logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Vraagje Van Iris

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

Vraagje Van Iris

Berichtdoor FloorKlaus2019, 07 Maart 2019

Hallo, mijn moeder woont nog zelfstandig maar eigenlijk gaat het niet meer ivm haar dementie. Ik heb nog 3 zussen en een broer de meningen zijn verdeeld of mijn moeder naar een verpleeghuis moet gaan of niet. Wie heeft daar ook ervaring mee en hoe ga je daar mee om?
FloorKlaus2019
 
Berichten:
6

Berichtdoor josha, 07 Maart 2019

Dag FloorKlaus2019

Ik denk dat het belangrijkste is of je moeder al een indicatie heeft van het CIZ. Is er al een casemanager in beeld die jullie kan adviseren? Staat ze al op een wachtlijst? Is er voldoende thuishulp? Allemaal zaken die mee kunnen spelen bij de beslissing tot opname in een verpleeghuis.

Wordt het echt gevaarlijk voor je moeder om met hulp zelfstandig te blijven wonen, dan zal uiteindelijk opname volgen. Blijf wel in contact met je broer en zussen. laat ze zien waarom het voor jou nu niet meer verantwoordelijk is dat ze alleen woont.Tenminste dat neem ik aan dat ze alleen woont?

Emotioneel is het ook een grote stap, opname in een verpleeghuis. Je verliest je ouderlijk huis, je wordt geconfronteerd met het verpleeghuis-leven....andere bewoners die misschien verder zijn in hun ziekte.. wat misschien het voorland is van je moeder..... dat is niet mis hoor om mee te maken. Ineens je moeder daar tussen te zien zitten, is zeer confronterend.

Maar op een gegeven moment zal deze stap toch genomen moeten worden omdat dementie steeds verder gaat.

Heel veel sterkte en wijsheid!
Lieve groet
Josha
josha
 

Berichtdoor FloorKlaus2019, 07 Maart 2019

Bedankt voor je reactie Josha!
Mijn moeder heeft hulp van de thuiszorg 2x op een dag en krijgt ook eten 3x in de week. Ze gaat 2x in de week naar dagbesteding en er komt iemand schoonmaken. Dus op zich best veel hulp.
Ik blijf zeker in gesprek met mijn broer en zussen. We kunnen wel advies vragen van een dementieconsulent. Misschien toch wat actiever inzetten groetjes Iris
FloorKlaus2019
 
Berichten:
6

Berichtdoor ErnaAukje, 27 Maart 2019

Goed bezig Iris!
Herkenbaar verhaal. Denk dat je altijd moet doen, beslissen, wat je gevoel je ingeeft. Moeilijk te accepteren dat je ouders achteruit gaan. Merk zelf ook dat als iets mis gaat, dat ik het dan vergoeilijk. Andere mensen, die niet elke dag komen zien vaak beter hoe erg het is. (tenzij jij alles wegpoetst)
Sterkte

W.B. broers en zussen. Mijn ervaring is dat in gesprek blijven altijd goed is. Het is fijn als iedereen ook regelmatig komt. Als dat niet het geval is kunnen ze er slecht over meepraten. Ik vind dat persoonlijk frustrerend.
ErnaAukje
 
Berichten:
1

Berichtdoor FloorKlaus2019, 28 Maart 2019

Bedankt voor je reactie Josha!
Inmiddels zijn we met een WLZ aanvraag bezig vloor mijn moeder en hebben we al een paar tehuizen bekeken. Ik hoop dat er snel rust voor haar en ons komt.
Zo te lezen heb jij ook ouders ? Die in hetzelfde proces zitten?
Groetjes Iris
FloorKlaus2019
 
Berichten:
6


cron