Kleding wassen

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Kleding wassen

Berichtdoor SanneB » 28 Januari 2018

Dag allemaal,

wij zijn op zoek naar tips om onze (schoon)vader te helpen.
Het valt ons, en de huishoudelijke hulp, op dat hij vrijwel continu hetzelfde draagt.
Zolang er geen enorme vlekken op zitten is het schoon, aldus hem.
Het gevolg is dat hij lange tijd hetzelfde draagt en zijn kleding daardoor niet altijd even 'fris' ruikt.

Er zijn al wasmanden op de overloop gezet met kaartjes eraan (wit/ donker etc) en er hangt een 'wasrooster' op de deur (op maandag wit, 60 graden, woensdag donker 40 graden etc.) echter blijkt hij nog steeds op veel dagen dezelfde kleding te dragen.
Hij is alleenstaand.

Hebben jullie tips hoe wij ervoor kunnen zorgen dat hij om de dag/ 2 dagen schone kleding aan gaat doen?
We wonen niet super ver weg, maar dagelijks langs gaan is niet echt haalbaar ivm werk/ gezin en afstand..

Vriendelijke groet,
Sanne
SanneB
 
Berichten:
1
Geboortejaar:
1988
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger) » 28 Januari 2018

Dag Sanne,

Afgaande op je verhaal denk ik dat je schoonvader probeert te verbloemen hoe verward hij al is: dementie, maakt dat mensen 'zeer heldere' momenten hebben en dan ineens hele verwarde. Waarschijnlijk weet je schoonvader niet eens meer sinds wanneer hij die kleding al draagt. Doet de huishoudelijke hulp ook de was? Zij zou een nieuwe set kleding aan zijn kast kunnen hangen voor hem, in de hoop dat hij die dan ook aantrekt. Ik vermoed dat de was draaien al veel te ingewikkeld voor hem is en dan helemaal het scheiden van de was.
Is er ook een casemanager ingeschakeld? Kunnen jullie misschien thuiszorg regelen? Als je schoonvader 'vergeet' zijn kleding te verwisselen, vergeet hij misschien ook te eten en te drinken.
Het kan ook helpen om de meest essentiële dingen voor de persoonlijke hygiëne in het zicht te leggen in de badkamer (ook ondergoed, bijvoorbeeld in open mandjes) en andere spullen op te bergen uit het zicht, die verwarren. Mensen met dementie zijn dagelijks heel veel tijd kwijt om zich te herinneren waar ze naar op zoek waren of waar ze mee bezig waren.
Ik begrijp dat het jullie echt niet gaat lukken er dagelijks te zijn, maar hopelijk kunnen jullie wat meer hulp inschakelen, te beginnen bij een casemanager, die je schoonvader kan observeren en voorthelpen.
Hopelijk krijgen jullie veel bruikbare tips, kijk ook eens op dementie.nl hiervoor: https://dementie.nl/huishoudelijke-taken
Groeten en sterkte met alles,

*Een kleine tip: het steeds herhalen van simpele 'instructies' of inspelen op de gewoontes van je schoonvader kan hem helpen, in
de beginfase lukt dit nog aardig.
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1071