niet (nooit) de toegang tot je vrouw ontzeggen ! Die beslissing ligt alleen bij jou zelf , niet bij de leiding van een slecht
functionerend verpleegtehuis.
Leo, ik wens je oprecht sterkte toe,
Loek.
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 17 Maart 2018

Dag Loek,

Dank voor je reactie.
Je verwoord precies waar ik op stuk ben gelopen.
Al de tijd dat ik voor de mensen knokte liep ik tegen een muur op.
Een paar maanden geleden had ik de inspectie achter mij en naar ik dacht ook 2 mantelzorgers.
De afspraak was dat ook zij op papier zouden zetten welk een calamiteit we hadden geconstateerd.
1 verzorgende op zondag voor 9 patiënten waarbij7 patiënten in de huiskamer 1 patiënt in haar eigen kamer en 1 patiënt afgescheiden van de rest. Was slecht in te passen bij de anderen.
Op een gegeven moment scheet een van de patiënten zich helemaal vol, en bevuilde de stoel waarop ze zat.
\De broodmaaltijd was net begonnen en de enige verzorgende nam de bevuilde patiënt mee en de vieze stoel en het hele spul vertrok naar de badkamer. Dat heeft een half uur geduurd. Wij de mantelzorgers hebben dat half uur opgevangen
en toen de verzorgende terug kwam kon er geen dankje vanaf, want ze voelde zich te kort geschoten.
Toen ik in de week erna de managers op de mat had geroepen bleek dat mijn 2 mede mantelzorgers geen van beiden hun klacht op papier hadden gezet, terwijl zij dat hadden toegezegd.
IK werd afgeserveerd en dat wat het begin van mijn einde.
Ik heb mijn vraag bij de inspectie hierover ingetrokken en ben er nu alleen nog maar voor mijn vrouw.
Maar ook maar 1.5 uur per dag en niet meer bij het eten.
Nogmaaals dank.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 17 Maart 2018

p.s.
Twee van de afgeschermde patiënten zijn afgelopen week overleden.
Voor de 3 overleden patiënten zijn inmiddels weer 2 nieuwe gekomen.
Het zal nu wel beter gaan neem ik maar aan.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor josha, 18 Maart 2018

Dag Leo
Nou ik denk niet dat het beter zal gaan als er geen nieuwe klachten komen..... Het wordt tijd dat dit verpleeghuis opnieuw scherp tegen het licht wordt gehouden en zonodig opnieuw onder curatèle geplaatst door de Inspectie

Klachten behoren serieus genomen te worden en daar zijn niet eens die andere afvallige mantelzorgers voor nodig..... Jouw klacht is al voldoende en moet behandeld worden Zoals ik begrijp heeft het wel affect gehad, dat je je mond open deed want je schrijft dat er nu 2 verzorgenden zijn bij de maaltijd.Dat je niet even bedankt werd toen je samen met andere mantelzorgers dat half uur afwezigheid van de verzorgster opving, toont al de mentaliteit die daar heerst.

Ze had nooit de andere bewoners alleen mogen laten, het is wettelijk verplicht dat er 24 uur toezicht in de huiskamer moet zijn.. okè soms lukt dat niet maar dan had ze iemand van een andere woning moeten vragen om assistentie, In de praktijk wordt dan wel vaak de familie ingeschakeld om even op te letten maar ik vind een half uur geen EVEN....

Maar familie begrijpt niet altijd dat, als je geen klachten indient [ terwijl je ze wel hebt] er totaal niets verandert en alles bij het oude blijft. Soms is het dom weg een sleur waarin personeel werkt, soms werken ze al 25 jaar samen en willen ze alles bij het oude laten.
Maar in deze verouderde visie staat de bewoner niet centraal. Daarom verandert er alleen wat in deze tehuizen door KLACHTEN VAN FAMILIELEDEN. Zodat er samen over veranderingen na gedacht kan worden.


Er zou veel vaker aan familie gevraagd moeten worden wat ze van de gang van zaken vinden op de woning, wat gaat goed en wat niet Oftewel de TIPS en de TOPS. Dan is een verpleeghuis goed bezig en staat open voor kritiek.

Maar gebeurt dit niet [ volgens mij is dit ook verplicht bij de wet hoor deze evaluatie met familie ] dan zal familie het zelf moeten aankaarten bij wat er niet goed gaat. Altijd eerst bij de desbetreffende persoon die jouw klacht veroorzaakt. Lukt dit niet om het uit te praten dan kun je naar de klachtencommissie van het tehuis.
Ieder verpleeghuis heeft een klachtencommissie waar je schriftelijk[ ook via de pc vaak] je klacht neer kunt leggen Deze is verplicht jou te antwoorden en de klacht te onderzoeken.
Vaak volgt dan een bemiddelings-gesprek tussen jou en de andere partij om te proberen tot elkaar te komen.
Lukt dit niet dan kan je om een hoorzitting vragen voor de klachtencomm waar je je klacht uitgebreid kunt vertellen, de klachtencomm zal jou ook vragen stellen zodat de klacht goed in zicht komt.
Daarna volgt na enkele weken de uitslag met de aanbevelingen aan de organisatie , als deze in gebreke is gebleven en hoe het te voorkomen is in de toekomst .Een organisatie hoeft deze aanbevelingen niet over te nemen maar er is toch een steen gegooid in een vijver, die voor de nodige deining zorgt...

Uit eigen ervaring weet ik , als je deze weg gaat, het goed is om altijd ondersteuning te vragen bij Zorgbelang Nederland, deze heeft door het hele land buro`s, waar je terecht kunt. Het is GRATIS en je krijgt een eigen contactpersoon die jou begeleidt en aanwezig is bij de gesprekken met de tegenpartij.Altijd goed om ook de Inspectie v Gezondheid in te lichten over je klacht, ook als deze er niets mee doet[ want op individuele klachten reageren ze niet] maar het wordt wel geregistreerd door het Meldpuntzorg, die zodoende een vinger aan de pols houdt Komen er meerdere klachten over een bepaald tehuis. dan zal er zeker actie worden ondernomen..

Het lijkt mij dat als je deze weg volgt bij klachten er zeker iets gaat gebeuren. Bewoners met dementie kunnen niet meer voor zich zelf opkomen, dat moeten wij als familie/ contactpersoon voor ze doen.

Lieve Leo, ik hoop zo dat het vuur weer wat gaat oplaaien als je weer tegen onrechtvaardige zaken aan loopt, die absoluut niet kunnen/ mogen in het verpleeghuis.... Je hebt toch voor een verbetering gezorgd door je klacht aan te kaarten bij een manager , want er zijn nu 2 verzorgende bij de maaltijd. Wees hier trots en blij om , om deze kleine stappen gaat het nu juist wat voor verbetering moet zorgen! Je doet het voor alle bewoners !

Lieve groet
Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken