Heftig gedrag v pap

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Heftig gedrag v pap

Berichtdoor Ruth Roos » 26 December 2017

Mijn vader heeft zon 1.5 jaar geleden de diagnose Alzheimer gekregen maar hoe het proces bij ons loopt roept bij mij toch veel vragen. In een jaar tijd heeft hij bijna alles verloren wat hem de geweldige lieve vader opa maakte. Hij tennist, fietste n paar weken geleden nog maar nu gaat lopen zelfs moeizaam. Zo in de war...zo opstandig, boos , nors en in paniek. Weet nergens de weg, achterdochtig en zit vast geplakt aan mn moeder. Als ze op staat om naar de wc te gaan vliegt hij overeind.
S nachts loopt hij te spoken en overdag kan ik hem soms meenemen maar het is eigen lijk geen haalbare situatie meer. Naar de toilet gaan douchen eigen lijk heeft hij overal hulp bij nodig. Die hulp kunnen wij als kinderen nog wel leveren maar dit gedrag is werkelijk soms zo heftig dat dit voor niemand zo haalbaar is. Pap heeft wel anti psychotica gekregen en daar werd hij de 1e x wel wat rustiger van. Nu is het opgehoogd en lijkt alles nog heftiger te
worden. Het is allemaal al zo verdrietig maar zo in de war, zoveel onrust, paniek en boosheid is bijna onmogelijk. Omdat het fysiek zo slecht gaat twijfelen we ook of er misschien niet de juiste diagnose is gesteld.
Mijn opa had parkinson en herken wel wat. Dat is destijds wel onderzocht en uitgesloten.
Toch maar n nieuwe afspraak maken.
Maar misschien voor anderen misschien herkenbaar en misschien nog tips.
Zitten n beetje vast en ervaren eigenlijk weinig hulp waar we iets mee kunnen.
Casemanager is wel betrokken, maar weet eigenlijk ook niet hoe verder....
Laatst gewijzigd door Ruth Roos op 26 December 2017, 1 keer totaal gewijzigd.
Ruth Roos
 
Berichten:
19
Geboortejaar:
1980
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ruth Roos » 26 December 2017

We blijven toch n beetje hopen op de juiste medicatie en dat dit gedrag nog zakt. Hij blijft ook n wisselend beeld geven. Er zijn nog wel momenten dat pap rustig is en lief maar die lijken de laatste dagen niet meer de overhand te hebben. Soms staat hij in de war op en soms lijkt hij uitgerust en alerter op te staan. Dus blijven hopen en uitkijken naar die laatste dagen...
Ruth Roos
 
Berichten:
19
Geboortejaar:
1980
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor josha » 26 December 2017

Hallo Ruth Roos.

Heel heftig deze situatie voor jullie maar het meest nog voor je vader..,,, hij is de wanhoop nabij en vindt nergens meer houvast in zijn leven, lijkt het wel.
Wat me opvalt is dat je schrijft dat de doses psychotica is opgehoogd je bedoelt de anti- depressiva? Kijk uit hiermee, het kan juist averechts werken. Anti- depressiva is juist bedoelt om het iets dragelijker te maken de eerste tijd, dus zou het werken dan moet het je vader eerder verlichten dan wat nu het geval is.

Misschien een idee om de casemanager te wijzen op haar plicht om jullie bij te staan, jullie handvaten te geven wat het beste is nu , misschien meer hulp in huis voor je vader om jullie te ontlasten? Dagopvang, zodat je vader wat meer afleiding heeft? Opnieuw dit melden bij de huisarts en ja , misschien toch weer laten onderzoeken wat er precies aan de hand is omdat het zo snel gaat....

Enne...... misschien een andere casemanger vragen want als zij zegt het ook niet meer te weten, verstaat ze haar vak niet. Ze laat jullie het lekker zelf maar uitzoeken, terwijl zij nu je steun en toeverlaat behoort te zijn. Jullie wegwijs maken in deze ellendige situatie, dat is haar werk.

Ook heeft het gedrag van je vader natuurlijk te maken met het accepteren van de ziekte, dat is zo verdomd moeilijk als je voorheen nog alles kon en nu zoveel kwijt raakt....

Heel veel sterkte.

Lieve groet
Josha
josha
 
Berichten:
481
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Leo (vrijwilliger) » 26 December 2017

Goede middag,

Dit gedrag lijkt in het totaal niet op de standaard 'Alzheimer', bij Alzheimer verdwijnt het korte geheugen meestal het eerst, dat wil niet zeggen dat het niet een beetje van dit en een beetje van dat kan zijn. Een second opinion is aan te vragen, hebben jullie recht op.
Al direct die medicatie en het daarna zo snel al verhogen, ik zou toch maar snel dit bespreken met de huisarts.

Voor alle duidelijkheid, als er officieel Alzheimer is vastgesteld bestaat er geen medicatie meer tegen.
Hooguit een medicatie die MISSCHIEN het proces iets wat kan vertragen, zoals Prof.dr.Philip Scheltens van de VU ons mededeelde nadat hij ruim 14,5 jaar geleden Alzheimer bij mijn vrouw vaststelde.
Mijn vrouw zit inmiddels al 4 jaar in een verpleeghuis, is nog springlevend, zegt dagelijks dat ze zo gelukkig is, kennelijk heeft het pilletje bij haar goed gewerkt:) . Let wel de ene patiënt slikt het pilletje ruim 5 jaar probleemloos (zoals mijn vrouw) de ander kotst zich de darmen uit het lijf.
Ik ben het helemaal met Josha eens, bespreek een andere Casemanager met de huisarts, deze lijkt mij niet de meest geschikte voor dit werk.
De vorm van dementie heeft natuurlijk ook te maken met de persoon die de patiënt geweest is.
Zoals ik het lees is je vader nog in strijd met de acceptatie van deze ziekte. Er is maar een zekerheid momenteel voor hem en dat is zijn vrouw. Verder is het zijn strijd tegen wat hem nu overkomt.
Heel veel sterkte.
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor Ruth Roos » 26 December 2017

Dank je wel voor jullie reactie.
Ik weet dat er geen medicatie is voor Alzheimer maar wel medicatie voor de onrust. Welk medicijn slikt uw vrouw Leo als ik vragen mag.
De huisarts heeft dit zelf voor geschreven en inmiddels opgehoogd. Willen nu gesprek met n geriater of miss de VU in Amsterdam. Zijn daar gespecialiseerder toch? Komen uit regio den Bosch. Maar vind dat er n specialist nr de medicatie moet kijken en zijn algemeen beeld om ons verder te helpen. Hij slikt nu risperidon. Bekend of iemand ervaring mee??
Ruth Roos
 
Berichten:
19
Geboortejaar:
1980
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Leo (vrijwilliger) » 26 December 2017

Dag Ruth,
Wij kwamen ca. 7 jaar geleden terug uit Frankrijk. Mijn vrouw heeft de pillen ca. 7 jaar in Frankrijk geslikt. Daar doet men niet zo moeilijk over de medicatie.
Want Philip Scheltens schreef het medicijn voor , met, misschien vertraagt het het proces voor een korte tijd
dat weten we niet precies. De ene patiënt slikt het naadloos de ander kotst zich de darmen uit zijn lijf.
Het is ruim 14 jaar geleden en het heette Rivastigmine. Sorry als ik er met een letter naast zit.
Toen mijn vrouw in Nederland terugkeerde had zij o.a. last van wanen.
Bij onze intake met onze nieuwe huisarts vertelde ik hem dat en hij zei direct stoppen want dat werkt niet voor al die jaren( ?? ) Overigens de wanen zijn niet meer terug gekomen.
Na bijna 10 jaar alleen voor mijn vrouw gezorgd te hebben stortte ik in . Een verpleeghuis opname voor mijn vrouw volgde .
Mijn herstel heeft ongeveer een jaar geduurd. Met andere woorden, ga niet te ver.
Mijn vrouw gebruikt nu nauwelijks nog medicatie. Is fysiek in uitstekende conditie, dat heeft ze van haar moeder, die is 102 jaar geworden. De Alzheimer komt via de lijn van haar vader en diens moeder.

Prof.dr.Philip Scheltens is neuroloog en heeft een speciaal Alzheimercentrum bij de VU te Amsterdam. Inderdaad worden daar regelmatig second opinions gedaan. Doe hem maar de groeten van mij, ik kom hem nog wel eens tegen tijdens symposia en lezingen in het land.
En inderdaad hij is nationaal en internationaal een hotemetoot op dit terrein.
Succes.
Leo
Leo
Leo (vrijwilliger)
 
Berichten:
1992
Geslacht:
Man

Berichtdoor Klavertje vier » 29 December 2017

Dag,
misschien is het ook leerzaam om deze video over 'probleemgedrag', of zoals dat tegenwoordig heet, 'onbegrepen gedrag' te bekijken. https://www.youtube.com/watch?v=mAjogKo5Cvo
Veel sterkte
Klavertje vier
 
Berichten:
70
Geboortejaar:
1960
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken