Pagina 1 van 1

Ouders die niet meer kunnen samenwonen

BerichtGeplaatst: 21 Februari 2018
door Hanan
Beste allemaal,

Voor de research van een nieuwe documentaire voor de publieke omroep ben ik op zoek naar echtparen die om verschillende redenen uit elkaar gehaald dreigen te worden. Hoewel dat inmiddels bij wet verboden is, blijken er vaak onvoldoende plekken in verzorgingshuizen of verpleeghuizen om echtparen samen te houden wanneer één van hen niet meer thuis kan blijven wonen.

Ondanks dat dit vaak onmacht is van de huizen zelf, is het wel ontzettend belangrijk om hier aandacht voor te vragen en in beeld te brengen wat de impact is op stellen die vaak niets liever zouden willen dan een manier vinden om (deels) samen te blijven wonen.

Wanneer een van jullie zich herkent in deze situatie en mij daar over zou willen vertellen, dan kunt u mij (geheel vrijblijvend natuurlijk) een persoonlijk bericht sturen via dit forum op kunnen mailen naar hananjustine@gmail.com

Hartelijke groet,
Hanan

Re: Ouders die niet meer kunnen samenwonen

BerichtGeplaatst: 21 Februari 2018
door Leo (vrijwilliger)
Ik begrijp je uitgangspunt niet.
Je zoekt echtparen die tegen hun wil uit elkaar worden gehaald.
Ik heb mijn vrouw 4 jaar geleden zelf naar een verpleeghuis weggebracht en ben derhalve na 54 jaar huwelijk nu van mijn vrouw gescheiden. Momenteel zijn wij bijna 57 jaar getrouwd.
Ik ben dagelijks 's morgens bij mijn vrouw , ze herkent mij meestal maar de scheiding is omdat mijn vrouw inmiddels de status van een kind van mij is geworden. Ze prijst mij nog meestal de hemel in.
Ik heb sinds 2 weken een vrouw ontmoet die in ieder geval begrijpt in welk een isolement ik verkeer. Dat is al 15 jaar aan de gang.
Leo

Re: Ouders die niet meer kunnen samenwonen

BerichtGeplaatst: 28 Februari 2018
door frans 50
ik snap je vraag heel goed,
het zou ideaal zijn als je samen kan zijn .

maar onmacht van huizen is het volgens mij niet, de kosten dat wel.
en wat als de partner komt te overlijden of de zorg zo intensief is dat de nachtelijk onrust verstuurd.

Dan zou de andere partner waarschijnlijk weer op zoek moeten naar andere woon ruimte ?

Er zijn al veel wachtlijsten voor verpleeghuizen.

Er is al een oplossing maar dat is meer voor de wat "rijken" tussen ons.
Uiteindelijk draait het om de kosten.

Maar ik vind het wel een bijzonder vraag, ...

Re: Ouders die niet meer kunnen samenwonen

BerichtGeplaatst: 02 Maart 2018
door Klavertje vier
ik vind het geen bijzondere vraag. Het komt vaak voor dat mensen niet samen kunnen blijven, terwijl ze dat wel hadden gewild. Hier een voorbeeld https://www.ad.nl/rivierenland/jo-en-he ... ~a6b03cd7/

Mijn schoonouders: hetzelfde verhaal. Beiden 88, hij zéér slecht ter been, kon het huishouden en de zorg voor zijn vrouw niet meer aan. Geestelijk nog wel goed. Zijn echtgenote toenemend dement en verward. Ze wilden samen naar een verzorgingshuis. Dat lukt niet via de reguliere zorg. Wel via een particuliere instelling. Heel duur, maar ze hebben het geluk dat ze het kunnen betalen.
Nu wonen ze in een appartement dat net zo is ingericht als thuis. Mijn schoonmoeder merkt niet dat er iets is veranderd, als ze vanaf haar vast plaats op de bank naar links kijk zit daar haar man, in zijn vertrouwde stoel. Hij is heel gelukkig dat hij bij haar kan zijn en dat hij niet de voor hem onmogelijke reis naar zijn vrouw in een verpleeghuis kan maken.
dat gun je toch ieder echtpaar dat dat wil? Het is nu alleen weggelegd voor mensen met een goed gevulde portemonnee

Re: Ouders die niet meer kunnen samenwonen

BerichtGeplaatst: 05 Maart 2018
door Evelien84
Hallo Hanan,
Waar haal je vandaan dat het bij wet verboden is dat partners niet gescheiden mogen worden? In de Wlz is wel een regeling opgenomen dat partners mee mogen verhuizen, maar dat kan alleen naar huizen die zogenaamde partnerplekken aanbieden en dat zijn er nog niet heel veel. Dat is het probleem. Dat de impact van een scheiding op latere leeftijd hard is moge duidelijk zijn.
Groet Evelien

Re: Ouders die niet meer kunnen samenwonen

BerichtGeplaatst: 14 Maart 2018
door Hanan
Dag allemaal,

Het klopt inderdaad dat dit nog regelmatig voorkomt. Natuurlijk alleen wanneer beide partijen graag willen blijven samenwonen en enkel zolang dit qua gezondheid haalbaar en mogelijk is.

Ik heb begrepen dat het in principe verboden is om echtparen tegen hun wil in te scheiden, maar dat het vaak een kwestie is van een tekort aan plekken. Particulier zouden echtparen nog wel samen kunnen blijven, echter kost dit natuurlijk veel geld. Deze informatie haal ik onder andere hier vandaan: https://www.zorgwelzijn.nl/gescheiden-z ... -1455341w/

Omdat het ontzettend droevig is dat er simpelweg een tekort aan geld en dus aan plekken is in reguliere huizen, waardoor samen blijven wonen geen optie is, willen wij dit probleem onder de aandacht brengen door middel van onze documentaire.

Dank voor jullie voor de reacties in ieder geval. Ik snap dat elke persoonlijke situatie anders is, maar in het geval van onze documentaire zijn we dus specifiek op zoek naar echtparen die zelf graag samen blijven wonen en die op zoek zijn naar een woning.

Mocht u deze situatie herkennen, bij uzelf of iemand in uw omgeving, dan hoor ik het heel graag.

Hartelijke groet,
Hanan