logo dementie.nl/forum
platform van Alzheimer Nederland

Even voorstellen

Hier kun je je jezelf voorstellen aan anderen op het forum

Even voorstellen

Berichtdoor coc, 16 Mei 2020

Hallo iedereen,

Ik kwam op deze site terecht om mijn verhaal te doen. Zelf vind ik het erg lastig en wil graag advies. Ik ben 33 jaar en woon in Nederland en mijn ouders wonen al lang in het buitenland. We kwamen erachter dat mij vader (82) aan het dementeren is. Mijn moeder (72) zorgt erg veel voor hem en kan het af en toe niet aan. Mijn vader vergeet dingen, zegt dat al het geld van hun gezamijke rekening van hem is en dat mijn moeder niks krijgt. Hij geeft commentaar op zijn eten en drinkt elke dag bier. Als hij geen bier drinkt wordt hij boos. Bijna elke dag wordt hij boos wakker en is hij op zoek naar zijn bankpas en schreeuwt tegen mijn moeder dat het van hem is. Hij geeft geen geld aan mijn moeder die bijvoorbeeld de boodschappen en medicijnen voor moet halen. Mijn ouders hebben een bedrijf en dat gaat niet goed als mijn vader constant de werknemers in de gaten houdt. Hij scheeuwt ook tegen hun als zij wat fout doen. Ik heb zo vaak tegen mijn vader verteld om aardig te zijn tegen de mensen daar maar hij doet waar hij zin in heeft. Het geld dat het bedrijft verdient gaat ook naar hem (omdat hij vindt dat het zijn geld is). Vroeger was hij niet zo en deelt alles samen met mijn moeder maar nu gaat het steeds slechter. Mijn moeder regelt veel voor het bedrijf en doet veel huishouden thuis. Mijn vader ziet dit niet en schreeuwt tegen mijn moeder dat ze niks doet. Het is erg lastig omdat ik niet bij hun bent. Zijn huisarts had mijn vader verwezen naar een speciale art maar dat wilt hij niet. Als mijn moeder een paar dagen het huis uit gaat omdat ze het zat is, gaat mijn vader toch op zoek naar mijn moeder. Het leven in het buitenland is zo anders dan in Nederland en daar kan je ook niet veel verwachten. We hebben geprobeerd om een care giver in huis te halen maar vader wilt dat hij/zij Nederlands moet praten. Mijn vader luisterd niet al te graag en gedraagd zich ook als een kind. Het is erg lastig voor mij omdat ik ook enigskind ben. Als mijn ouders met vakantie naar Nederland komen moeten we altijd doen waar mijn vader zin in heeft. Aan het begin van hun vakantie moeten wij altijd wat zaken gaan regelen bij de bank omdat hij niet goed omgaat met zijn bankpas (altijd versleten). Ik laat dan eerst zijn verhaal doen en ik weet dat hij niet meer op zijn woorden komt. Na zijn verhaal, leg ik het meestal uit aan de persoon wat hij nou precies bedoeld. Er zijn dagen waar ik mijn hopeloos voel en ik heb veel medelijden met mijn moeder. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
coc
 
Berichten:
4
Geboortejaar:
1986
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 16 Mei 2020

Beste COC,
Wat heftig om te lezen. Ik kan me voorstellen dat jullie het soms niet meer weten.
Probeer je te realiseren dat jouw vader dit gedrag niet bewust laat zien. Jouw vader gedraagt zich niet op deze manier om jouw moeder dwars te zitten. Dementie brengt onzekerheid en angst met zich mee. Voor jouw moeder, maar ook voor jouw vader. Die onzekerheid en angst kan zich uiten in negatief gedrag.

Het liefst wil je op dezelfde manier om blijven gaan met jouw vader. Met dementie werkt dit echter anders, omdat de werkelijkheid van diegene (jouw vader) anders is. Probeer (met mate) mee te gaan in de belevingswereld van jouw vader. Tegenspreken of verbeteren werkt vaak averechts. Het is goed om open te zijn naar de werknemers van het bedrijf van jouw ouders. Zo weten zij waar zij aan toe zijn en begrijpen zij waarom jouw vader soms tegen hen schreeuwt.

Zou het een oplossing kunnen zijn om op zoek te gaan naar een Nederlandssprekende caregiver? Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan iemand die naar het buitenland is geëmigreerd. Heb je ook al geïnformeerd bij de overkoepelende organisatie voor mensen met dementie in het land waar jouw ouders wonen?

Kun je erachter komen waarom jouw vader niet naar de specialistische arts wil gaan? Op onze website beschrijven we tips die je kunnen helpen hem te motiveren alsnog te gaan: https://dementie.nl/tips-om-je-naaste-t ... ts-te-gaan

Laat je het weten als er vorderingen zijn?

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
94
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor coc, 16 Mei 2020

Hoi Ellis,

Bedankt voor je bericht. Mijn ouders wonen in de Filipijnen. Het cultuur is daar anders dan in Nederland. Mij vader gebruikt de computer vaak om de krant te lezen maar voor de rest heeft hij geen hobbies meer en heeft. Soms denk ik maar dat het beter is om met het bedrijf te stoppen want het levert alleen maar stress op voor mijn moeder en iedereen daar. Mijn vader is Amsterdams en is super eignwijs. Hij denkt veel terug in zijn verleden en hoe het allemaal was in Amsterdam. Als zij hier met vakantie zijn heeft hij geen idee hoe wij alles moeten gaan regelen. Hij is ook slecht ter been en ik heb vaak gezegd dat hij een wandelstok moet gebruiken maar dat vertikt hij. Hij zegt dat alles weer beter wordt maar dat is niet zo. Hij denkt dat alles makkelijk is om bijvoorbeeeld te zeggen "ik ga zelf alleen naar Amsterdam en dan kan jij gewoon op je werk blijven". Ik weet zeker dat hij niet in zijn eentje op stap kan gaan. Dan de tv is ook een dingetje. Het staat zo luid en dan zeggen wij wat ervan. Dan doen wij de tv wat zachter en wordt hij boos dat hij het niet hoort. Wij vertellen hem dat het aan zijn gehoor ligt maar dan zegt hij weet dat wij niet zo moeten zeuren. Soms begrijp ik zijn gedrag niet of dan word ik snel boos. Wij hebben ook geprobeerd om rustig aan te doen met hem maar hij blijft nou eenmaal zo. Elke dag hetzelfde. Het lijkt net alsof geld zo belangrijk is voor hem. Voorheen kocht hij allemaal dure spullen en dat geeft hij gewoon weg! ik heb er wat van gezegd en gelukkig doet hij dat niet meer. Hij heeft snel medelijden met andere mensen maar voor mijn moeder niet. Mijn moeder is af en toe verdrietig maar helaas ziet hij dit ook niet.
coc
 
Berichten:
4
Geboortejaar:
1986
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Herfst, 18 Mei 2020

Hallo COC,

Lieve help wat een narigheid en moeilijk vanuit Nederland te 'helpen', alles zal anders zijn daar, dat geloof ik direct, en vast niet zo goed geregeld als hier.
Het zou wss het beste zijn om hen naar Nederland te halen indien mogelijk. (wellicht om een test te doen?
Ook een Nederlands sprekende case manager, die daar anders heet en misschien ook helemaal niet bestaat. Het lijkt me ontzettend moeilijk om vanaf hier alles te regelen.
Hebben zij een huisdokter, die kan ook veel regelen en weet waar je moet zijn, bij welke instanties en waar je hulp kunt krijgen.
Kan je moeder dat nog wel? Wat zou zij willen? Zij kan dit ook straks niet meer aan.
Zoals Ellis al zei: dit gedrag kun je je vader niet kwalijk nemen, dementie, dus ziek, is de oorzaak.
Komen je ouders weer naar Nederland binnenkort?
Het beste zou zij m.i. als je met hen samen de mogelijkheden kunt bespreken, over de zaak b.v. en behandeling van je vader.
Hij heeft de leeftijd om met pensioen te gaan....
Sterkte en wijsheid,
gr Foke
Herfst
 
Berichten:
27
Geboortejaar:
1946
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Partner heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 18 Mei 2020

Hoi COC,
Wat ontzettend verdrietig om te lezen.
Ik snap heel goed dat jullie met je handen in het haar zitten.

Zorg voor een rustige, dagelijkse routine met voldoende beweging. Dat is belangrijk voor het gevoel van veiligheid en geborgenheid van jouw vader. En probeer, hoe moeilijk ook, rustig de tijd te nemen om uit te leggen wat er gebeurd. Herhaal dit waar nodig, maar probeer niet boos te worden omdat je vader je niet begrijpt. Ook dit hoort, verdrietig genoeg, bij dementie.

Meer tips vind je hier: https://dementie.nl/agressie/tips-om-go ... ief-gedrag

Ik heb bij mijn collega's voor je nagevraagd hoe het zit met de zorg voor iemand met dementie in het buitenland. Zodra ik bericht van hen terug heb, laat ik het je weten. Laat je het ons weten als we mee kunnen denken?

Veel sterkte!

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
94
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor Ellis, 23 Mei 2020

Goedemorgen COC,
Van mijn collega's heb ik de contactgegevens van onze zusterorganisatie op de Filipijnen gekregen.
Wellicht kunnen zij jou verder helpen om te juiste hulp en zorg te regelen.

De website is in het Chinees, maar ze spreken ook Engels.

Alzheimer's Disease Association of the Philippines
St Luke's Medical Center
Medical Arts Bldg, Rm 410
E Rodriguez Sr Avenue, Quezon City
Philippines
Tel/fax: +632 723 1039
Email: alzphilippines@gmail.com
Web: www.alzphilippines.net
Facebook: @AlzheimersDiseaseAssociationofthePhilippines
Twitter: @AlzPhilippines

Houd je ons op de hoogte?

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
94
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger

Berichtdoor coc, 28 Mei 2020

Hoi Ellis,

Wow! bedankt! ik zal dit aan mijn ma geven.
coc
 
Berichten:
4
Geboortejaar:
1986
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor coc, 28 Mei 2020

Hoi Herfst,

Bedankt voor je reactie. Gelulukkig kan ik hier in deze forum mijn ei kwijt. Mijn ouders blijven denk ik gewoon in de Filippijnen wonen. Ik had al een keer gevraagd of ze weer in Nederland wilden gaan wonen maar dat willen zij niet. Waar zij wonen is best wel rustig maar inderdaad, het systeem is niet zo modern als in Nederland. Hij heeft een huisarts en die heeft hem ook vervezen naar een speciale dokter maar dat mocht ook weer niet baten omdat pa denkt dat het niet nodig is. Hij wordt boos als wij erover beginnen. Het enigste dat hem bezig houdt is internetten, tv kijken en weekelijks met mij en mijn vriend skypen. Wij praten niet meer over het geld om boodschappen mee te doen. Ik heb met mijn ma erover gehad dat ze niet meer aan pa moet vragen en dat we dat zelf wel regelen kwa bankzaken. Ik merk dat hij niet meer zo boos wordt. Ik ben erg blij dat ik lieve reacties krijg en ga mijn best voor doen.
coc
 
Berichten:
4
Geboortejaar:
1986
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
(Schoon)ouder heeft dementie

Berichtdoor Ellis, 01 Juni 2020

Hoi COC,
Graag gedaan.
Wat fijn dat de tips je helpen!

Goed om te lezen dat je met jouw moeder afgesproken hebt om onderling dingen te regelen.
Op die manier kan de boosheid inderdaad ook afnemen. Ik begrijp goed dat, nu de druk van de ketel is, het wat ademruimte geeft.

Ik weet natuurlijk niet hoe het op de Filipijnen geregeld is, maar wellicht is er (een vorm van) dagbesteding waar jouw vader t.z.t. naartoe kan?

Groeten, Ellis
Ellis
 
Berichten:
94
Geboortejaar:
1996
Geslacht:
Vrouw
Raakvlak met dementie:
Zorgprofessional / vrijwilliger