logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Bijzonder helder moment

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Bijzonder helder moment

Berichtdoor Sonja W, 18 Maart 2018

Mijn vader pas opgenomen in een verpleeghuis. Ik had foto’s mee van onze woning en straat van bijna 40 jaar geleden.. mijn vader herkende direct de auto van een buurman.. hij gaf zo aan dat het de auto van buurman Gruiters was... Ik vind dit echt heel bijzonder. En hij weet ook nog het merk auto te vertellen waarin hij tot voor kort reed, auto’s zijn altijd zijn passie geweest maar toch. Misschien valt de dementie toch wel mee of ben ik nu te hoopvol?
Laatst gewijzigd door Sonja W op 18 Maart 2018, 1 keer totaal gewijzigd.
Sonja W
 
Berichten:
42
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor josha, 18 Maart 2018

Dag Sonson

Ik hoor je blijdschap en opluchting in je berichtje.. En wat fijn dat je samen met je vader dit mag/ kan delen. Ja zo kan dementie ook vele mooie momenten hebben. Samen met je vader weer de intimiteit zoeken naar TOEN, naar de belevenissen van Toen. Het samen genieten van heldere momenten van je vader. Hier wordt iedereen toch gelukkig van.. Gewoon vaker doen, lekker terug gaan in de tijd

Want deze tijd staat je vader nog het dichtste bij.. het is algemeen bekend dat het korte- termijn geheugen een beste douw krijgt bij dementie, wat hij gisteren heeft gegeten of gedaan is vaak weg maar van jaren en jaren terug staat het hem nog helder voor de geest. Het leven wordt als het ware opgerold terug beleefd... Vaak is er ook geen zelf-besef, geen zelf-inzicht meer , bv over hun leeftijd, ziekte enz .

Hoopvol is dat je nu een manier hebt gevonden om het fijn te hebben met je vader, en dan zie je dus ook dat het best goed kan zijn zo samen. Maar dementie valt nooit mee . deze gaat gewoon door, je beleefd pieken en dalen door deze rotziekte. De pieken zorgen ervoor dat je het blijft volhouden, ook als er weer eens een dal is..

Nog heel veel fijne dagen samen en gaat het minder, denk dan hier aan en probeer hem en jezelf weer op te beuren. Fijn dat je dit wilt delen met ons!

Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Sonja W, 18 Maart 2018

Hoi Josha, dank voor je lieve bericht. Het was inderdaad een mooi moment maar gelijktijdig had het wat droevigs... mijn vader besefte er duidelijk dat het Toen was...ik bemerkte iets van weemoed. En dat voelt dan weer rauw.

Ik bemerk bij mezelf dat ik erg alert ben op dingetjes, als hij ook maar even helderder is dan denk ik... valt het niet hartstikke mee, is hij wel echt aan het dementeren... Maar inderdaad als ik rasgwat heb je gisteren gegeten dan weet hij dat niet.
Sonja W
 
Berichten:
42
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie