Uit huis maar dichtbij om de hoek. Is dat wel goed?

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

Re: Uit huis maar dichtbij om de hoek. Is dat wel goed?

Berichtdoor Erica » 19 Mei 2019

Toen mijn man (met LewyBodydementie) vanuit het ziekenhuis direct door moest naar een verpleegtehuis hadden we geen keus: 6 kilometer bij ons vandaan en direct plaatsing op een gesloten afdeling en op de wachtlijst voor een tehuis tegenover onze woning, omdat dat laatste ons altijd een mooie oplossing had geleken. We zouden naar elkaar kunnen zwaaien. Toen, na verloop van tijd, een plaats vrij kwam heb ik voor mijzelf besloten om mijn man niet meer te verhuizen. Ik heb ook altijd vermeden het woord 'Thuis' te bezigen. Het zei hem niets meer en die vrijwel dagelijkse 6 kilometer op de fiets of met de auto was voor mij net voldoende om even afstand te nemen.
Erica
 
Berichten:
1

Berichtdoor Ton » 05 Augustus 2019

Dankjewel Veronica, Martijn, Jan en Coba,

Het zijn turbulente weken geweest en vandaar dat ik niet eerder gereageerd heb. Wel fijn die reacties en helpt ook zeker.

De situatie verslechtert per week en thuis blijven is geen optie. Er is 24 uur zorg nodig. Omdat mijn vrouw nu 52 is hebben we Leusden en Nijmegen overwogen. Maar 'jonge' mensen met dementie zijn ook 60+ en wij zijn er achter gekomen dat de leeftijd niet belangrijk is voor haar. Sterker nog, op de zorgboerderij waar ze nu naartoe gaat 'zorgt' zij ook voor de ouderen. Het geeft haar juist een doel en ze heeft zelf altijd in de zorg gewerkt.

Om de hoek is doorslaggevend. Iedereen kan langskomen, we kunnen haar gewoon ophalen en gaan wandelen etc etc Dus om de hoek wordt het. Ook voor mij veel minder belastend omdat ik er tenslotte ook dagelijks naartoe ga terwijl ik meestal pas 19.00 uur uit mijn werk thuis kom.

Thuis verzorgen is een enorme opgave. Dat heb ik enorm onderschat. Tezamen met een zoon van 12 die de ruimte nodig heeft om te puberen is dit gewoon geen veilige optie. Voor niemand.

Stichting MEE heb ik ook gesproken. Voornamelijk om het oerwoud aan wet en regelgeving uit te leggen en om te kijken wat PGB kan betekenen (kon) in onze situatie. Ik moet eerlijk zeggen dat het wel wat geholpen heeft maar had er veel meer van verwacht. Met iets meer Googlen had ik waarschijnlijk dezelfde info en hoefde ik niet eerst 9 weken op de wachtlijst te staan voor een eerste intakegesprek. De casemanager is nu erg behulpzaam en helpt met alles.

Bedankt voor alle steun hier en ik wens jullie ook allemaal veel liefde in jullie situatie.
Ton
Ton
 
Berichten:
7
Geboortejaar:
1968
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie
cron