logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

omgaan bewegingsvrijheid bij beginnende dementie

Voor vragen, tips, advies en ervaringen over het omgaan met dementie

omgaan bewegingsvrijheid bij beginnende dementie

Berichtdoor Pieter R., 21 Juli 2018

Mijn moeder heeft Alzheimer. Enkele maanden geleden geconstateerd. Mijn ouders zijn verhuisd naar een andere woning binnen hetzelfde dorp. Mijn moeder is vanwege wondroos sinds de verhuizing niet zelfstandig buiten geweest. Mijn vader is bang dat ze de weg niet weet, geeft mijn moeder ook geen sleutel. Ikzelf ben het enige kind dat in de buurt woont en rechtstreeks invloed kan hebben. Mijn vader heeft het ziekzijn van mijn moeder duidelijk nog niet verwerkt en kan zeer moeilijk loslaten (begrijpelijk: heb ik ook moeite mee).
Pas een pittige ruzie tussen pa en ma over dat ma zelf wil bepalen wat ze doet. Ze wil ook niet dat iedereen maar weet wat ze heeft. Ik heb wel ideeen over structuur inbouwen, over dingen die helpen bij orientatie enz. Maar ik krijg mijn vader totaal niet mee. Ik heb m duidelijk gemaakt dat ik zonder zijn medewerking weinig kan doen. Maar moet hem ook tijd gunnen natuurlijk. De bewegingsvrijheid is nu het belangrijkste probleem. Wat zouden jullie doen?

En de rest: terughouden nog of toch het voortouw nemen? Ik voel mezelf totaal niet klaar om een rol aan te nemen waarbij ik in feite mijn vader passeer. Ik heb zelf ook de financiele middelen niet.
Pieter R.
 
Berichten:
5
Geboortejaar:
1975
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Lex M, 21 Juli 2018

Tja, uiteindelijk zal je vader ermee moeten leren omgaan. Volgens mij is er geen andere optie. Kun je het niet een tijdje op z'n beloop laten tot je vader hopelijk de ernst van de situatie inziet? Je moet het natuurlijk zelf wel in de gaten houden. Naar mijn ervaring is dit een hele moeilijke periode. 'Aanvaarding' is de enige echte oplossing.
Is er professionele hulp van huisarts en/of zogenaamde casemanager?
Iets anders. Veel mensen die al langer met de ziekte dementie te maken hebben, storen zich aan het gebruik van de aanduiding 'dementerende' voor iemand die de ziekte dementie heeft. "Een mens is niet zijn ziekte!"
Lex M
 
Berichten:
58
Geboortejaar:
1943
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor Pieter R., 21 Juli 2018

Lex M schreef:
> Tja, uiteindelijk zal je vader ermee moeten leren omgaan. Volgens mij is er
> geen andere optie. Kun je het niet een tijdje op z'n beloop laten tot je
> vader hopelijk de ernst van de situatie inziet? Je moet het natuurlijk zelf
> wel in de gaten houden. Naar mijn ervaring is dit een hele moeilijke
> periode. 'Aanvaarding' is de enige echte oplossing.
> Is er professionele hulp van huisarts en/of zogenaamde casemanager?
> Iets anders. Veel mensen die al langer met de ziekte dementie te maken
> hebben, storen zich aan het gebruik van de aanduiding 'dementerende' voor
> iemand die de ziekte dementie heeft. "Een mens is niet zijn
> ziekte!"

Helemaal mee eens natuurlijk. Maar ik zou op dit moment niet weten hoe ik het anders moet verwoorden.
Mijn verstand zegt: op zn beloop laten en ruimte geven, dus daar moet mijn gevoel zich maar aan aanpassen misschien. Er is wel een casemanager. Maar die komt echt maar 1x in de zoveel maanden en met name mijn vader neemt haar totaal niet serieus en heeft iets van 'daar krijg ik mijn vrouw niet mee terug '. Ondanks dat ik haar naam en tel al meerdere malen gevraagd heb krijg ik ze niet. Te confronterend misschien. Echter: als ze dan komt is het ja en amen. Is ze weg, wordt alles overboord gegooid qua goede raad (heb ik ook al een pittige discussie over gehad met mijn vader).
Pieter R.
 
Berichten:
5
Geboortejaar:
1975
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Lex M, 21 Juli 2018

Pieter,een groot probleem is dat geen enkel geval gelijk is. Ik geef een schetsje van een voor mij cruciale periode.
Zoals velen heb ik ook de stadia doorlopen waar je vader mee geconfronteerd wordt. Aanvankelijk loopt alles vrijwel op rolletjes. De vaardigheden die de een verliest, pakt de ander op. In ons geval deden we alsof er niets aan de hand was. Tot de definitieve confrontatie. Ik stortte toen geestelijk in: angststoornis en wat daar bij hoort. Dankzij een antidepressivum was ik er na 2 maanden weer bovenop. Daarna kon ik de zorgtaak aan. We hebben er van gemaakt wat er nog van te maken was. Ik zag, wonderbaarlijk, toen halfvolle glazen, terwijl ik daarvoor slechts half lege zag.
Hopelijk komt je vader ook in die toestand.
Ik heb erg veel gelezen, film en documentaires gezien, veel op internet gezocht, Alzheimer-café's bezocht, e.d. Mijn conclusie is dat je er weinig mee opschiet. Uiteindelijk moet je het voornamelijk zelf uitvinden. In ons geval was er nog behoorlijk wat uit het leven te halen, als je een manier gevonden hebt om er mee om te gaan.
En, wij hebben een goede huisarts. Zij kwam minstens 1x per maand op bezoek. Top!
Sterkte en wijsheid. Ik heb onze kinderen er zo min mogelijk mee lastig gevallen.
Lex M
 
Berichten:
58
Geboortejaar:
1943
Geslacht:
Man
Raakvlak met dementie:
In het verleden betrokken

Berichtdoor onderzoeker30 (vrijwilliger), 22 Juli 2018

Dag Pieter,

Als je merkt dat er veel discussie (ruzie) is tussen je ouders kun je toch nog eens proberen te achterhalen wie de casemanager is. Dan kun je haar inlichten hoe je vader ermee omgaat. Lex vertelde dat zijn huisarts zo betrokken was, heel mooi.
Geef aan je vader aan dat dit ook mogelijk is en hij er een beroep op kan doen. Stress is heel erg slecht bij dementie, dus die discussies werken averechts, maken je moeder onzeker en frustreren je vader.
https://dementie.nl/impact-familie-en-v ... n-vrienden

Op zich begrijpelijk dat je vader bang is dat je moeder verdwaalt in die totaal nieuwe omgeving. Bij beginnende dementie kun je je moeder helpen door veel handelingen te herhalen en vaste routes af te leggen, die zal ze dan nog onthouden.
Ga zelf ook eens met haar wandelen, dat maakt haar zekerder. Of ga met haar boodschappen doen, dan voelt ze zich ook zelfstandiger. Dit zou je op vaste dagen kunnen doen, dat geeft houvast en structuur.
Er bestaan natuurlijk GPS-systemen, dat kan een optie zijn waarbij zowel je vader als je moeder zich veiliger zouden kunnen voelen: viewtopic.php?f=2434&t=2357

Pieter misschien wordt het op den duur makkelijker om er met je vader over te praten. Leg hem uit dat jij je ook zorgen maakt om je moeder. Bied je tijd en hulp aan. Jullie zullen elkaar in de toekomst zo nodig hebben, je vader houdt het anders niet vol. Daar hoeven echt geen financiële middelen aan te pas te komen, maar betrokkenheid en heel veel geduld.

Kijk ook eens op dementie.nl naar de online training,: 'omgaan met veranderend gedrag'
https://dementie.nl/online-training

Sterkte en hartelijke groet,
onderzoeker30 (vrijwilliger)
 
Berichten:
1087
Geslacht:
Vrouw