logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Tijdverschil en alzheimer (actueel).

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Tijdverschil en alzheimer (actueel).

Berichtdoor Guillaume , 31 Januari 2019

Geacht forum,

Mijn echtgenote (1948) heeft nu zo’n twee jaar de diagnose van alzheimer gekregen bij de Alzheimer Kliniek in Amsterdam. Ze reageert goed op de medicijnen en er is nauwelijks sprake van achteruitgang sinds de diagnose. Ik zie zelfs wat verbetering. De begeleiding in de kliniek is marginaal, geen nieuwe onderzoeken, geen nieuwe scan, periodiek slechts een gesprek met ‘hoe gaat het’ als thema.

Ze doet nog bijna alle dagelijks handelingen zelfstandig, kan best een dagdeel alleen zijn en mijn begeleiding is vooral gericht op het vastleggen van en herinneren aan afspraken, de financiële taken en bij wat verwarring helpen en gerust stellen. We koken samen en soms om de beurt. Stellen boodschappenlijstjes meestal samen op. Mijn vrouw doet nog zonder veel problemen (soms wat dubbele boodschappen) regelmatig alleen boodschappen. Meestal gaan we samen.

De kestie is deze:
Een van de kinderen woont op Curacao en tot de diagnose hadden we de gewoonte om er minimaal 1x per jaar (vaak 2x per jaar) naar toe te gaan, voor een periode van ongeveer 3 weken. Het tijdverschil is in de winter 6 uur en in de zomer 5 uur. Onze voorkeurstijd is voorjaar (maart/april) en/of najaar/winter (oktober/november). De laatste keer (een klein jaar geleden) merkte ik dat ter plaatse de verwarring wat groter was (m.n. oriëntatie) maar bij een aangepast ritme alleszins Goed te doen. We genieten beiden. De jatlag bij terugkomst is wel wat intensiever (langer last van) maar herstelde zich wel goed.

Welnu, bij de Alzheimer Kliniek (prof Scheltens is de leidinggevende, maar de consulten zijn bij andere specialisten, die daar werken) krijgen we tegenstrijdige antwoorden op onze vraag: verergert tijdsverschil de ontwikkeling van Alzheimer op een blijvende manier, of is het alleen een kwestie van dealen met eventuele ongemakken?

1) De een zegt: tijdsverschil brengt schade toe door de extra afbraak hersencellen (geldt voor alle stress) en dat herstelt zich niet meer. Dus de prognose wordt slechter en dus raad ik het reizen naar Curacao af.
2) De ander zegt: ik zie geen bezwaar, als de situatie ter plaatse goed hanteerbaar is en de situatie (ook bij terugkomst) goed door je wordt begeleid is het geen echt probleem.

We blijven daarom aarzelen. De reis en de situatie ter plaatse levert bij samen reizen nauwelijks problemen op. Goed te hanteren en we genieten van de zon en het contact met de dochter (mijn vrouw leeft daar erg van op, ook de zon maakt haar vrolijker), Maar als het de prognose (op korte of langere termijn) van de ontwikkeling van deze beroerde ziekte daadwerkelijk verslechtert vinden we het geen goed idee en moeten we dit genoegen opgeven.

Welke praktische ervaring hebben de forumleden hierover, is er iets melden vanuit de deskundigheid van deelnemers/begeleiders van deze site? Kortom we zouden erg geholpen zijn met uw ervaringen en opvattingen.

Ik hoor graag,
Alvast hartelijke dank,
Groet Guillaume.
Guillaume
 
Berichten:
2

Berichtdoor Lex M, 31 Januari 2019

Ach, de deskundigen weten dat ook niet.
Als ervaringsdeskundige (niet met vliegreizen, maar wel met partner met Alzheimer) is mijn advies: doe wat je goed lijkt en geniet van het leven zolang het nog kan. Veel plezier op Curaçao :-)
Lex
Lex M
 
Berichten:
59
Geboortejaar:
1943
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Guillaume , 31 Januari 2019

Lex M schreef:
> Ach, de deskundigen weten dat ook niet.
> Als ervaringsdeskundige (niet met vliegreizen, maar wel met partner met
> Alzheimer) is mijn advies: doe wat je goed lijkt en geniet van het leven
> zolang het nog kan. Veel plezier op Curaçao :-)
> Lex

Beste Lex,
Dank voor je reactie, daar zit een grote mate van waarheid in.
Fijn om dat te lezen.
Guillaume
Guillaume
 
Berichten:
2

Berichtdoor loek, 31 Januari 2019

Dag Guillaume,
Ook ik ben geen deskundige.(maar wel mantelzorgster al vele jaren voor mijn moeder met Alzheimer)
Het lijkt mij dat jij, als haar naaste, als degene die de situatie het beste kent,
dat vast wel kan inschatten. De vraag "Wat brengt het haar"; ik denk dat het daar om gaat. En als zij geniet van het
samenzijn met haar dochter is dat zeker een pluspunt............Maar, als ze daardoor weken van slag is .... Is het dat dan waard ?
Aan de ene kant, wie zegt dat het volgend jaar nog mogelijk is ? Misschien is dit wel je laatste kans ?
Kortom moeilijke vraag. Ik denk dat jezelf wel kunt inschatten wat voor jullie de juiste beslissing is.
Ik wens je wijsheid !
Loek.
loek
 
Berichten:
347
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw