Pagina 1 van 1

Alzheimer detecteren in een vroeg stadium

BerichtGeplaatst: 21 April 2020
door van Dijk
Lieve mensen op het forum,

Allereerst hoop ik dat het jullie, ondanks deze rare tijd, goed gaat.

Op het moment volg ik de master Klinische Neuropsychologie. In dit vakgebied zijn we altijd op zoek naar nieuwe innovaties om de geestelijk gezondheidszorg te verbeteren en te versoepelen. Mijn medestudenten en ik zijn nu bezig met een idee voor een app, in de vorm van een interactief spel, waarmee Alzheimer in een vroeg stadium kan worden gedetecteerd. Er is namelijk aangetoond dat het hersengebied dat zich bezig houdt met oriëntatie en omgevingskennis het eerste beschadigt bij Alzheimer.

De huidige diagnostische technieken voor Alzheimer zijn helaas tijdrovend (bijv. psychologisch onderzoek) en mensen moeten hiervoor bovendien hun huis verlaten, wat niet altijd kan (ivm mobiliteit, of in de huidige situatie, door een virus). Daarnaast wordt Alzheimer vaak pas in een later stadium zichtbaar, wanneer het functioneren al flink is beperkt. Wanneer Alzheimer in een eerder stadium wordt gedetecteerd, kunnen er echter al interventies worden ingezet zodat de persoon en de omgeving tijdig kunnen worden ingelicht over mogelijke behandelinterventies. Hierdoor zal de ziekte hopelijk dragelijker worden voor zowel de patiënt als de omgeving.

De app kan gebruikt worden als screening. Nu hebben we een aantal vragen voor jullie, omdat het enorm belangrijk is om de meningen van patiënten, naasten en verzorgers hierover te horen. Ik hoop dat wij elkaar op deze manier kunnen helpen.

1) Wanneer er zo een app bestaat, voor wie zou deze dan beschikbaar moeten zijn? Voor verzorgers, voor naasten, voor de huisarts? En op welke manier zou het fijn zijn om met de uitslag om te gaan?

2) Hoe maken we de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor jullie?

Ik hoor graag hoe jullie hierover denken.

Lieve groeten en blijf veilig!

Re: Alzheimer detecteren in een vroeg stadium

BerichtGeplaatst: 24 April 2020
door Ellis
Wat mooi dat jullie een app willen ontwikkelen! Veel succes.

Re: Alzheimer detecteren in een vroeg stadium

BerichtGeplaatst: 26 April 2020
door onderzoeker30 (vrijwilliger)
Dag van Dijk,

Wat een goed idee inderdaad!
In eerste instantie denk ik dat naasten hier heel goed gebruik van kunnen maken. het zou helpen als jullie app, heel 'zichtbaar' zou zijn op sites voor dementie. Als je zorgen hebt over je partner of familielid kijk je daar voor informatie.

Zo'n app zou goed kunnen aangeven dat er misschien sprake is van Dementie, met een verwijzing om in dat geval contact op te nemen met de huisarts.
Heldere voorbeelden, misschien in de vorm van video's of foto's kunnen helpen om het herkenbaar te maken.

Wat helemaal belangrijk is bij zo'n app, zijn de opties die je gebruikers kunt bieden om verder te gaan met de uitkomst van deze 'screening'.

Succes met je idee en de uitwerking.