logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Hoe het gesprek aan te gaan

Voor mensen die zich zorgen maken over zichzelf of over anderen

Hoe het gesprek aan te gaan

Berichtdoor LKM, 08 Oktober 2019

Wij (2 broers en zus) hebben een vermoeden dat mijn vader (bijna 80) mogelijk alzheimer heeft. Hij heeft een TIA gehad enige jaren geleden, waarna hij problemen heeft om emoties te beheersen.Hij heeft hiervoor hulp gehad na de TIA en het leek goed te gaan. Sinds de afgelopen maanden (eigenlijk al langer dan een jaar) valt het ons op dat onze vader agressief reageert, heel erg impulsief is, veel meer vergeet en nauwelijks remming lijkt te hebben. Ook zien we in zijn uiterlijke verzorging dat hij snel aftakelt.

We maken ons heel erg zorgen en zitten te dubben met hoe we onze vader naar de huisarts krijgen. Wij weten niet of het alzheimer is of wellicht wat anders.

Het bespreken met hem zien we enorm tegenop. Hij is mijn vader en mijn vader zit er gelukkig nog steeds in. We vrezen dat bij het bespreken mijn vader een woedebui zal krijgen. Mede omdat wij denken dat mijn vader het wel degelijk door heeft en het niet wil accepteren. Als we hem ermee confronteren zal dat voor hem (en ook ons) heel pijnlijk worden.

De woedebuien daar ben ik persoonlijk bevreesd voor, vanwege het verdriet dat het mijn moeder doet, de vrees dat zijn bloeddruk hoog oploopt (met alle bijbehorende risico's) en dat met pech mijn vader niet meer met ons wil praten.

Graag wilden we weten wat de ervaringen van anderen zijn met het voor het eerst bespreekbaar maken, en of men een goede bron kent om in te lezen?
LKM
 
Berichten:
1

Berichtdoor Janneke85, 09 Oktober 2019

hoi Kenneth,
Wat een lastige situatie inderdaad.

Op www.dementie.nl hebben wij tips verzameld hoe je met je naaste toch naar de huisarts kunt voor meer duidelijkheid: https://dementie.nl/diagnose/tips-om-je ... ts-te-gaan

Ook huisarts Marieke Perry geeft antwoord op deze vraag: https://dementie.nl/hoe-krijg-ik-mijn-n ... entie-vvdw

Hopelijk heb je iets aan deze artikelen en lukt het om je vader te overtuigen om mee te gaan. Veel sterkte gewenst.

groeten, Janneke
Janneke85
 
Berichten:
81
Geboortejaar:
1985
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Margaret, 12 Oktober 2019

Ik vind van die pagina de tip om eerst zelf met de huisarts te gaan praten een goede. Misschien kan je moeder dan ook mee omdat zij het van dichtbij meemaakt?

Verder staat er op de website van Alzheimer Nederland een geheugentest die je voor een ander kan invullen. Het is natuurlijk geen diagnose, maar geeft wel een indicatie:
https://www.alzheimer-nederland.nl/geheugentest
Margaret
 
Berichten:
118
Geboortejaar:
1974
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken