logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

opname in een verzorgingstehuis moeder

Voor ervaringen, tips en advies over opname of het wonen in een verpleeghuis of verzorgingshuis

opname in een verzorgingstehuis moeder

Berichtdoor Ingrid van der Leegte, 19 Mei 2019

Mijn moeder van 81 jaar heeft dementie en wordt volgende week maandag via een Eerste Lijns Verzorging -regeling geplaatst in een verzorgingstehuis. De oorzaak is dat mijn vader ( min of meer haar mantelzorger) opgenomen is in het ziekenhuis en de verwachting is dat hij niet meer beter gaat worden. Mijn moeder kan niet alleen gelaten worden en haar drie kinderen zijn om en om bij haar in huis. Fysiek is ze nog heel goed. Mijn vraag is hoe bereiden wij haar voor op deze plaatsing? Hoe gaan wij het aan haar uitleggen? Wat kunnen we zeggen en wat vooral niet? Ze krijgt een relatief kleine kamer en alleen wat persoonlijke spulletjes mogen we meenemen.
Ingrid van der Leegte
 
Berichten:
1

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 20 Mei 2019

Dag Ingrid,

Wat een zware tijden zijn dit voor jullie. Bijgaand stuur ik een link naar de site van dementie.nl, daar zijn verschillende pagina's gewijd aan dit onderwerp. Iedereen kan anders reageren en jullie kennen haar toch het beste:

https://dementie.nl/zoek-alles?search_a ... rpleeghuis

In dit volgende artikel komt duidelijk naar voren dat er geen 'goede' of 'foute' manieren zijn om iemand voor te bereiden op de opname: https://dementie.nl/verpleeghuiszorg/de ... rpleeghuis

Jullie kunnen ervoor kiezen om je moeder niet alles te vertellen, ook met betrekking tot de situatie van jullie vader. Hoeveel krijgt ze daarvan nog mee? Zoek een rustig moment uit om met haar over de opname te praten, het is belangrijk dat ze niet angstig wordt.
In het tehuis zal ze in het begin vooral moeten wennen aan de onbekende omgeving, door 'herhalingen', korte wandelingen van haar kamer naar de huiskamer, zal ze er eerder vertrouwd mee raken. Probeer (hoe moeilijk ook) ontspannen te reageren dit heeft namelijk ook effect op haar.

Ingrid heel veel sterkte gewenst, hartelijke groet.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw