Mijn 54-jarige man heeft Alzheimer. Wat nu?

Alles wat dementie op jonge leeftijd betreft

Re: Mijn 54-jarige man heeft Alzheimer. Wat nu?

Berichtdoor Arena » 30 November 2017

Ik zit in tweestrijd. Mijn man gaat nu al weer een tijdje vijf dagen naar de de dagbehandeling. Dat gaat op zich goed. Hij is wel heel moe als hij thuiskomt en valt dan eigenlijk zittend op de bank steeds in slaap. Na het eten wil hij eigenlijk al snel naar bed. Meestal weet ik dat te rekken tot na het nieuws.
Slapen gaat nog wel goed op enkele keren na. Het valt mij wel zwaar om hem met alles te moeten sturen en helpen, aan- en uitkleden, douchen, tandenpoetsen, toilet, de weg wijzen naar de badkamer etc. etc.
Ik heb veel hulp zodat ik ook regelmatig een avondje weg kan maar ook dat steeds te moeten vragen (al doet iedereen het graag) vind ik lastig. Nu staat hij op de wachtlijst voor opname maar hoewel mij het eerst de enige mogelijkheid leek om er niet aan onderdoor te gaan ga ik nu heel erg twijfelen. Dan denk ik ineens, hij doet geen gevaarlijke dingen en ik kan hem toch niet laten opsluiten alleen omdat het mij af en toe te veel wordt? Herkent iemand dit? De huisarts vindt dat ik het advies van mijn casemanager moet volgen omdat het alleen maar achteruit gaat maar ik vraag mij af wanneer het goede moment is. Ik ben zo bang om hem te vroeg op te laten nemen.

Ik heb al een tijdje niets meer gehoord van A. Hendriks en Jaco? Hoe gaat het met jullie. Jaco ben wel benieuwd omdat jouw man dezelfde vorm van alzheimer heeft en A. Hendriks haar man kreeg ongeveer gelijk de diagnose als mijn man.
Groet Arena
Arena
 
Berichten:
29
Geboortejaar:
1959
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon) zoon of dochter

Berichtdoor ah45 » 30 November 2017

Klopt, heb al een tijdje me niet meer laten zien op deze website. Ik vind het niet zo handig dat ze de boel hebben omgegooid en ik heb me er verder niet in verdiept. Maar ik kreeg een melding via de mail dat jij een berichtje geplaatst had dus heb ik maar weer een nieuw wachtwoord aangevraagd en hier ben ik dan! Mijn man is heel tegendraads en heeft een kort lontje tegenwoordig. Ik hoef maar één (in zijn ogen) verkeerde opmerking te maken en hij wandelt kwaad de kamer uit als een verwend kind. Hij heeft ook moeite om zinnen goed te formuleren, kan de juiste woorden niet altijd vinden en wordt boos als ik hem niet direct begrijp. Dagbesteding: we zijn een poosje geleden bij een dagbesteding wezen kijken, kregen daar een rondleiding. Dit alles op advies van de zorgbegeleidster. Ik had nog zo gezegd dat het heel belangrijk is dat hij tussen leeftijdgenoten zit en hij moet vooral niet het gevoel krijgen dat hij wordt opgesloten daar. En wat denk je? Alleen maar mensen die qua leeftijd ook zijn ouders hadden kunnen zijn, en degene die de rondleiding gaf beweerde nog 'nee hoor, niemand wordt hier opgesloten'. Ze had het nog niet gezegd of iemand klopte op de deur en zij maakte met haar badge de deur open. Ja, moet je net bij mijn man zijn. Wat hem betrof was de rondleiding gelijk klaar en ik moest heus niet denken dat hij zich hier zou laten opsluiten. Hij was ontzettend boos en ik heb moeten praten als brugman om hem weer rustig te krijgen. pffff... Maar tot op heden redt hij zich overdag nog als ik op mijn werk ben. Hij doet heel weinig maar vindt het leven zo wel prima. 1x Per week (als ik op mijn werk ben) komt een vriend hem halen en dan gaan ze (met onze 2 hondjes) lekker wandelen in de bossen. Daar kijkt hij naar uit, naar dat wekelijks uitstapje. Voor de rest haken steeds meer mensen uit onze omgeving af, ondanks alle mooie beloftes die ze gedaan hebben. Ach, ergens snap ik 't wel, een goed gesprek kun je met mijn man niet voeren, en hij herhaalt tig keer hetzelfde verhaaltje of zegt soms helemaal niks, dan zit ie er maar een beetje bij. Ik kan heel wat namen uit mijn adressenboekje schrappen als ik erover nadenk, zgn. goede vrienden die nooit meer wat hebben laten horen of zien...Maar hij praat nu al over onze volgende vakantie, vraagt waar we heen gaan en of het daar wel mooi weer is, hij wil zo graag nog samen met mij leuke dingen ondernemen. Natuurlijk is het allang geen onbezorgde vakantie meer, niet voor mij als mantelzorger. Maar ik zie hoe hij ervan geniet en dat maakt veel goed. En hoe gaat het met jou?
ah45
 
Berichten:
43
Geboortejaar:
1958
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner

Berichtdoor Arena » 01 December 2017

Hoi Ahendriks,

Ja ons wereldje wordt kleiner en kleiner. Gelukkig hebben we ons werk nog. Ik ga tenminste graag naar mijn werk die drie dagen. Alleen al het geregel er omheen is lastig. Iedere dag om half zeven opstaan om om tien over acht klaar te staan omdat het busje hem komt halen. En zorgen dat er om 15.00 uur iemand thuis is om mijn man op te vangen. Alleen blijven lukt bijna niet meer. Hij is heel erg bang om alleen te worden gelaten. En boos is hij ook heel vaak. Als ik hem niet begrijp of hem per ongeluk ergens mee contronteer. Maar boos ben ik ook vaak. Ik probeer het niet te zijn maar soms ben ik zo moe van alles dat ik er niet meer zo tegen kan. Ja en dan is het een wisselwerking. Eigenlijk is het meer een soort overleven. En wachten waarop... . Ik merk dat ik zelf nogal depressief ben van alles en kan nergens van genieten. Ik hoop dat dit ooit beter wordt.
Jij ook sterkte met alles,
Groet,
Arena
Arena
 
Berichten:
29
Geboortejaar:
1959
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon) zoon of dochter

Berichtdoor astrada » 06 December 2017

Hi Arena,

Ja zeg ik volmondig dit is heel herkenbaar. Ook mijn man gaat 5 dagen naar de dagbesteding maar moet hem s'ochtends steeds meer helpen bij het aankleden tandenpoetsen etc terwijl zeg maar een maand of 2 geleden hij dit best zelf kon. En dan ga je jezelf afvragen hoelang ga ik dit volhouden, En tegelijk ook schuldgevoelens hebben. En daarom herken ik ook wat je zegt hij is verder heel lief en rustig en dan denk ik moet hij daarom worden opgenomen, Mensen zeggen altijd denk ook aan jezelf zorg dat je er niet onderdoor gaat. Zover is het nog niet gelukkig dus gaan we maar weer vrolijk verder. Want ik kan hem ook niet missen:relaxed: Als de tijd daar is zullen we het wel weten denk ik Arena:relaxed:
astrada
 
Berichten:
2
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner

Berichtdoor Arena » 06 Maart 2018

Hallo Astrada, A Hendriks,

Het is al weer een tijdje geleden dat ik heb gereageerd. Ik lees altijd wel alle berichten maar soms is het lastig om te schrijven. Dan staat het zo zwart op wit. Vorige week is mijn man opgenomen in het verpleeghuis. En oh wat is het moeilijk. Het ging thuis niet meer. Ik was zo moe van het de hele dag begeleiden en hem te zien worstelen met alles. Nu is er meer rust maar hij moet nog erg wennen en is totaal de weg kwijt (dat was hij thuis ook maar dan was er altijd iemand bij hem. Ik zit vol schuldgevoel (had ik het niet nog wat langer kunnen volhouden (ook al weet ik dat ik er dan aan onderdoor was gegaan en hij daar ook niets aan heeft). Maar ja verstand en gevoel zijn twee verschillende dingen. Ik hoop dat hij en ik een beetje aan de situatie gaan wennen. Het is nu nog zo vers al denk ik dat het nooit went. Je partner in het verpleeghuis :cry:.
Gaat het met jullie nog wel goed?
Groet, Arena

astrada schreef:
> Hi Arena,
>
> Ja zeg ik volmondig dit is heel herkenbaar. Ook mijn man gaat 5 dagen naar
> de dagbesteding maar moet hem s'ochtends steeds meer helpen bij het
> aankleden tandenpoetsen etc terwijl zeg maar een maand of 2 geleden hij dit
> best zelf kon. En dan ga je jezelf afvragen hoelang ga ik dit volhouden, En
> tegelijk ook schuldgevoelens hebben. En daarom herken ik ook wat je zegt
> hij is verder heel lief en rustig en dan denk ik moet hij daarom worden
> opgenomen, Mensen zeggen altijd denk ook aan jezelf zorg dat je er niet
> onderdoor gaat. Zover is het nog niet gelukkig dus gaan we maar weer
> vrolijk verder. Want ik kan hem ook niet missen:relaxed: Als de tijd daar
> is zullen we het wel weten denk ik Arena:relaxed:
Arena
 
Berichten:
29
Geboortejaar:
1959
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon) zoon of dochter
cron