Is dit ouderen-uitbuiting ?

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Is dit ouderen-uitbuiting ?

Berichtdoor José » 12 December 2017

Omdat mijn schoonmoeder geestelijk erg achteruit gaat en Alzheimer terrein wint, heeft een notaris met haar gesproken om te beoordelen of zij nog in staat is een volmacht te geven aan iemand voor de toekomst. De uitkomst van dit gesprek was dat moeder onbekwaam is om dat te doen. Haar geheugen is minder dan enkele minuten.Op advies van de notaris is de procedure opgestart om bewind aan te vragen. Nu merken wij dat er spullen weg zijn uit haar woning.Kostbaarheden ook.We horen van de buren dat haar dochter,schoonzoon en zelfs kleindochter opeens,in tegenstelling tot vroeger,heel erg vaak over de vloer komen en dozen met spullen mee naar buiten nemen. Aan de buren vertelt schoonmoeder dat ze de spullen maar weggeeft omdat zij er toch niks meer aan heeft en zij de spullen mooi vinden. Als wij bij haar zijn loopt ze echter zelf te zoeken naar bijv. De mooie vaas of dat mooie beeldje. Ze zegt dan dat ze spijt heeft dat ze zaken weg gegeven heeft maar ze durft er tegen haar dochter niet over te beginnen. WIJ hebben zelf , na herhaalde vervelende en vernederende conflicten,helemaal geen contact meer met die kant van de familie omdat dat voor onze gezondheid het beste is. Feit is dat haar dochter op de hoogte is van de wilsonbekwaamheid en de aanvraag van bewindvoering. (vanwege de slechte relatie tussen beide kinderen zal bewind tzt uitgevoerd worden door een notaris.)Het is niet per definitie zo dat wij zelf bep.spullen willen hebben.Het gaat ons erom dat naar onze mening geen misbruik gemaakt mag worden van moeders situatie. We zien de onrust bij moeder en haar zoektocht naar spulletjes.
Daarbij komt nog dat we overal briefjes zien liggen in moeders hakkelige handschrift. Hierop staan waarschuwingen dat ze voor haar zoon niets mag tekenen en nergens met hem alleen naar toe mag gaan.Dat ze zich niet moet laten dwingen. Er is geen enkele aanleiding om haar zoon( mijn man ) niet te vertrouwen.Hij probeert zijn moeder op alle mogelijke manieren te helpen. Het lijkt erop dat de waarschuwingen op de briefjes gedicteerd zijn door haar dochter. Een buurvrouw belde ons op om te vertellen dat onze moeder soms na bezoek van haar dochter erg overstuur is en dan zegt dat ze niet kan geloven dat haar zoon tot zoveel slechte dingen in staat is.
We weten niet wat we kunnen doen en of dit hele plaatje valt onder uitbuiting .
Wellicht dat iemand raad heeft. JOSÉ
José
 
Berichten:
5
Geboortejaar:
1969
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger) » 15 December 2017

Dag José,

Wat een afschuwelijk verhaal. Misschien denkt je schoonzus dat ze recht heeft op bepaalde zaken, alleen is dit nooit vastgelegd. Nu je moeder wilsonbekwaam blijkt, kan ze dit niet zomaar meer meenemen, goed dat er een procedure is opgestart.
Je hebt al contact met een notaris maar op de site van dementie.nl staat één van onze experts, Berit, die veel te maken heeft met wilsonbekwaamheid bij dementie en een groot net werk heeft , misschien dat ze dit vaker heeft meegemaakt. Want het wordt nu echt een juridische kwestie: https://dementie.nl/hulp-en-advies/experts. Mail haar je verhaal.

Succes!
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1078