logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Hoe lang is ze door haar alcoholgebruik nog veilig thuis?

Voor mensen die zich zorgen maken over zichzelf of over anderen

Hoe lang is ze door haar alcoholgebruik nog veilig thuis?

Berichtdoor anoniem6926, 07 Februari 2019

Mijn zus en ik weten ons geen raad meer met onze moeder. In december zijn we bij de geriater geweest, omdat we ons zorgen maakten over haar gedrag: in toenemende mate in de war, vergeetachtig en erg ontdaan (verdrietig, eenzaam na dood van onze vader 5 jaar geleden) en kan vaak niet meer op woorden komen. Daarnaast drinkt ze al zolang we ons kunnen herinneren minstens 3 glazen wijn per dag (ook als ze alleen is) en we merkten dat er steeds regelmatiger zwarte gaten in haar geheugen zitten als ze heeft gedronken (dan blijkt ze de volgende dag de hele avond kwijt te zijn, ook dat ze ons 10x heeft gebeld). Daar komt bij dat ze al jaren allerlei medicatie slikt (w.o. antidepressiva en oxazepam).

De geriater heeft haar onderzocht. De korte geheugentest maakte ze onvoldoende, de arts en verpleegkundig specialist zagen dat ze erg nerveus was, maar konden verder nog niks aantonen. CT-scan wees uit dat haar hersenen wel iets gekrompen zijn, maar niets wat niet bij haar leeftijd past. Bloedwaarden waren in orde. Wel raadden ze haar met klem af om nog te drinken. Dat beloofde ze. Het wachten is nu (4 maanden) op het uitgebreide neuropsychologische onderzoek. Een MRI heeft ze pertinent geweigerd.

Om een lang verhaal iets korter te maken: ze is beslist niet gestopt met drinken. Integendeel. Mijn zus en ik zijn streng geweest, hebben er ruzie over gemaakt en uiteindelijk beseft dat we ons er bij neer moeten leggen dat ze niet gaat stoppen. We vinden het verdrietig om te zien dat ze zo ongelukkig is, bellen haar elke dag en zorgen dat een van ons in het weekend bij haar langs gaat. Meer lukt ons niet vanwege de afstand, onze gezinnen en banen. Als er doktersbezoeken etc zijn, gaan we altijd mee.

Gisteravond was er weer een exces, zoals we dat zijn gaan noemen. Ze belde op en zei dat als wij haar niet belden, zij ons altijd moest bellen en dat ze soms dagen niks van ons hoort. Terwijl ik van mijn zus wist dat ze haar een uur daarvoor nog had gesproken. Ze was boos en opstandig en noemde me een leugenaar. Ze vergeet regelmatig dat we hebben gebeld en belt dan een uur later weer. Om half elf belde ze nog twee keer, nauwelijks meer aanspreekbaar, maar wel kwaad. Vanochtend belde ik haar en ze kan zich er weer niks van herinneren. Ze ontkent dat ze heeft gedronken en doet echt alsof wij dat steeds verzinnen om haar gek te laten verklaren. Ik zei dat we ons ernstige zorgen maken en weleens aan dementie denken (ze lijkt geen idee te hebben waarom we bij de geriater zijn geweest). Nou, als we maar niet denken dat ze dat gaat laten onderzoeken!

We vermoeden dat ze 's avonds regelmatig niet meer eet alleen nog drinkt, ze kookt niet meer, maar haalt kant-en-klaar bij AH. Ook denk ik dat ze zelf echt gelooft dat ze niet meer drinkt: omdat ze het zich niet kan herinneren, is het niet gebeurd. Net als met dat telefoneren. Ik hoop dat dat neuropsychologisch onderzoek zal uitwijzen dat er echt iets aan de hand is en dat er dan hulp kan worden geregeld. Dingen in huis kan ze nog wel doen, ze heeft ook nog genoeg heldere momenten, maar ze heeft voortdurend bonje met apparaten, laatst wist ze niet meer hoe de oven werkte, ze heeft al twee keer in korte tijd een nieuw bankpasje, ze wist niet meer hoe ze de telefoon moest opnemen etc.

Wie herkent deze situatie en wil ervaringen met me delen? Ik vraag me af hoe lang het nog duurt voor er iets faliekant misgaat...
anoniem6926
 

Berichtdoor Leo (vrijwilliger), 08 Februari 2019

Dag Carine,

Dat is allemaal nogal al heftig, maar ik wil er wel mijn licht over laten schijnen.
Ik weet niet precies hoe oud je moeder is, maar ik ben 83 jaar en mijn vrouw 80 jaar.
Ik heb 10 jaar in de Bourgogne,Frankrijk geleefd te midden van de druiven akkers.
Wij dronken iedere dag wijn, soms als er vrienden kwamen begon het wel om 11 uur in de ochtend.
Bij mijn vrouw werd ruim 16 jaar geleden familair gerelateerde Alzheimer geconstateerd.
Na ongeveer 6 jaar zijn wij terug gegaan naar Nederland waar mijn vrouw na ongeveer 10 jaar is opgenomen in een verpleeghuis.
Mijn vrouw is inmiddels totaal verdwenen in haar Alzheimer, waarbij ook een grote mate van Afasie erbij is gekomen.
Ik ga iedere dag naar haar toe en iedere dag is het een lucky shot of ik een meneer voor haar ben, haar vader of haar broer
en inderdaad haar man Leo.
Een paar weken geleden kreeg ik onregelmatig een kusje, en ineens zei ze, dit moeten wij maar niet aan Leo zeggen. Leg mij dat maar eens uit. Want wie is die andere man voor haar.

Ik wil jullie er maar op wijzen dat de invloed van drank voor ieder mens verschillend is.
Mijn wijnverbruik is meestal 2 glazen per dag en als het wat later wordt zelfs 3. (kleintjes).
Mijn vrouw drinkt, dronk de laatste jaren ( ca. 7 jaar) alleen maar alcoholvrije wijn. Ze dronk het als water.
Over mijzelf, ik probeer het aantal glaasjes (de kleine) tot 3 te beperken.
Ik denk dat ik al die verschijnselen van jullie moeder niet heb. Maar ik slik al die medicaties ook niet.

Ik denk dus dat de alcohol niet erg positief is in haar situatie. Zij ontkent drankmisbruik, maar dat is ook heel logisch. Alleen haar eigen beleving is de waarheid.
Ontwijk confrontaties en ontwijk onderlinge spanningen, zij zit in haar eigen ge"isoleerde wereld.

Veel sterkte.

Leo

p.s. de laatste maanden ben ik wat teruggetreden van het Forum. Ik ben in augustus j.l. in de badkamer uitgegleden
en heb een wervelbreuk.
Ik heb sinds 3 weken een brase en de pijn is meer onder contrôle. Dank jullie allen.
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor Leeni, 26 Maart 2020

Dag,

Ik zie dat je bericht al van vorig jaar is maar wie weet lees je dit forum nog wel steeds.
Ik kwam op je bericht omdat mijn broer en ik op zoek ben naar tips en trucs voor onze moeder.
Mijn moeder drinkt veel en met de dementie verergeren de klachten alleen nog maar meer. Ze maakt vooral savonds heel veel en hele erge ruzie met mijn vader. Het voelt wel een beetje als verraad om zo met vreemden over mijn moeder te praten. Ook omdat het altijd zo'n lieve betrokken vrouw en moeder is geweest. Maar wij maken onze grote zorgen; Om haar en om onze vader.
Er zijn al diverse gesprekken geweest; met ons, met de casemanager maar dat heeft tot dusver niets opgelost. Ook hebben we de wijn vervangen door alcohol vrije wijn maar dat duurde niet lang voor ze dat doorhad. Wat dan uiteindelijk altijd in ruzie resulteert met mijn vader. Die moet het dan savonds ontgelden.

Hoe gaat het nu met jouw moeder en heb je een ingang gevonden om het alcoholgebruik te reguleren?

grt Leeni
Leeni
 
Berichten:
2
Geboortejaar:
1971
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Benedicte, 02 April 2020

Hoi Leeni,

Mijn moeder is inmiddels overleden maar toonde hetzelfde gedrag als jij beschrijft in alcoholgebruik. Zij had altijd een kwade dronk en mijn vader kreeg er verbaal iedere keer van langs. En ik als ik in de buurt was. Dat was altijd vreselijk en ging soms gepaard met elkaar te lijf gaan dwz krabben van mijn moeder en knijpen in de armen door mijn vader. Afschuwelijk om als kind zulk gedrag van je ouders te zien. Op een gegeven moment kon mijn moeder de rode wijn fysiek niet meer goed verdragen en toen verminderde het. Toen zij zelf geen boodschappen meer kon doen kwam er geen wijn meer in huis. Tips waar je iets aan hebt kan ik helaas niet geven maar wel een vergelijkbare ervaring delen.
Benedicte
 
Berichten:
1
Geboortejaar:
1963
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Leeni, 03 April 2020

Goedemorgen,
Bedankt voor je reactie.
Want naar om te lezen dat je moeder inmiddels is overleden. Gecondoleerd.

Het is toch fijn om te lezen dat anderen dit probleem herkennen en hoe zij dit oplossen of oplosten. Dank daarvoor.
Groet van Eline
Leeni
 
Berichten:
2
Geboortejaar:
1971
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Margaret, 05 April 2020

Hoi Leeni,

Dat is een lastige situatie. Volgens mij hoef je je niet schuldig te voelen dat je het hier deelt 'met vreemden'. Je deelt het juist omdat je van haar houdt en je je zorgen maakt. Dat snappen we allemaal.

We zien wel vaker dat mensen met dementie niet meer goed maat kunnen houden. En dat het een negatieve invloed heeft op gedrag. Heb jullie al geprobeerd om meer alcoholvrije alternatieven aan te bieden? In plaats van vragen of ze dat wil, kun je bv zorgen dat de drank niet in zicht staat en de alcoholvrije varianten wel. Sap of fris schenken in een wijnglas en wijn aanlengen met sap zijn ook opties. Zo kun je het een beetje sturen.
Margaret
 
Berichten:
118
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Lisette1972, 28 April 2020

Hallo Carine. Een oplossing voor al deze problemen heb ik niet. Wel zou je je moeder kunnen laten opschrijven op een briefje naast de telefoon wanneer er gebeld is door jou of je zus. Als ze een uur later naar jou belt dat ze al tijden niks van jou of je zus gehoord heeft kun je haar verwijzen naar het briefje naast de telefoon waarop ze zelf geschreven heeft op welke datum en tijd er gebeld is. Hopelijk helpt dat.
Lisette1972
 
Berichten:
7
Geboortejaar:
1972
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie


cron