Pagina 1 van 1

Heb ik het recht te weten waar mijn dementerende moeder is?

BerichtGeplaatst: 30 Oktober 2018
door salandit
Mijn moeder is een aantal jaren dementerend. Het contact met mijn moeder is altijd goed geweest. Met mijn broer en zus heb ik al jaren geen contact. Ik kwam altijd bij mijn moeder tot het moment dat zus de mantelzorg op zich nam en broer me ervan betichtte dat ik achter moeder's geld aan zat. Dit is nu zo'n twee jaar geleden. Sinds een maand is mijn moeder uit huis, dit weet ik omdat ik geregeld langs haar huis kom en het niet langer bewoond is. Ik heb het zware vermoeden dat zij in een verzorgingstehuis zit. Hier zou ik haar weer op kunnen zoeken omdat ik dan niet perse broer/zus tegen het lijf hoef te lopen. Echter weigert zus na herhaaldelijk vragen te zeggen waar mijn moeder is. Ze heeft me inmiddels zelfs overal geblokkeerd. Wat zijn mijn rechten? Mag ik weten waar mijn dementerende moeder is en hoe zou ik hier dan eventueel achter kunnen komen?

Re: Heb ik het recht te weten waar mijn dementerende moeder is?

BerichtGeplaatst: 12 November 2018
door Mariƫtte (Alzheimer Nederland)
Beste salandit,

Wat een nare situatie zeg. Kun je via buren of ander familieleden ook niet te weten komen waar je moeder verblijft? Helaas kun je als kind de verblijfsgegevens van je moeder niet opeisen. Hoe onrechtvaardig dit ook klinkt. Gelukkig heb je wel een mogelijkheid om dit probleem aan te kaarten. Via de kantonrechter kun je een verzoek doen voor een onafhankelijke mentor voor je moeder. Als de kantonrechter een mentor aanstelt, kan die beslissen of hij jou op de hoogte houdt van het welzijn van je moeder. Op deze pagina https://dementie.nl/behandeling-0/zorgb ... j-dementie lees je hoe je de aanvraag doet.

Hartelijke groet, Mariƫtte

Re: Heb ik het recht te weten waar mijn dementerende moeder is?

BerichtGeplaatst: 13 November 2018
door Jolanda280464
Beste Salandit,

In vele families is het erg maar deze situatie is wel heel erg. Vaak is geld de factor die de toch al niet zo warme familieband nog sneller doet verslechteren. Ik ben zelf 1e contactpersoon maar dat heeft mij veel nachtrust gekost tot bedreigingen door een broer van mij aan toe.

Sterkte,

Jolanda