eigen bijdrage na CIZ indicatie

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

eigen bijdrage na CIZ indicatie

Berichtdoor Anniek » 29 Januari 2019

Momenteel zijn mijn partner en ik bezig om een CIZ indicatie voor mijn schoonmoeder aan te vragen. Ze heeft momenteel nog helemaal geen zorg. Wij gaan om de dag langs en doen dan boodschappen en proberen dingen die niet goed gaan op te vangen. We vinden haar situatie stilaan toch onmenselijk worden. Persoonlijke hygiëne laat te wensen over en merken steeds meer dat ze niet meer regelmatig eet en vooral erg eenzaam is. Haar man is 5 jaar geleden overleden. We hebben er ook niet echt een goed gevoel bij om het aan te laten komen op een crisis. Gisteren gesprek gehad met casemanager en toen werd ons verteld dat zodra ze een indicatie heeft al meteen eigen bijdrage betaald moet worden, ook als ze nog op de wachtlijst zou staan en dus nog geen zorg ontvangt. Klinkt ons behoorlijk onrechtvaardig. Heeft iemand daar ook ervaring mee?
Anniek
 
Berichten:
6

Berichtdoor HdB » 29 Januari 2019

Hallo Anniek,

Wat een vervelende situatie voor jullie! En heel begrijpelijk dat je niet wilt wachten tot er echt een crisissituatie ontstaat.
Ik heb zelf geen ervaring met wat je schrijft, maar binnen Alzheimer Nederland werken een aantal experts aan wie je je situatie voor kunt leggen en aan wie je advies kunt vragen. Als je op onderstaande link klikt, kom je op het deel van de website waar je je vraag kunt stellen aan een CZ zorgexpert:

https://dementie.nl/hulp-en-advies/experts/zorgexpert

Ik hoop dat je wat meer duidelijk krijgt en wens jullie veel sterkte toe.
HdB
 
Berichten:
16
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger) » 29 Januari 2019

Dag Anniek,

Hier vind je ook meer informatie, volgens mij doel je op 'overbrugginszorg': https://ciz.nl/client/veelgestelde-vrag ... ge-betalen#
Deze uitleg vond ik zeer verhelderend over de 'overbruggingszorg':
https://www.ikwoonleefzorg.nl/hulp-en-z ... -de-kosten
Eigen bijdrage verminderen bij opname:
https://www.consumentenbond.nl/belastin ... erminderen

Neem gerust contact op met een expert van Alzheimer-Nederland als je nog vragen hebt en meer duidelijkheid wilt, zoals HdB je al aangaf, want iedere situatie is weer anders. Sterkte ermee.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1071

Berichtdoor Martijn » 30 Januari 2019

Mijn moeder maakt gebruik van zogenaamde overbruggingszorg, daar wordt een eigen bijdrage voor gevraagd.

Niet verwisselen met de eigen bijdrage die men past gaat betalen als iemand opgenomen is, dat is een heel ander verhaal.
Martijn
 
Berichten:
27
Geboortejaar:
1963
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Dennis » 11 Maart 2019

Hallo,

toen mijn moeder de diagnose kreeg dementie is er een casemanager ingeschakeld en thuis zorg.
Thuiszorg komt 2 x per dag en verzorgt haar met aan en uitkleden, medicijnen en andere noodzakelijke hulp.
Wat ze niet doen is koken, schoonmaken etc. Dit valt onder de eigen bijdrage van 17,50 (op dit moment)
Mijn moeder heeft alleen een AOW.

Toen het huis steeds meer verwaarloosde is door de casemanager ook schoonmaak geregeld. Dat is maar 2 uur per week en moet je je niets bij voorstellen. Maar alle beetjes helpen. Ook dit valt nog onder 17,50
Intussen is een liftstoel geinstalleerd, een po-stoel geleverd, een rolstoel en aanpassingen voor het huis zodar de rolstoel erin en eruit kan. Dit alles valt onder 17,50 eigen bijdrage.

Toen ook dat niet meer genoeg was is hulp thuis ingeschakeld. Hier wordt het even moeilijk.
Deze hulp is 4 x per dag incl. koken (wat ze eigenlijk nooit goed deden) schoonmaak (wat ook nooit goed gedaan werd) en alle noodzakelijke zorg zoals noodalarm etc etc. Deze bijdrage is 164,50 p/m.
Het verschil zit in de zorgvorm. Het ene is WMO (Wet maatschappelijk zorg) en kost max. 17,50 voor de minder bedeelde onder ons en dat andere valt onder de WLZ (Wet Langdurig zorg).

Maar omdat deze hulp feitelijk een wassen neus is omdat de hulpverleners toch eigenlijk niet veel kunnen doen vanwege de hoge kosten en is mijn moeder na 6 maanden in een crises geplaatst.
De eerste 4 maanden valt dat onder de WLZ maar dan gaat de prijs omhoog. Dan komt de BOPZ en die tikt aan. De kosten gaan daar naar Euro 850 (exacte bedrag heb ik nog niet) maar dat is niet alles.
Ik heb net vanmorgen ervaren dat daar ongeveer 100 euro was kosten bij komt en mogelijk nog andere kosten, want verzorging zoals tandpasta, douchecrème en shampoo moet gewoon zelf betaald worden.

De gehele AOW gaat dus naar deze kosten. Ik heb geen idee hoe wij nu kleren en dat soort dingen moeten halen.
Mogelijk moeten wij (haar kinderen) dat dus voor haar betalen. Een erg onbevredigde situatie.


Ik heb wel een dikke vette tip voor je. Voordat je moeder in crises wordt geplaatst of voordat je die keuze voor haar maakt:
INFORMEER JE bij verschillende instanties.
Er zit zoveel verschil.
Mijn moeder zit nu in Scheveningen sinds 25 april en sinds dat ze daar een week zit probeer ik haar er al uit te krijgen. Zo slecht. Geen aandacht voor mensen, geen aandacht voor kleine dingen, geen antwoorden op vragen (waarom heeft mijn moeder een luier om en waarom is die al zo vol en oud dat deze door de broek heen stinkt, waarom heeft ze 2 uur smiddags een smerige pyjama broek aan terwijl haar kast vol hangt met kleren).

Dit doet mij het meest pijn, maar ik ga haar overplaatsen. Al is dat het laatste wat ik op deze aarde doe.
Ze verdient een waardig rest bestaan. Probeer dat mee te nemen bij je keuzes

Succes!
Dennis
 
Berichten:
3