logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

bewindvoerderschap stopt bij overlijden moeder

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

bewindvoerderschap stopt bij overlijden moeder

Berichtdoor josha, 04 Februari 2019

Ik ben bewindvoerder van mijn demente moeder van 99 jaar. Zij woont in het verpleeghuis. Ik ben nu op onderzoek gegaan hoe te handelen bij haar overlijden.
Van de rechtbank krijg ik te horen dat het bewindvoerderschap stopt bij haar overlijden, ook stopt de machtiging van mij voor moeders betaal- rekening. Ik moet dan verantwoording afleggen over haar financièn, deze moet goedgekeurd worden door de erfgenamen en ik moet een verklaring van erfrecht bij voegen van de notaris. Hierop staan de erfgenamen met naam en adres. Okè tot zover is het me duidelijk en vind ik dit prima.Deze verklaring kost wel eventjes 400 euro!

Maar op mijn vraag hoe ik dan de crematie/ asverstrooiingskosten voor haar moet betalen, als ik geen machtiging meer heb om bij die rekening van haar te komen, krijg ik onduidelijke antwoorden.

De rechtbank zegt zich niet te bemoeien met de erfverdeling maar waarom moeten ze dan wel een verklaring van erfrecht hebben? Hun bemoeienis stopt bij het beeindigen van bewindvoerderschap, wordt me gezegd.

De notaris neemt het dan over , verzamelt de erfgenamen, brengt ze op de hoogte en gezamelijk moet er dan beslist worden wie de erfenis gaat verdelen[ ik neem aan dat dit weer een hoop geld gaat kosten......
Maar op de vraag hoe ik de kosten van crematie enz moet betalen via haar rekening krijg ik geen goed antwoord. De erfenis kan pas verdeelt worden na aftrek van deze kosten uiteraard....

En dan te weten dat moeders amper geld heeft te verdelen.. bijna haar hele AOW gaat naar het verpleeghuis..... dus wat een rompslomp voor die paar centen.... pffff..... het lijkt of alleen de notaris hier aan gaat verdienen.....

Mijn vraag is of iemand hier ook mee te maken heeft gehad en hoe dat toen geregeld is, misschien heeft iemand tips hoe te handelen, Is er nog een andere weg om dit goed af te handelen zonder tussenkomst van een dure notaris?
En vooral hoe kan ik nog bij moeders rekening komen om de uitvaartkosten te betalen, als ik geen machtiging meer heb?

Achteraf gezien had ik een internet rekening voor haar moeten openen, zonder bewindvoerderschap aan te vragen. Nu ik geconfronteerd wordt met de Rechtbank krijg ik te maken met een hoop gedoe en hoge onkosten.
Misschien een tip voor familie die net als ik een moeder/ dierbare heeft met heel weinig geld. geen huis bezit en geen spaargeld...een maatschappelijk werkster heeft me dit ook geadviseerd toen maar ja dan pleeg ik fraude omdat moeders wilsonbekwaam is maar de afhandeling zou een stuk makkelijker verlopen dan nu het geval is.....

Ik ben erg nieuwsgierig hoe familie, die in het zelfde schuitje zitten of gezeten hebben, hier mee zijn omgegaan.

Lieve groet

Josha
josha