Ervaring verpleeghuis na IBS

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Ervaring verpleeghuis na IBS

Berichtdoor Sonja W » 01 April 2018

Ik lees en ‘praat’ al een poosje mee op dit forum, maar wil jullie graag laten weten dat ik heel veel steun aan alle berichten en goede tips heb. Een ontzettend waardevol forum is dit, mijn complimenten.

Mijn vader is in februari opgenomen middels een IBS, de thuis situatie als alleenstaande ging echt niet meer. Mijn vader verwaarloosde zich zelf enorm en is ziekelijk. Hij werd regelmatig ergens verward aangetroffen en maakte met iedereen ruzie. Al een aantal jaar geleden hebben we geprobeerd hem tegen zichzelf in bescherming te nemen maar helaas hij heeft een enorm sterke wil en is hartstikke eigenwijs.

De IBS was verschrikkelijk om mee te maken, het beeld om je vader schreeuwend en huilend afgevoerd te zien en horen worden is afschuwelijk. Ik krijg dit nooit meer van mijn netvlies en uit mijn oren. Het kon echter niet anders, hij was sterk verwaarloosd doordat hij zorg weigerde en er waren foute mensen bezig hem te beroven of erger, de politie heeft vanuit zijn huis dus de crisis ingeschakeld. De casemanager had al eerder op opname aangestuurd en ook het CIZ had de BOPZ indicatie afgegeven... maar pap wilde dat niet ( ze zijn allemaal gestoord er is niks met me aan de hand). Dus daar zat hij weer alleen in een groot afgelegen huis.

Nu woont hij in een verpleeghuis, hoewel hij heeft zelf het idee dat hijhier tijdelijk is...als hij is opgeknapt gaat hij weg zegt hij.. Dit is mijn (en van de familie) grootste angst..want hij kan absoluut niet alleen wonen, hij heeft 24 uur zorg nodig. De IBS is omgezet in artikel 60 geen bereidheid geen bezwaar... en mocht hij toch consistent er op aan sturen te vertrekken zal de specialist een rechterlijke machtiging aan moeten vragen hem te houden.

Ik ben enorm tevreden over het verpleeghuis, mijn vader heeft een eigen kamer, mag in een speciale rookruimte roken (krom daarbij astmatisch is.. ik ben anti roken maar hij heeft het nodig.. en despecialist zegt dat we hem niet zijn ‘pleziertje’ meer moeten ontnemen). En de verzorging/verpleging is allemaal ontzettend aardig en betrokken bij mijn vader. Ze stimuleren hem deel te aan activiteiten en hij hij een goede dag structuur. Mijn vader krijgt goede maaltijden en de dames krijgen het zelfs voor elkaar mijn vader te wassen.. hij heeft er jaren niet zo fris en goed uit gezien.

Ik heb enorm veel bewondering voor de dames, mijn vader isniet de makkelijkste. Hij is vaak agressief, en wil ook daar onder de nodige medicatie voorzien astma en infecties uit komen. En als zijn wil niet wordt ingewilligd dan kan hij enorm te keer gaan. Ik ben altijd een bang dat mijn vader iemand wat aan doet en nog banger ben ik dat de mijn vader door zijn sterke manipulatieve en imponerende gedrag het weer voor elkaar krijgt weg te komen.

De verpleging stelt mij keer op keer gerust, ze kunnen mijn vader aan hij kan niet zomaar weg. Maar ik ken mijn vader, ik ben altijd enorm bang voor hem geweest... hiervoor ook Bescherming gekregen. De artsen en verpleegkundigen zeggen nu allemaal dement En hij heeft. Natuurlijk niet voor niets IBS en twee keer BOPZ ZZP 5 gekregen.

Ik blijf loyaal aan mijn vader, de bloed band waarschijnlijk... ik heb enorm met hem te doen. Ik hoop zo dat er een dag komt dat hij hij in ziet dat het wonen in een verpleeghuis het beste voor hem is... dat die sterke
Wil om weg te gaan wat afneemt... zodat ik en ook de rest van de familie gewoon wekelijks op een leuke manier bij hem kan komen, zonder die manipulatie en imponeergedrag...

Met het verpleeghuis hebben we geboft, goede faciliteiten en betrokken kundige medewerkers. Ook kan ik middels een cliënten portaal continu het wel en wee van mijn vader volgen.

Voor mij is dit forum een ontzettende steun, ik ben erg veel met de situatie bezig.op deze manier kan ik het een beetje van me afzetten. Ik heb regelmatig contact met de EVV er s en maatschappelijk werker van hetverpkeeghuis.. ze stellen mij altijd gerust, maar ik kan hun niet teveel van hun werk houden, ze hebben het al zo druk met de cliënten zorg.

Dus allemaal: heel veel dank!
Sonja W
 
Berichten:
42
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger) » 01 April 2018

Dag Sonja,

Vreselijk om zo een opname te moeten meemaken, heel verdrietig. Toch noodzakelijk Sonja, omdat het zo niet langer ging. Erg, dat er mensen geprobeerd hebben misbruik te maken van zijn situatie, nu woont hij tenminste beschermd en krijgt hij goed te eten.
Er is al dementie vastgesteld door de artsen en je vader is regelmatig agressief, hierdoor zal hij een gevaar vormen voor zichzelf en/of zijn omgeving, dan zal hij echt niet meer naar huis kunnen. Je hoopt dat je vader ooit vrede met de situatie krijgt, ik vermoed dat je daar nog een hele tijd op zult moeten wachten. Iemand die zo in verzet is houdt dat lang vast, pas als dementie gaat toenemen zal die 'strijdlust' langzaam afnemen. Hij kan namelijk niet beredeneren dat dit voor hem de beste oplossing is, bovendien vergeet hij die uitleg ook zo weer. Hij zal ook niet hebben beseft dat hij zichzelf verwaarloosde. Sonja, dit was de enige oplossing. Houdt goed contact met de verpleeghuisarts, die zal je ook zeggen dat de toenemende dementie van je vader hem niet in staat zal stellen weer naar huis te gaan. De agressie kan misschien onder controle gehouden worden met medicatie maar niet altijd volledig, houdt daar enigszins rekening mee, dat is heel wisselend per persoon. Houdt vast aan die positieve gedachten: hij is beter verzorgd nu, heeft een goede dagstructuur en is omringd met hele lieve mensen, dat is het beste wat je voor hem hebt kunnen doen.
Heel veel sterkte en goede paasdagen, gun jezelf ook wat ontspanning.

Bijgaand informatie van dementie.nl over agressief gedrag bij dementie:
https://dementie.nl/zoek-alles?search_a ... t=agressie
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1077

Berichtdoor Sonja W » 01 April 2018

Onderzoeker, hartstikke bedankt voor je bericht, ik heb dit een paar maal gelezen... je hebt gelijk.. mijn vader kan het niet beredeneren dat deze situatie het beste voor hem is. Ik heb ook met zijn huisarts gesproken en ook zij zegt dat hij geen zelfinzicht in zijn situatie heeft. Zoals je aangeeft zal zijn verzet inderdaad wel lang duren... heel vervelend want je voelt je een onmens als je hem hoort, dan zou je hem het liefst direct meenemen... maar het kan echt niet..wij als familie zijn op. Over ca een week zal er een gesprek met de specialist volgen dus wacht het maar af.
Sonja W
 
Berichten:
42
Geboortejaar:
1964
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie